FOLLOW US: facebook twitter

«Η δύναμη των Μουσείων»-Περισσότεροι από 300 μαθητές ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Ημερομηνία: 30-05-2022 | Συντάκτης:

  • Ψηφιακή ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας για… 13.000 μαθητές της χώρας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, γνώρισαν περισσότεροι από 300 μαθητές Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους συμμετείχαν στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις δράσεις που διοργάνωσε με πολύ αγάπη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το ενδιαφέρον των σχολείων για μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου ήταν πολύ μεγάλο και παρότι αρχικά ο προγραμματισμός αφορούσε τρείς ημέρες παρατάθηκε, σύμφωνα με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, στις πέντε ημέρες. «Τίτλος του φετινού εορτασμού για τη Διεθνή μέρα των μουσείων ήταν «Η δύναμη των Μουσείων» και με το θέμα αυτό, το ICOM ήθελε να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δράσεις που αναπτύχθηκαν, περιλάμβαναν ξενάγηση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Λιάγκουρα όπου οι μικροί μαθητές γνώρισαν τα ρωμαϊκά λουτρά με αφορμή τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο από το δημόσιο λουτρικό συγκρότημα της Σκαφιδιάς. Επίσης, εκτός από τους βασικούς χώρους ενός ρωμαϊκού λουτρού έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο θέρμανσης των ζεστών χώρων δίνοντας έμφαση στον φιλικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα του. Μάλιστα στα παιδιά δόθηκε και ένα φυλλάδιο στο οποίο τους ζητήθηκε να γράψουν τους βασικούς χώρους ενός λουτρού καθώς και το σύστημα θέρμανσής του».

Ακολούθησε, σύμφωνα με την Δρ. Κόλλια, το “εργαστηράκι συντήρησης” από τους συντηρητές Π. Καλπάκος Λουκία Βούζα και Ολ. Πετροπούλου (συντηρήτρια) που συμμετείχε εθελοντικά, όπου οι μικροί μαθητές γνώρισαν τις εργασίες που γίνονται από τους συντηρητές από τη στιγμή που ανακαλύπτεται ένα αρχαίο αντικείμενο μέχρι και την έκθεσή του στο Μουσείο. «Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 300 περίπου παιδιά με τους δασκάλους τους και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Στην υλοποίηση τους, θα πρέπει να πούμε ότι συνέβαλαν σημαντικά και το φυλακτικό προσωπικό του μουσείου».

Ψηφιακή ξενάγηση στην Ολυμπία

Ακόμα όμως μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και αφορούσε την διαδικτυακή/ διαδραστική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας. «Είχαμε μια ψηφιακή ξενάγηση από τους αρχαιολόγους μας κ.κ. Ρούλα Λεβεντούρη και Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, μέσω κινητών την οποία παρακολούθησαν 13.000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) και τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας» σημείωσε η Δρ. Κόλλια.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε μια ξεχωριστή επίσκεψη που δέχτηκαν από το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Διάπλασις» όπου η αρχαιολόγος κ. Λεβεντούρη ξενάγησε τα παιδιά με αναπηρία στο Μουσείο της Ολυμπίας. «Ήταν πραγματικά μια συγκινητική δράση όπου το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν μεγάλο, είχαν δουλέψει πολύ πάνω στη δράση και γενικότερα η συμπεριφορά τους ήταν υποδειγματική».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος