FOLLOW US: facebook twitter

«Η γνώση και τα… χέρια μας, σώζουν ζωές»

Ημερομηνία: 09-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα, Υγεία

Πολύτιμο σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο 3ο ΓΕΛ Πύργου από το ΕΚΑΒ

 

«Οι πρώτες βοήθειες είναι στάση ζωής». Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησαν οι δύο διασώστες και εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ, κ. Aριστογείτονας Αλεξανδρόπουλος και κ. Κωνσταντίνος Βαρουχάκης, το δίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο στο 3ο Λύκειο Πύργου- Pierre de Coubertin στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών και πόσο απαραίτητες είναι στη διάσωση της ζωής που συνήθως είναι η ζωή ενός δικού μας ανθρώπου (συμμαθητή, φίλου, συγγενή).
Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει στην Ευρώπη μια καρδιακή ανακοπή και η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) από παρευρισκόμενους πριν από την άφιξη του ΕΚΑΒ σώζει κυριολεκτικά ζωές και μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο ασθενής δεν θα υποστεί μόνιμες ή μη αναστρέψιμες βλάβες.
ΟΙ 6 ΕΝΤΟΛΕΣ: Πλησιάζουμε με ασφάλεια / ελέγχουμε αντίδραση / απελευθερώνουμε αεραγωγό / ελέγχουμε για αναπνοή / καλούμε 112(166) / κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις και συνεχίζουμε τις θωρακικές συμπιέσεις ώσπου να φθάσει το ΕΚΑΒ.

Οι εκπαιδευτές, χρησιμοποιώντας ψηφιακή παρουσίαση (power point) αλλά και κούκλα προσομοίωσης καθώς και δραματοποίηση, ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια και εξήγησαν αιτιολογώντας τον κάθε ισχυρισμό τους ώστε μετά από αυτό το πολύτιμο 2ωρο, μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να πιστεύουν ότι μπορούν αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να σώσουν μια ζωή. «Και όντως είναι τα χέρια μας μαζί με τη γνώση μας φυσικά που μπορούν να επιτύχουν τη διάσωση ζωής, αφού ακόμα και στη χρήση απινιδωτή (στην οποία επίσης εκπαιδευτήκαμε) χρειάζονται ταυτόχρονα και οι θωρακικές συμπιέσεις με τα χέρια» σημείωσε η Διευθύντρια κ. Ιουλία Χάρμπαλη.
Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί έθεσαν πολλά ερωτήματα για διάφορες περιπτώσεις που χρειάζονται πρώτες βοήθειες (από απλές λιποθυμίες, επιληπτικές κρίσεις, τραυματισμοί, αιμορραγίες, διαφόρων ειδών πνιγμοί) κι από τις απαντήσεις, τις περιγραφές και τις αιτιολογήσεις επιβεβαίωσαν πόσο η γνώση και τα χέρια μας είναι ικανά να σώσουν ζωές.
Η αποτίμηση του σεμιναρίου κατέληξε στην απόφαση να το επαναλάβουν σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων του σχολείου ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στους γονείς να αποκτήσουν αυτή την πολύτιμη γνώση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot