FOLLOW US: facebook twitter

«Η Φιλοσοφία δεν είναι για λίγους αλλά για όλους μας»

Ημερομηνία: 14-10-2022 | Συντάκτης:

‘Ο παν/μιακός και πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας, Σταμ. Πορτελάνος μίλησε στην «Πρωινή» ενόψει το 29ου Συνεδρίου στην Αρχ. Ολυμπία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την άποψη ότι η φιλοσοφία δεν είναι ελιτίστικη επιστήμη αλλά αφορά την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, εκφράζει μιλώντας στην «Πρωινή» ο  πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας, Σταμάτης Πορτελάνος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 29ου Συνεδρίου αύριο και μεθαύριο στην Αρχαία Ολυμπία με αντικείμενο «Φιλοσοφία και Επανάσταση.

Όπως επισημαίνει, η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του συνεδρίου τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα προσφέρεται ξανά η ευκαιρία.

«Επιλέξαμε να μην το κάνουμε διαδικτυακά γιατί η διαλεκτική στα συνέδρια είναι διαφορετική, υπάρχει η αμεσότητα» τόνισε και πρόσθεσε πως η επιστήμη της Φιλοσοφίας είναι παρεξηγημένη με σημαντικό μερίδιο ευθύνης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

«Η φιλοσοφία είναι στο ασυνείδητο του ανθρώπου, ο οποίος αναζητά την αλήθεια της ζωής. Από εκεί ξεκινά ο στοχασμό μας για τα υπαρξιακά θέματα. Γιατί ζούμε, γιατί υπάρχουμε, ποιος είναι ο προορισμός της ζωής. Επομένως ο τρόπος ζωής είναι φιλοσοφία. Εδώ αναπτύσσεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το νόημα της ζωής, για το πώς συνυπάρχουμε με τους άλλους ανθρώπους, για την έννοια της αλληλεγγύης, για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Άρα η φιλοσοφία δεν είναι για τους λίγους αλλά για όλους τους ανθρώπους», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση της Φιλοσοφίας στα σχολεία.

«Δυστυχώς στα σχολεία δεν διδάσκεται. Υπάρχουν “δύσκολα” βιβλία, δεν είναι γραμμένα με απλό τρόπο που να είναι πιο κατανοητή η φιλοσοφία, η αξία και η αρετή της ζωής. Ο Αριστοτέλης μιλούσε για ένα ολόκληρο αρετολογικό σύστημα που διέπει μια πόλη. Δεν είναι ορθή η άποψη ότι η φιλοσοφία ως ακαδημαϊκός κλάδος είναι επιστήμη που αγγίζει μόνο τα υψηλά στρώματα και τους διανοούμενους. Δεν είναι έτσι. Δεν έχει περάσει στην παιδείας μας και στα σχολεία η αγάπη για τη σοφία της ζωής, που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα, διότι αυτό είναι η Φιλοσοφία. Πρέπει και οι ακαδημαϊκοί να βγουν στην κοινωνία ώστε οι πολίτες να συλλάβουν τα νοήματα, γιατί ζούμε, γιατί υπάρχουμε για το πώς ζούμε…» εξήγησε και πρόσθεσε ότι είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η φιλοσοφική γνώση συντελεί καθοριστικά στην ψυχολογική και πνευματική ισορροπία των ανθρώπων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αντικείμενο του φετινού συνεδρίου, που είναι η φιλοσοφία και η επανάσταση, επισημαίνοντας ότι οι εισηγήσεις καλύπτουν όλο το επιστημονικό φάσμα.

«Σε κάθε συνέδριο υπάρχει μια θεματική. Φέτος επιλέξαμε την Ελληνική Επανάσταση και υπάρχουν διάφοροι κλάδοι που τη θεραπεύουν, όπως ο ιστορικός, ο κοινωνικός, ο ψυχολογικός κλπ. Θα μιλήσουμε για τα νεωτερικά στοιχεία που υπήρχαν στην Επανάσταση, γιατί την έννοια της Επανάστασης σε σχέση με την ιστορία αλλά και τον ιστορικισμό, για τον προεπαναστατικό στοχασμό και τις αξίες που βρίσκονταν στην καρδιά των Ελλήνων που επαναστάτησαν κλπ», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot