FOLLOW US: facebook twitter

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Απόλλων, ένας θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πύργου

Ημερομηνία: 14-05-2024 | Συντάκτης:

Της Αικατερίνης Χαραλαμποπούλου,

Μουσικοπαιδαγωγού Α/θμιας Ηλείας


Ο Max Weber πίστευε ότι ο άνθρωπος είναι ένα ζώο αιωρούμενο σε έναν ιστό σημασιών που το ίδιο έχει υφάνει. Αυτός ο ιστός είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα σύνολο τεχνικών ή κοινωνικών πρακτικών, αλλά μια σύνθεση αξιών, πεποιθήσεων και σημασιολογικών συστημάτων που καθοδηγούν τη συμπεριφορά των ατόμων σε μια κοινωνία. Ο πολιτισμός καθορίζεται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και από τον τρόπο που πράττουμε. Ένας κόσμος δίχως πολιτισμό είναι ένας κόσμος χειραγωγήσιμος και επομένως ένας κόσμος άψυχος, χωρίς αξίες και ιδανικά.

Σε ό,τι αφορά την τοπική κοινωνία του Πύργου, θεματοφύλακα μιας τέτοιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί η Φιλαρμονική Εταιρεία Απόλλων, η οποία διαμορφώνει την πολιτιστική ταυτότητα της κοινωνίας του Δήμου Πύργου εδώ και 143 χρόνια. Πράγματι, το έργο της διαθέτει μακρά ιστορία στον τόπο, αφού ιδρύθηκε το 1881 από νέους μουσικούς, που αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την πίπιζα, τα νταούλια, και το λαγούτο με μια ομάδα ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων. Έκτοτε, συντελεί σταθερά στην ανάπτυξη και την ανάδειξη της πνευματικής καλλιέργειας των κατοίκων.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Απόλλων δεν υπάγεται ούτε υπήρξε ποτέ υπό τη σκέπη του δήμου Πύργου και επομένως δεν λαμβάνει επίσημη χρηματοδότηση από αυτόν. Συνεχίζει να υπάρχει και να στηρίζεται από ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό, όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιος Β΄. Επίσης, στο παρελθόν έλαβε μεγάλη στήριξη από την οικογένεια Λάτση, η οποία τιμάται κάθε χρόνο με ειδικές ομιλίες στις συναυλίες της.

Πρόεδρος της φιλαρμονικής από το 2007 είναι ο κύριος Θανάσης Δασκόπουλος, με την σύμπραξη του διοικητικού συμβουλίου και με μεγάλη αφοσίωση έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Ο ρόλος του Προέδρου είναι πολυδιάστατος, καθώς αναλαμβάνει τη διαχείριση οικονομικών, επικοινωνιακών και οργανωτικών πτυχών της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Ωστόσο, η σημαντικότερη συνεισφορά του έγκειται στο γεγονός ότι προάγει την τέχνη σε αυτό τον τόπο αφιλοκερδώς, συντελώντας στη μουσική εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των κατοίκων.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία διαθέτει τέσσερα τμήματα: τη μπάντα, την παιδική χορωδία, τους τραγουδιστάδες του Πύργου και τη Λαϊκή συναυλιακή ορχήστρα. Διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο και αναδιαμορφώνει συνεχώς το ηχοτοπίο του Πύργου, διότι σε κάθε δημόσια πράξη δίνει το παρόν με μελωδίες που κρατούν ζωντανή την παράδοση, διαπλάθοντας τη μουσική ταυτότητα των κατοίκων.

Χρέος όλων μας είναι να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη Φιλαρμονική του τόπου, επενδύοντας στη μουσική καλλιέργεια των νέων του Πύργου και στη μετάδοση των πολιτισμικών στοιχείων και αξιών στη νέα γενιά.

*Το παρών άρθρο βασίστηκε σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου, στα πλαίσια διεξαγωγής της μεταπτυχιακής έρευνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia