FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση  για τον ρόλο του Κοινοτικού Συμβουλίου: «Η κυβέρνηση ψαλίδισε τις αρμοδιότητές του και υποβάθμισε το ρόλο του»

Ημερομηνία: 29-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου η πόλη γυρίζει σελίδα. Η ευχή όλων μας είναι η νέα δημοτική αρχή να αλλάξει τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα της πόλης και να γίνει ο Πύργος μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της.  Σε αυτή την αλλαγή θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς μέσα από το Συμβούλιο της Κοινότητας Πύργου. Ο «Κλεισθένης» άφησε ως παρακαταθήκη τη δυνατότητα αποδέσμευσης των  κοινοτικών συμβούλιων από τις δημοτικές παρατάξεις, τους έδωσε την δυνατότητα να έχουν ανεξάρτητο λόγο και φωνή για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη.

Δυστυχώς, αυτός ο «νέος» θεσμός αντί να αναπτυχθεί περαιτέρω υποβαθμίστηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη των καθηκόντων του. Η  νέα κυβέρνηση εν μέσω θέρους ψαλίδισε τις αρμοδιότητές του καθιστώντας τον ρόλο του γνωμοδοτικό αντί για αποφασιστικό. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την αλλαγή της αρμοδιότητας των Κοινοτικών Συμβουλίων ως προς την διάθεση του ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σε «γνωμοδοτική» αντί «αποφασιστική». Η αλλαγή μας πάει αρκετά πίσω, δεν απαλύνει τις πληγές που άφησε στις τοπικές κοινωνίες η εφαρμογή του «Καλλικράτη» που δημιούργησε αχανείς δήμους και αποστέρησε από τις τοπικές κοινότητες τον ενεργό ρόλο που είχαν. Μια αλλαγή που ενισχύει τον  συγκεντρωτικό ρόλο του δήμου και  αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη θέληση των πολιτών.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκινάμε τη νέα θητεία χωρίς όμως να απεμπολούμε τη δυνατότητα ψήφου στα δημοτικά συμβούλια. Με την ψήφο μας και τον λόγο που θα εκφράζουμε στα όργανα του δήμου θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας. Θα σταθούμε συμπαραστάτες στις θετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η νέα δημοτική αρχή αλλά δεν θα διστάσουμε να αναδείξουμε τις παραβλέψεις, τις λαθεμένες αποφάσεις και εν γένει όλα όσα υποβιβάζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Η Κοινότητα είναι ανέκαθεν ο πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι μόνο παράδοση, αλλά και προοπτική για το μέλλον. Για την ακρίβεια είναι η προϋπόθεση για να υπάρξει αυθεντική κοινωνικότητα, ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων για να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, η λειτουργικότητα και η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων μέσα σε μία σύγχρονη πόλη.

«Ο Πύργος όλοι εμείς», πλειοψηφούσα παράταξη στο Συμβούλιο της Κοινότητας Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος