FOLLOW US: facebook twitter

Αντίο στον ασυμβίβαστο αγνό αγωνιστή της αριστεράς, πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σεφερλή

Ημερομηνία: 15-12-2023 | Συντάκτης:

Φτωχότερη η τοπική κοινωνία και ο τεχνικός κόσμος
από το θάνατο του γνωστού πολιτικού μηχανικού

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Φτωχότερη είναι από χθες η  τοπική κοινωνία του Πύργου, το τεχνικό επιμελητήριο  και βεβαίως η ασυμβίβαστη αριστερά της Ηλείας στην οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή ως απλός λαϊκός αγωνιστής, καθώς  την Πέμπτη το πρωί έφυγε από τη ζωή μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του Πύργου, ο γνωστός πολιτικός μηχανικός Γιάννης Σεφερλής σε ηλικία 75 ετών.  Μεγάλη απώλεια και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ του νομού και όλους τους συντρόφους του από τον χώρο της αριστεράς που μαζί  έζησαν τις ανησυχίες για μια καλύτερη κοινωνία, διεκδικώντας σε δεκάδες κινητοποιήσεις  τα δίκαια του λαού.

Ο Γιάννης Σεφερλής ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός,  ευφυής, με ήθος και αξιοπρέπεια που άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη τις αξίες που υπερασπίστηκε σε όλη του τη ζωή. Μέσα από το τεχνικό επιμελητήριο- αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε πολύχρονους αγώνες για το εργατικό λαϊκό κίνημα, πάντα ασυμβίβαστος, μαχητικός, οραματιστής μα και  δίκαιος, με οξύ πνεύμα, απίστευτο χιούμορ  και καρδιά μικρού παιδιού, που έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όλης της τοπικής κοινωνίας. Γι αυτό και είχε παντού μόνο φίλους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων  και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τον σέβονταν και μέτραγαν την γνώμη του.  Μεγάλη είναι και η θλίψη όλου του τεχνικού κόσμου της Ηλείας για την απώλειά του, καθώς  ήταν βαθύς γνώστης των προβλημάτων του κλάδου  και η πολύχρονη εμπειρία του ήταν πάντα πολύτιμος σύμβουλος και για τους συναδέλφους του αλλά και για τα μεγάλα θέματα υποδομών του νομού. Το όνειρό του να εφαρμοστεί η μικροζωνική μελέτη που είχε εκπονήσει ως μελετητής μετά τους σεισμούς του ΄93 στον Πύργο όπου πρόσφερε πολλά στην κτιριακή αποκατάσταση των πληγών της πόλης και της στεγαστικής πολιτικής που εφαρμόστηκε, δυστυχώς δεν καρποφόρησε, όμως σίγουρα υπάρχει στα συρτάρια κι ίσως κάποτε αφού επικαιροποιηθεί,  μπορεί να βρει το δρόμο της… Μαζί με τη φωνή του Γιάννη, θα σιγήσει και το κινητό του με το χαρακτηριστικό ύμνο του Ολυμπιακού που αγαπούσε ως αγνός φίλαθλος…

Τον τελευταίο καιρό, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, τον είχαν καταβάλλει πραγματικά και εδώ και λίγες μέρες  νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Πύργου και  δυστυχώς είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση κι όσο κι αν πάλεψε λιονταρίσια δεν τα κατάφερε…

Η ανακοίνωση του ΝΑΡ

Το ΝΑΡ στο οποίο ανήκε πολιτικά τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Σεφερλής σε ανακοίνωσή του για την απώλεια του αλλά και  την πολιτική του διαδρομή και τους αγώνες που έδωσε στο χώρο της αριστεράς από τα νεανικά του ακόμα χρόνια αναφέρει:

Ο Γιάννης Σεφερλής γεννήθηκε στις 15 Γενάρη 1948 και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Από τα νεανικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ από όπου αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με τις συγκυβερνήσεις Τζαννετάκη-Ζολώτα. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΡ και της οργάνωσης Ηλείας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της.

Ο Γιάννης ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων. Στέλεχος του ΝΑΡ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για πολλά χρόνια, μέχρι και τον τελευταίο καιρό που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή της Ηλείας μέσα από την δράση του στο παράρτημα του ΤΕΕ. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Πύργου, με την κίνηση «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στον Δήμο Πύργου», ενώ συμμετείχε ενεργά στην περιφερειακή κίνηση «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα».

Ήταν το παράδειγμα κομμουνιστή που διακρινόταν για την αγωνιστική του συνέπεια, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, τη βαθιά γνώση των τοπικών-λαϊκών προβλημάτων, τη μετωπική αντίληψη και ενωτική πρακτική, τη λαϊκότητα, τη ντομπροσύνη και το χιούμορ του. Ιδιαίτερη ήταν και η συμβολή και η βοήθεια του στα προβλήματα των σεισμόπληκτων της Ηλείας. Για αυτούς τους λόγους ήταν ένας άνθρωπος πολύ αγαπητός σε φίλους, συντρόφους και γενικότερα στον λαό του Πύργου και της Ηλείας.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΝΑΡ και της νΚΑ θα τον θυμόμαστε με βαθιά συγκίνηση. Στη μνήμη του Γιάννη, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ευγενική υπόθεση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης που αποτέλεσε και πυξίδα της ζωής του.»

Η κηδεία του Γιάννη Σεφερλή θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής 15/12 στην Κρέστενα, στην πατρώα γη όπου θα αναπαυτεί δίπλα από τους γονείς του. 

Η Πρωινή εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά του.

Καλό ταξίδι φίλε και σύντροφε Γιάννη, πάντα θα σε θυμόμαστε όπως σου πρέπει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot