FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία πληρώνει ακριβά τις κρίσεις

Ημερομηνία: 11-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα

-Η έρευνα της Πρωινής δείχνει ότι η χρεοκοπία και η πανδημία «βύθισαν» το κατά κεφαλήν εισόδημα και το ΑΕΠ

-Τι δηλώνουν στην Πρωινή οι φορείς του νομού για την επόμενη μέρα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στα επίπεδα του… 2002 παραμένει καθηλωμένη οικονομικά η Ηλεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εικοσαετή περίοδο 2000-2020. Τόσο στο κατά κεφαλήν εισόδημα, όσο και στις τιμές του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ο νομός είναι ακόμα μακριά από το να πλησιάσει τα επίπεδα της περιόδου 2006-08, όταν και καταγράφηκαν οι καλύτεροι αριθμοί, ενώ φαίνεται πως και η πανδημία ανέκοψε μια τροχιά μικρής αλλά σταθερής ανάκαμψης.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ηλεία αυξήθηκε αλματωδώς στη «χρυσή» δεκαετία 2000-2010, αφού από τις 8.653 ευρώ του 2000 έφτασε το 2003 στα 11.070 και στο απόγειό του το 2008 με 13.990 ευρώ. Η οικονομική κρίση όμως της δεκαετίας 2010-2020 προκάλεσε ραγδαία μείωση του μέσα σε μόλις τρία χρόνια καθώς έφτασε στα 10.480 ευρώ το 2013, που είναι και η χαμηλότερη επίδοση της δεκαετίας.

Ακολούθησε μια πορεία αναιμικής ανάκαμψης ως το 2018 και η επιστροφή του στις 11.478 ευρώ το 2019, κοντά στα επίπεδα του 2004-05, επίδοση που έδειχνε ότι βγαίνουμε από το «τούνελ» της κρίσης και βάζουμε θεμέλια για σταθερή οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, η πανδημική κρίση ανέτρεψε τις προσδοκίες, αφού το 2020, το κατά κεφαλήν εισόδημα έπεσε στα 10.680 ευρώ, λίγο παραπάνω από τα 10.146 ευρώ του 2002.

Οι τιμές του ΑΕΠ δεν είναι σε καλύτερη μοίρα, διότι μπορεί τα εισοδήματα να κατέγραψαν αύξηση τα προηγούμενα χρόνια, όμως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης κυριάρχησε η ύφεση. Στη δεκαετία 2000-2010 το ΑΕΠ της Ηλείας ευθυγραμμίστηκε με την πανελλαδική αναπτυξιακή πορεία, αφού από 1,4 δις. Ευρώ του 2000 έφτασε το 1,84 το 2005 και στο απόγειο του με 2,26 δις. Ευρώ το 2008. Ακολούθησε μια δύσκολη τετραετία με την πτώση του ΑΕΠ στο 1,67 δις. Ευρώ τη διετία 2012-2014 και το ιστορικό χαμηλό ου 1,65 δις. Ευρώ το 2016. Κατά τη διετία 2017-19 καταγράφηκε ανάκαμψη που έφτασε στο 1,78 το 2019, για να έρθει η πανδημία το 2020 και να μας ξαναβυθίσει στο 1,65 δις. Ευρώ το 2020.

Τι επισημαίνουν στην «Πρωινή» οι φορείς της Ηλείας

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, η Ηλεία δέχθηκε απανωτά «χτυπήματα», τόσο από την οικονομική και την υγειονομική κρίση όσο και από την πυρκαγιά του 2007, τις οποίας οι επιπτώσεις φάνηκαν στην πορεία, και υπογράμμισε την ανάγκη θωράκισής της με σταθερές και βιώσιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

«Δυστυχώς η Ηλεία είχε τη μεγάλη ατυχία να βιώσει ταυτόχρονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της τραγωδίας του 2007, με συνέπεια να βυθιστεί στην ύφεση και να συσσωρευτούν δανειακές οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα η  πορεία του ΑΕΠ επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Επιμελητηρίου Ηλείας ότι ο νομός χρειάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό πλάνο με τη στήριξη της πολιτείας και με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, για να ξαναμπεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, και να δημιουργήσει επιχειρηματική κουλτούρα Δεν πρέπει να χαθεί άλλη δεκαετία για τον νομό».

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Μαμούσης, τόνισε στην Πρωινή πως ο τουρισμός ήταν ο πυλώνας στήριξης της οικονομίας τη δεκαετία της κρίσης αλλά η πανδημία οδήγησε σε μεγάλες απώλειες, που δεν είναι εύκολο πλέον να καλυφθούν. «Ο τουρισμός στη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας αναπτύχθηκε αρκετά και αποτέλεσμα στήριγμα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Το 2019 ήταν χρονιά ορόσημο στον ελληνικό τουρισμό, αλλά δυστυχώς ήρθε η πανδημία το 2020 να τα γκρεμίσει όλα. Φέτος σε αφίξεις το πλησιάσαμε το 2019, αλλά πλέον τίποτα δεν είναι ίδιο. Το κόστος είναι πολλαπλάσιο, τα τσάρτερ πολύ λιγότερα,  γενικά η ανάκαμψη δεν είναι εύκολη αλλά θα το παλέψουμε», σημείωσε.

Η γ.γ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η ηλειακή οικονομία απαιτεί αναπροσανατολισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα και το ΑΕΠ συνολικά. «Η Ηλεία αποδείχθηκε ευάλωτη στις πολλαπλές κρίσεις, για αυτό και θα πρέπει να ανασχεδιάσουμε το επιχειρείν και τα γενικότερα χαρακτηριστικά της οικονομικής ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της βιωσιμότητας, για ανακτήσουμε τις απώλειες στο ΑΠΕ και στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική βασίστηκε αποκλειστικά στα χρήματα που μοιράστηκαν στην πανδημία και τώρα δεν δείχνει να έχει σαφές αναπτυξιακό πλάνο παρά μόνο εισπρακτικές προτεραιότητες», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η πρόσβαση σε χρηματοδότηση στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. «Η πανδημία έπληξε καίρια την επιχειρηματικότητα στον Πύργο και κάναμε πολλά βήματα πίσω, διότι η πολιτεία δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να δοθούν λύσεις τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στις άλλες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο με την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιδεινώνεται. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας τις επιστρεπτέες και τα “πυροδάνεια” που συσσωρεύτηκαν από το 2007 και μετέπειτα από την οικονομική κρίση», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot