FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηθική της Πανδημίας

Ημερομηνία: 13-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111753″ img_size=”full”][vc_column_text]Ελάχιστο ζωτικό εισόδημα στην Ισπανία

Επιδότηση της …μισής εργασίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η δημοσιονομική άσκηση, η οποία θα του επιτρέψει να ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα ενισχυθούν

Από τον Ιούνιο ξεκινά επιδότηση της… μισής εργασίας. Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, θα καθοριστούν ο τρόπος και το ύψος επιδότησης των μισθωτών στις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ενταχθούν στην προστατευτική ομπρέλα της ειδικής δανειοδοτικής γραμμής για τη διάσωση θέσεων εργασίας, γνωστή ως SURE (SupporttomitigateUnemploymentRisks in an Emergency).

Τη ρύθμιση προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής. «Στο υπουργείο Εργασίας είναι σε εξέλιξη μια δημοσιονομική άσκηση για το θέμα», δήλωσε, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων.

Εκ περιτροπής εργασίας

Με τα ισχύοντα δεδομένα, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει στη δουλειά το 40% των εργαζομένων, τους οποίους είχε εντάξει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Με την ειδική διάταξη που φέρνει το υπουργείο Εργασίας, οι μισοί από αυτούς, δηλαδή το 20%, μπορεί πλέον με δικαίωμα του εργοδότη να συνεχίσει να εργάζεται σε καθεστώς εκ περιτροπή απασχόλησης με το μισό ωράριο και τον μισό μισθό.

Από το υπουργείο Εργασίας σημειώνουν ότι αυτή η απώλεια εισοδήματος για τους εργαζομένους, τουλάχιστον για το 2020, μερικώς θα καλυφθεί με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της επιδότησης εργασίας, αλλά θεωρείται βέβαιο πως δεν θα καλυφθεί στο σύνολό του.

Το αν θα ενταχθούν όσοι μετακινούνται από πλήρη σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής, αν θα αφορά τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό, αν θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας παραμένει ασαφές.

Κάντο όπως η Ισπανία

H Ισπανία καθιερώνει ένα νέο ειδικό επίδομα (το ελάχιστο ζωτικό εισόδημα, ΙΜV, όπως το αποκαλεί), με στόχο την ενίσχυση των νοικοκυριών που περισσότερο έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης, που δημοσιοποίησε η εφημερίδα ElMundo, αυτό το βοήθημα θα δοθεί από τον Ιούνιο, θα κυμαίνεται από 462 έως και 1.015 ευρώ τον μήνα και θα χορηγηθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, δηλαδή περίπου στο 20% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει «σοβαρή φτώχεια».

Το βοήθημα δεν θα δίνεται σε άτομα, αλλά σε νοικοκυριά, και θα χορηγείται για όσο διάστημα διατηρείται η κατάσταση της οικονομικής δυσχέρειας που έχει διαμορφωθεί. Βασική προϋπόθεση είναι τα μηνιαία έσοδα του νοικοκυριού, με σημείο αναφοράς το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, να μην υπερβαίνουν το ποσό του βοηθήματος.

Το τελικό ποσό του εξαρτάται από τη δομή του νοικοκυριού και το σύνολο των ατόμων που το αποτελούν. Στα μονογονεϊκά νοικοκυριά το επίδομα θα είναι 462 ευρώ αν αφορούν ένα μόνο ενήλικα, τα 700 ευρώ αν αποτελείται από έναν ενήλικα και ένα παιδί, τα 838 για έναν ενήλικα και δύο παιδιά, 977 για έναν ενήλικα και τρία ή περισσότερα παιδιά. Για νοικοκυριά με δύο ενήλικες επικεφαλής το ποσό ανέρχεται στα 600 ευρώ, για δύο ενήλικες και ένα παιδί τα 738 ευρώ, δύο ενήλικες και δύο παιδιά 877, δύο ενήλικες με περισσότερα από δύο παιδιά 1.015 ευρώ. Τέλος, για νοικοκυριά με τρεις ενήλικες το βοήθημα ανέρχεται στα 738 ευρώ, ενώ για τρεις ενήλικες με παιδιά ή άλλες μορφές οικογένειας, είναι τα 877 ευρώ.

Πρόκειται ωστόσο για ένα μέτρο που θα ωφελήσει λίγους, καθώς, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή ενεργού πληθυσμού, στην Ισπανία υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα και περίπου 600.000 που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Σύμφωνα με έκθεση του κέντρου Ερευνών της τράπεζας BBVΑ υπάρχουν 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά (περισσότερα από τα μισά) «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από αυτά, κάπου 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ούτε ένα μήνα με το εισόδημα που διαθέτουν.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia