FOLLOW US: facebook twitter

«Η ιστορία της Ευζωνικής Στολής μέσα από 40 πίνακες του Γιάννη Μυλωνά»: Σπουδαία συνεργασία Δήμου Πύργου με Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 31-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81175″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Έκθεση ζωγραφικής στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ξυστρή από 27 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου
-Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Μια σπουδαία συνεργασία, αναπτύσσεται μεταξύ του Δήμου Πύργου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για πρώτη φορά, καθώς διοργανώνουν από κοινού μια σημαντική έκθεση με θέμα «Η Ιστορία της Ευζωνικής Στολής μέσα από 40 ζωγραφικούς πίνακες του Γιάννη Μυλωνά» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ξυστρή, από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου. Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ. ΟΤΑ Νίκος Χιώνης, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής Βασίλης Καψής.

Αρχικά, ο κ. Λιατσής, αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ τονίζοντας ότι μέσω αυτής, δημιουργείται ένας ομφάλιος λώρος που δένει την πρωτεύουσα του Νομού με την Αρχαία Ολυμπία και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που με δική του εντολή όπως είπε, ο αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος ενέκρινε το αίτημα να διοργανωθεί αυτή η σπουδαία εκδήλωση. Επίσης συνεχάρη όλους όσους σχετίζονται με την διοργάνωση της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, σε ένα χώρο που «με σίγουρα βήματα αναδεικνύεται και μπαίνει στη ζωή της πόλης».

«Είναι μεγάλη τιμή για το δήμο μας, που συμμετέχουμε σε μια τόσο σημαντική έκθεση ζωγραφικής που προβάλει ένα από τα πιο σημαντικότερα κομμάτια της νεότερης ιστορίας του έθνους μας» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ Νίκος Χιώνης προσθέτοντας ότι σπουδαία επίσης στιγμή είναι η συνεργασία με ένα από τα πιο φημισμένα Φεστιβάλ της Ελλάδας, αυτού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας. «Η έκθεση με τους ζωγραφικούς πίνακες του Ιωάννη Μυλωνά, με την ιστορία της Ευζωνικής στολής από το 1821 έως και σήμερα έρχεται να αναδείξει τις δυνατότητες που παρέχει το κτίριο, αφού παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργήσουν και χώροι οπτικοακουστικού υλικού και παιδικού εργαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της μέρας, στην αίθουσα θα βρίσκονται τέσσερις εύζωνες από την Προεδρική Φρουρά που με την παρουσία τους θα κοσμούν το κτίριο. Όπως καταλαβαίνετε όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τους τσολιάδες  στην πλατεία Συντάγματος θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να επισκεφτούν την έκθεση. Δεν έχω παρά να προσκαλέσω όλο το κοινό της Ηλείας μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν έκθεση που θα είναι ανοιχτή από τις 27 Φλεβάρη έως 5 Μάρτη για έξι συνεχόμενες ημέρες».

«Ο πολιτισμός έχει ανάγκη από συνεργασίες»

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Άρης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την συνεργασία με το Δήμο Πύργου ως μεγάλη στιγμή για τον πολιτισμό τονίζοντας ότι είναι υπέρμαχος αυτού του είδους των συνεργασιών. «Το φεστιβάλ Ολυμπίας γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, έχει αποκτήσει φήμη και πανελλαδικά είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ. Ήρθε η ώρα η συνεργασία μας με το δήμο Πύργου να λάβει σάρκα και οστά και από καιρό λέμε ότι πρέπει τα φεστιβάλ του δήμου μας να μπουν σε μια λογική συνεργασίας. Κατ’ επέκταση στο δήμο αρχαίας Ολυμπίας με την εξωστρέφεια που μας διακρίνει τα τελευταία χρόνια αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε και να δώσουμε σάρκα και οστά στην ιδέα της συνεργασίας των φεστιβάλ των δήμων για χάριν του πολιτισμού».

Με την απόδοση συγχαρητήριων στο Δήμαρχο για τον Πολυχώρο Ξυστρή, ξεκίνησε ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Βασίλης Καψής, υποστηρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν χώροι με σύγχρονους μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους εκδήλωση. «Ο Πολυχώρος αυτός, πρέπει να ξεπεράσει και τα όρια του δήμου, πρέπει να είναι ένας χώρος για όλο το Νομό, να φιλοξενεί παντός είδους εκδηλώσεις και να τον χαίρονται όλοι οι Ηλείοι και να μην είναι περιχαρακωμένο μέσα στα όρια του δήμου. Μέσα σε αυτό το σκεπτικό και έχοντας κάνει κάποιες αρχικές συζητήσεις με τον κ. Χιώνη, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες δράσεις  οι οποίες θα είχαν διαδραστικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα έρχονταν το κοινό το οποίο θα παψει να είναι παθητικός δέκτης, δηλαδή να βλέπει μια έκθεση ζωγραφικής να περπατά και να φεύγει, αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα στο νεανικό κοινό να συμμετάσχει σε διάφορα εργαστήρια και αν θέλετε είναι και ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει τη σημασία της έκθεσης.  Έτσι μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την έκθεση … Είναι 40 πίνακες ζωγραφικής από τον ενδυματολόγο και ζωγράφο Γιάννη Μυλωνά και όλοι αυτοί ήταν στην οικογένεια Χαίτογλου που έχει κάνει τη δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν έχω παρά να ευχαριστήσω το δήμαρχο που προχωράμε σε αυτή την συνεργασία νομίζω ότι δίνουμε πρώτοι στην Ηλεία αυτό το παράδειγμα και έχει και αυτό το δικό του συμβολισμό. Θεωρώ ότι γίνεται στον πολιτισμό δεν έχει γεωγραφικά όρια».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot