FOLLOW US: facebook twitter

Ο δρόμος της ντροπής!: Ακόμα μια Επιτροπή για την Πατρών-Πύργου και ουσία μηδέν στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Πύργο

Ημερομηνία: 10-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Ενωτικός εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης χωρίς όμως λέξη για την… ταμπακιέρα
-Απρόσκοπτη συνέχιση του έργου ζήτησε ο Δήμαρχος Πύργου, υπέρ της άποψης Καραμανλή για παραχώρηση στην Ολυμπία Οδό οι Δήμαρχοι Ήλιδας, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Όπως λένε στο δημόσιο, «αν δεν θέλεις να τελειώσεις ποτέ ένα θέμα φτιάξε μια Επιτροπή και το έργο δε θα γίνει ποτέ!». Στην ελληνική πολιτική σκηνή η απάντηση αυτή είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες… Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας φαίνεται ότι αποφάσισε να πορευθεί σε αυτόν τον «ασφαλή» δρόμο και ενέκρινε τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί την πορεία ολοκλήρωσης της Πατρών-Πύργου και θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, στην οποία σημειωτέον δεν παρέστη ουδείς από το Υπουργείο Υποδομών για ενημέρωση, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε δυσαρέσκεια…

Κατά τα άλλα, όμως, δεν γίναμε σοφότεροι, διότι δεν ακούσαμε άλλες πρωτοβουλίες από το κατεξοχήν θεσμικό όργανο, προκειμένου να πιεστεί ο υπουργός και να πάρει μια απόφαση ρεαλιστική, που θα βάζει ξανά το έργο σε τροχιά ολοκλήρωσης το 2023 και θα αποτρέπει τον κίνδυνο απώλειας των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης εμφανίστηκε μεν ενωτικός και συναινετικός στην εισήγησή του, κάνοντας λόγο για διαχρονικές ευθύνες στο έργο, ωστόσο αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να καταθέσει την πρόταση της Περιφέρειας για το πώς πρέπει να κατασκευαστεί «ο δρόμος  της ντροπής», όπως τον χαρακτήρισε, σε μια χρονική στιγμή που όλες οι πληροφορίες εμφανίζουν τον υπουργό Κώστα Καραμανλή τον Γ’ έτοιμο να ακυρώσει τον τωρινό διαγωνισμό και τις εργασίες που εκτελούνται, προκειμένου να δώσει το έργο στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Δρόμος του πόνου, του πένθους και της οργής»

«Η Πατρών Πύργου είναι ο δρόμος της ντροπής και της ξεδιαντροπιάς! Έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ένα έργο που έχει εκθέσει κεντρική και τοπική εξουσία και που βάσει αρχικού χρονοδιαγράμματος έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2004, σήμερα εξακολουθεί να παραμένει όνειρο. Η Πατρών Πύργου είναι δρόμος του πόνου, του πένθους και της οργής. Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 130 ζωές, είναι ανατριχιαστικό. Πέρα από κομματικές διαφορές, ο δρόμος μας ενώνει. Η αγωνία όλων είναι να γίνει και να μπει ένα τέλος στο γαϊτανάκι ευθυνών. Να βάλουμε τέλος στα ψέματα και το λαϊκισμό που περίσσεψαν και στους λεονταρισμούς που τίποτα δεν προσφέρουν. Εδώ είμαστε για να εξυπηρετούμε το σκοπό που είναι το έργο να το χαίρονται οι πολίτες. Να βάλουμε τέλος στην επιτηδευμένη και ανεπιτήδευτη αδράνεια. Σήμερα συνεδριάζει εδώ το ανώτατο όργανο για ένα πρόβλημα που αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ήρθαμε για να ενώσουμε, να παραμείνουμε ενωμένοι όλοι μαζί, να δηλώσουμε αποφασιστικότητα, να μην εγκαταλείψουμε τη διεκδίκηση. Είμαι αποφασισμένος να υπηρετώ την αλήθεια, να διεκδικήσω μέχρι τέλος το δίκιο του τόπου και να συμβάλουμε να γίνει επιτέλους. Και σας κοιτώ στα μάτια. Μπορεί να φέρουμε ευθύνες ως φορείς αλλά δε μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι κάποιοι που ήταν μέρος του συστήματος σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο. Εμείς είμαστε νέα περιφερειακή αρχή και δεν είμαστε μέρος του συστήματος. Μπορεί να μην είμαστε αρμόδιοι για την κατασκευή του έργου, θα είμαστε όμως στην πρώτη γραμμή με συνέπεια. Χάθηκαν πολλά και δεν ξεχνάμε τι έγινε. Με θλίβει βαθύτατα που η Πατρών Πύργου έπεσε θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Όπως δε χαρίστηκα στο Σπίρτζη που διαψεύστηκε σε όλα τα χρονοδιαγράμματα, ούτε και τώρα θα χαριστώ ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Το υποσχέθηκα προεκλογικά και θα το τηρήσω. Να τραβήξουμε μια γραμμή στο χθες και να κοιτάξουμε στα ίσια το αύριο. Να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα. Εάν δε καταφέρουμε να βγούμε από τα κομματικά μας παπούτσια τίποτα δε θα καταφέρουμε. Η κοινωνία κουράστηκε να παρακολουθεί μάχες εντυπώσεων. Μπροστά στα συμφέροντα του τόπου δε θα βάλω πάνω καμία κυβέρνηση και Υπουργό. Η περιφέρεια θέλει το καλύτερο για τον τόπο και αυτό είναι σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Ο ρόλος μου επιβάλει να ξεκινήσουμε από τη δημιουργίας ενός άξονα για διαρκή ενημέρωση και επικοινωνία με Υπουργείο όπου κομβικό ρόλο θα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Γιατί θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή όλοι. Ηλείοι Αχαιοί Αιτωλοακαρνάνες. Αυτή είναι η ουσία της περιφερειακής αντίληψης και αυτή μπορεί να μας πάει μπροστά.  Ως πρώτο βήμα θα επανασυστήσουμε σήμερα ομάδα που θα ενημερώνεται και θα ενημερώνει και θα μεταφέρει απόψεις μας στην ηγεσία. Δε μιλάμε για Επιτροπή Παρακολούθησης αλλά Επιτροπή που θα έχει διαρκή δίαυλο επικοινωνίας. Είναι θέμα και ζήτημα τιμής για την κοινωνία. Επόμενο διάστημα η επιτροπή αυτή θα συναντηθεί με Υπουργό γιατί τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Στην ίδια βάρκα βρισκόμαστε όλοι. Ας το αποδείξουμε στην πράξη. Γιατί μόνο στους πολίτες χρωστάμε!».

Απόστολος Κατσιφάρας: «Θέλουμε καθαρή θέση από το Υπουργείο και όχι σενάρια»

«Με στεναχωρεί που σήμερα δεν είναι κανένας βουλευτής και κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών. Εμείς θέλουμε καθαρή θέση από το υπουργείο, διότι μέχρι τώρα ακούμε μόνο σενάρια και βλέπουμε ότι απομακρύνεται η ολοκλήρωσή του το 2023. Με την επιλογή της επέκτασης παραχώρησης μπαίνουμε ξανά σε δοκιμασία, διότι το 2013 αφαιρέσαμε το πιο εύκολο έργο, με τις λιγότερες τεχνικές δυσκολίες. Επίσης εμείς μιλάμε για το σύνολο της Ολυμπίας Οδού, δεν κάνουμε έκπτωση ούτε σε ένα χλμ. Η συγκρότηση της Επιτροπής είναι μια πολιτική κατάκτησή μας, για αυτό και είχαμε συστήσει το Παρατηρητήριο. Επιδιώκουμε αρραγές μέτωπο στην πολιτική διεκδίκηση και δεν θέλουμε η Ηλεία να είναι ο αδύναμος κρίκος. Πρέπει να διδασκόμαστε, διότι από την εμπειρία μου διαπιστώνω ότι το κεντρικό κράτος έχει συμπεριφορά εις βάρος του έργου»

Μητροπολίτης Ηλείας: «Το Υπουργείο περιφρονεί το λαό…»

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός στο σύντομο χαιρετισμό του άσκησε κριτική για την απουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών που παρότι προσκλήθηκαν, κανείς όπως είπε δεν βρίσκεται σήμερα εδώ. «Τότε τι να κάνουμε; Αν οι αρμόδιοι δεν είναι εδώ γιατί να τους δίνουμε την ψήφο μας; Αυτό το θεωρώ περιφρόνηση στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.  Ο λαός δεν διοικεί; Χρόνια ακούω ότι ο δρόμος θα γίνει και δεν πήγαινα ούτε στη Σύνοδο. Κάθε κυβέρνηση λέει θα το φτιάξει, βάζει ένα σχέδιο, τελειώνει η θητεία της και τίποτα δεν έχει γίνει. Ο δρόμος ενδιαφέρει πολύ κόσμο, με ρωτάνε αρκετοί πολίτες και από τα Ιόνια νησιά, από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά κλπ. Αφορά πολύ κόσμο και είναι ανάγκη. Αν η κυβέρνηση τα αλλάξει πάλι, πάλι θα τελειώσει η θητεία της και το έργο δε θα έχει γίνει…Θα προσεύχομαι να είστε καλά και κάποτε πιστεύω ότι θα γίνει ο δρόμος, όταν εγώ θα έχω πεθάνει…».

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Συνέχιση του έργου χωρίς καθυστέρηση»

Σκληρή κριτική για τον ορισμό Γνωμοδοτικής Επιτροπής άσκησε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος υποστηρίζοντας πως η απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί είναι μια. Αυτή της αδιαπραγμάτευτης συνέχισης των έργων. Μάλιστα αναρωτήθηκε για ποιο λόγο, μιλούν λες και το έργο δεν έχει ξεκινήσει, καλώντας το σώμα να συμφωνήσει ότι το έργο ήδη εκτελείται. «Όλα τα δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου χωρίς καθυστέρηση. Είμαστε αντίθετοι στην αβεβαιότητα των παραχωρήσεων γιατί χρονικά θα μας πάει πολύ πίσω. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Έχουμε πάθει overdose υποσχεσιολογίας και απογοήτευσης. Ο υπουργός μιλά περιφρονητικά στη Βουλή ότι σε 6 μήνες θα μας απαντήσει… Και περνά ο καιρός και συζητάμε και εμφανιζόμαστε και αισιόδοξοι! Τη δεύτερη κιόλας μέρα της νέας κυβέρνησης προέκυψε ότι θα επανεξέταση το έργο και μας λέτε να το συζητήσουμε; Το έργο θα απενταχθεί 31/12! Θα είστε υπεύθυνοι και θα πρέπει να παραιτηθείτε όσοι υποστηρίζεται την αβεβαιότητα παραχώρησης. Η ιστορία με τις Επιτροπές πρέπει να σταματήσει! Ο υπουργός είναι ξεκάθαρο ότι έχει συμφέροντα να το δώσει σε παραχωρησιούχους και κοιτάνε να θολώσουν τα νερά. Δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Θα είμαστε εδώ μια γροθιά. Προχωράμε όχι απέναντι στο Περιφερειακό συμβούλιο αλλά απέναντι σε αντιλήψεις. Πείτε ξεκάθαρα ότι θέλετε να σταματήσει το έργο γιατί το έργο έχει ξεκινήσει. Εμείς ως μια γροθιά, το Γενάρη πάμε σε γενική απεργία για να διορθώσουμε τα ελλείμματα της πρόσφατης ιστορίας της Ηλείας».

Γ. Λυμπέρης: «Να παραδοθεί εντός της 4ετίας»

«Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο αλλά το έργο να παραδοθεί σύντομα και με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές στους Ηλείους, ώστε να σταματήσει η “ανθρωποθυσία” στον σημερινό δρόμο. Εάν ο κ Καραμανλής, μας φέρει σύντομα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα λέει πως το σύνολο του έργου δίνεται στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι δεσμεύονται να το παραδώσουν γρηγορότερα από ό,τι λένε τα χρονοδιαγράμματα, εγώ προσωπικά θα πω “ναι” σε μια τέτοια πρόταση. Εάν αντίθετα μας πει ότι το έργο χρειάζεται χρόνο και θα απενταχθεί από το πρόγραμμα και θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ μετά το 2023, τότε σίγουρα θα πω “όχι” και θα ζητήσω από τον Υπουργό να υλοποιήσει τα όσα μας είπε στη συνάντηση που είχαμε οι Δήμαρχοι της Ηλείας μαζί του. Δηλαδή οι ικανές εταιρείες που σήμερα έχουν αναλάβει κομμάτια του αυτοκινητόδρομου να ολοκληρώσουν το σύνολο του έργου. Εάν εμείς πούμε στον Υπουργό ότι θέλουμε το έργο να προχωρήσει ως έχει σήμερα, τότε ένα είναι σίγουρο. Υπογράφουμε το σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας” για το δρόμο μας.  Επομένως κάποιοι, ας σκέφτονται πριν μιλήσουν. Ας σκέφτονται πριν αναφερθούν σε θεσμούς και Δημάρχους. Αυτό που μας ενδιαφέρει και παλεύουμε όλοι, είναι ο αυτοκινητόδρομος να παραδοθεί εντός αυτής της τετραετίας με το καλύτερο κατασκευαστικό αποτέλεσμα. Αυτοί είναι οι δύο όροι που θέτουν οι Ηλείοι και τίποτε παραπάνω».

Σάκης Μπαλιούκος: «Η Ηλεία απαιτεί να γίνει το έργο»

«Η Ηλεία απαιτεί να γίνει το έργο.  Όλοι το θέλουμε, όλοι αγωνιστήκαμε ώστε να είναι προτεραιότητα η κατασκευή του δρόμου. Για τον δρόμο Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα δεν υπάρχει καμία μελέτη και για αυτό υποβάλλω αίτημα στην Περιφερειακή Αρχή για να απαιτήσουμε την ωριμότητα και του υπόλοιπου κομματιού και να μη μείνει αδιάφορη η κοινωνία για τον Νότο. Ασκήσαμε ισχυρή κριτική στην κατάτμηση, η οποία ήταν έγκλημα. Έργα κατασκευής σε ορισμένα τμήματα δεν θα εκτελεστούν και φαίνεται. Ώς δήμαρχοι έπρεπε να συζητήσουμε με τον υπουργό, ήταν θέση ευθύνης. Εγώ πείστηκα ότι ένας υπουργός μεταφέρει τη δέσμευση κυβέρνησης ότι είναι προτεραιότητα. Μένει να πάμε πάλι και, αν δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, δε θα μείνει σε χλωρό κλαρί. Εύχομαι να πάμε σε παραχώρηση, διότι έτσι μπορεί να φτάσει ο δρόμος στην Ολυμπία και να συνδεθούν και η Κρέστενα και η Ζαχάρω. Αλλιώς τα βλέπω μαύρα».

Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Επέκταση παραχώρησης για να ολοκληρωθεί»

«Το έργο δεν είναι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή φορτώθηκε με δυσανάλογο βάρος. Ήμασταν αντίθετοι με την τμηματοποίηση. Εκτιμώ ότι με τις οκτώ εργολαβίες δεν θα ολοκληρωθεί το έργο. Με την επέκταση της παραχώρησης το έργο θα διασφαλιστεί και θα δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα. Το υπουργείο δεν έχει άλλη επιλογή από το να βάλει στο έργο την επέκταση προς την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και την παράκαμψη του Πύργου, προκειμένου να αυξήσει το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο και να μεγεθύνει τον προϋπολογισμό. Αυτό μας ευνοεί και θα πρέπει να ζητήσουμε να προβλέπεται η επέκταση παραχώρησης με σαφή προαίρεση για την παράκαμψη του Πύργου και την επέκταση προς την Ολυμπία, ώστε να συνδεθούν χρονολογικά με το υπόλοιπο έργο και να μην παραπεμφθούν στο αόριστο μέλλον».

Παντελής Παπαναγιώτου: «Προασπίστε τις ανθρώπινες ζωές»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Παντελής Παπαναγιώτου, θύμα και αυτός της εθνικής καρμανιόλα, στη σύντομη τοποθέτηση του, διερωτήθηκε «έτσι εκτιμάμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή;» τονίζοντας πως έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που τραυματίστηκε στην Πατρών Πύργου και από τότε, τα εικονοστάσια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στην λεγόμενη νέα εθνική οδό. «Πρέπει να προασπίσετε τις ανθρώπινες ζωές γιατί το να πεθαίνει κάποιος στο δρόμο αυτό είναι τραγωδία, το να μένει ανάπηρος είναι τραγικός Γολγοθάς!».

Αίτημα Χατζηλάμπρου για Ποτόκι

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου έθεσε ως υπέρ επείγον θέμα προς συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης τα δεματοποιημένα σκουπίδια στο Ποτόκι, τονίζοντας ότι βρίσκονται 110 χιλιάδες τόνοι μέσα στην κοίτη του Αλφειού εδώ και 10 χρόνια και παραμένουν ως τοξική βόμβα και η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να παρέμβει. «Θεωρώ ότι το θέμα αυτό πρέπει να ανέβει στην ιεράρχηση μας και να συνενώσουμε δυνάμεις για την άμεση μεταφορά τους». Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, επισήμανε ότι λόγω πληθώρας θεμάτων το σημαντικό αυτό ζήτημα θα συμπεριληφθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Πρώτα συμφωνία και μετά μελέτη για τη Λίμνη Μουριά

Ευρεία διαβούλευση για το εγχείρημα του επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς αναμένεται να ξεκινήσει με το νέο έτος, προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός σχεδιασμός και να ακολουθήσει η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών. Όπως ανέφερε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν όλοι οι φορείς της Ηλείας σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις εκτάσεις της αποξηραμένης λίμνης.

Ο κ. Δημητρογιάννης παραδέχθηκε ότι η αποξήρανση της λίμνης αποδείχθηκε αποτυχημένη καθώς δεν δημιούργησε νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόσφατη μελέτη για να προχωρήσει άμεσα ο επαναπλημμυρισμός

«Δεν θα ενεργήσουμε χωρίς το λαό της Ηλείας. Στις αρχές του 2020, θα ξεκινήσει ευρεία και στοχευμένη διαβούλευση. Εφόσον οι τοπικοί φορείς συμφωνήσουν στις βασικές παρεμβάσεις, θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης. Για να αποτραπούν αστοχίες, είναι προαπαιτούμενο να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη και κοινά αποδεκτή πρόταση», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος