FOLLOW US: facebook twitter

Η Ελλάδα έχει τα πιο γερασμένα οχήματα στην Ευρώπη…

Ημερομηνία: 31-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας

Τα γερασμένα οχήματα είναι επικίνδυνα για όλους με την Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας.Το φαινόμενο δεν θα διορθωθεί άμεσα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των υψηλών τιμών…

Η κατάσταση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, το ξέρουμε πως δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν ακολουθεί το βιβλίο του κατασκευαστή, άρα δεν συντηρεί σωστά το όχημά του με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει αρκετά συχνά προβλήματα.

Επικίνδυνα να κυκλοφορούν…

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς πως οχήματα που ξεπερνούν τα 10 έτη εμφανίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα. Στην πράξη τα έξοδα μεγαλώνουν και επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, τα οχήματα κυκλοφορούν με προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως αποτελούν κίνδυνο για όλους τους υπόλοιπους οδηγούς αλλά και όσους κινούνται καθημερινά στους δρόμους.

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα δεδομένα που έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων για τον Ιανουάριο του 2023, δεν υπάρχει χώρα με πιο παλιά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από την Ελλάδα που κατέχει την αρνητική πρωτιά!  Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέρος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι τα 17 έτη. Στην ίδια… χάλια κατάσταση και ακόμα χειρότερα βρίσκονται τα επαγγελματικά ελαφρά οχήματα με τον μέσο όρο να φτάνει τα 20.8 έτη! Τα νούμερα είναι σοκαριστικά και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τα επίπεδα ασφαλείας που προσφέρουν τόσο παλιά οχήματα τόσο στους χρήστες όσο και στους υπόλοιπους

Η κατάσταση δεν δείχνει να διορθώνει καθώς η ανακύκλωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι πωλήσεις δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να μειώσουν το μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων…

Στην αντίπερα όχθη, η χώρα στην Ευρώπη με τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα είναι το Λουξεμβούργο, οπού το μέσο όχημα που θα συναντήσει κάποιος στους δρόμους είναι ηλικίας 7.6 ετών. Οι υπόλοιπες χώρες με μονοψήφιο μέσο όρο είναι η Δανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο, με αυτοκίνητα των 8.5, 8.7, 8.8 και 9.5 ετών αντίστοιχα.

Πέρα από την ηλικία, η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων μοιράστηκε και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στους δρόμους της Ελλάδας κυκλοφορούν πλέον 5.408.149 αυτοκίνητα συνολικά. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 1,7% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν ο στόλος των οχημάτων της χώρας μας απαρτιζόταν από 5.315.875 αυτοκίνητα.

Τέλος, όσον αφορά τη φύση των αυτοκινήτων αυτών καθ’ αυτών, το 98.6% των οχημάτων στην Ελλάδα είναι με κινητήρα εσωτερικής καύσης (90% βενζίνη – 8.6% πετρέλαιο), ενώ μόλις το 0.6% είναι υβριδικά.

Πηγή newauto.gr και unboxholics.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος