FOLLOW US: facebook twitter

Ενός… λουκέτου, μύρια έπονται! – Η κατάργηση του ΤΕΦΑΑ από την Κεραμέως παρασύρει και τη Μουσειολογία

Ημερομηνία: 10-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
-Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να πάρει θέση, καθώς ο νόμος Γαβρόγλου ορίζει ρητά τον Πύργο ως έδρα του τμήματος
-Αιφνιδιασμένη δηλώνει η πρόεδρος του τμήματος, Αν. Ζαφειροπούλου

Άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Σχολή ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών ετοιμάζεται να μεταφέρει την έδρα της Μουσειολογίας από τον Πύργο στην Πάτρα, με το αιτιολογικό ότι μία σχολή μόνη της στην ηλειακή πρωτεύουσα δεν μπορεί να σταθεί και είναι προτιμότερο να μεταφερθεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα και να συστεγαστεί με άλλες σχολές.

Το ζήτημα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο το μεσημέρι στη Γενική Συνέλευση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και ανήκει και το νεοσύστατο τμήμα τηςΜουσειολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η μεταφορά της Μουσειολογίας συζητείται εντόνως στους κόλπους του Πανεπιστημίου Πατρών από τη μέρα που καταργήθηκε η Σχολή ΤΕΦΑΑ, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Όπως τονίστηκε από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στο ίδρυμα, που συμμετέχει στη Σύγκλητο, «ο αρχικός σχεδιασμός για δύο τμήματα στον Πύργο έδινε προοπτική βιωσιμότητας. Όμως η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο του ΤΕΦΑΑ άλλαξε άρδην τα πλάνα μας…».

Ωστόσο, η μεταφορά του δεν είναι τόσο απλή περίπτωση, αφού ο Πύργος έχει οριστεί ως έδρα της Μουσειολογίας σύμφωνα με τον νόμο Γαβρόγλου (άρθρο 36, παρ. ΙΕ). Το ερώτημα που τίθεται και θα πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείο Παιδείας με σαφήνεια, είναι αν έχει αποφασίσει να αλλάξει τον νόμο και μας το φυλάει για έκπληξη…

Η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι το θέμα μπήκε για συζήτηση στην κοσμητεία εν αγνοία της και δήλωσε αιφνιδιασμένη, επισημαίνοντας ότι επί της δικής της προεδρίας ουδέποτε τέθηκε προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του τμήματος ζήτημα μεταφοράς της έδρας στην Πάτρα.

Αναφορά στη συγκεκριμένη εξέλιξη έκανε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του και προαναγγέλλοντας δυναμική αντίδραση αν το Πανεπιστήμιο αποφασίσει τελικά τη μεταφορά της Μουσειολογίας στην Πάτρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος