Η καινοτόμα ιδέα τριών φοιτητών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129395″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια καινοτόμα ιδέα που σχεδιάστηκε από ομάδα τριών φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ένα σύστημα αποστείρωσης και καθαρισμού της ατμόσφαιρας, εγκαταστάθηκε στο κεντρικό Κ.Ε.Π. του Δήμου Πειραιά με σκοπό να αξιοποιηθεί στους κλειστούς δημόσιους χώρους κατά του κορονοϊού.
Το «Blue Air» βασίζεται στη δημιουργία μιας συσκευής μικρών διαστάσεων, η οποία τραβάει τον αέρα, τον αποστειρώνει μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας και τον αποδίδει στον χώρο απαλλαγμένο από ιούς. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα, ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύψει έως και 50 τ.μ.
Πρόκειται για μία ιδέα που υλοποιήθηκε από τους Παύλο Μπούσουλα, Κωνσταντίνο Κασσελούρη και Δημήτρη Κολοβό, φοιτητές του τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίοι είχαν κερδίσει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» για το 2020. Το κέντρο τους βοήθησε να αναπτύξουν την ιδέα τους ενώ τα ηλεκτρικά μέρη και η μονάδα ελέγχου και τηλεματικής αναπτύχθηκαν στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου. Πρόσφατα αναπτύχθηκε και η δεύτερη έκδοση της συσκευής με το όνομα BLUE AIR2, έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις για την αποστείρωση του αέρα σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα.
Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα. Καλύπτει τις ανάγκες χώρου με όγκο έως και 300 κυβικά μέτρα και μέσω διαδοχικών κύκλων αποστείρωσης μπορεί να επιτευχθεί απενεργοποίηση του ιικού φορτίου από 50-60% εντός λίγων λεπτών, μέχρι και 99% εντός 5 ωρών.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]