FOLLOW US: facebook twitter

Γεμάτη συγκίνηση η καλλιτεχνική επιστροφή του Στάθη στον Πύργο…

Ημερομηνία: 30-05-2022 | Συντάκτης:
Στο πλευρό του Στάθη στα εγκαίνια της έκθεσή του, τρεις ακόμα κορυφαίοι σκιτσογράφοι ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο Ηλίας Μακρής και ο Βασίλης Μητρόπουλος( BAS).

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Στάθη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου και ο ΔΟΠΠ

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


‘Άντε λοιπόν και πάλι να ξαναβρεθούμε στους ίδιους δρόμους που τους περπατούσαμε πριν μας προλάβει ο καιρός…” ! Αυτοί οι στίχοι ήρθαν στο μυαλό μου, το απόγευμα του Σαββάτου, στο ραντεβού που έδωσε καλλιτεχνικά, ξανά μετά από 28 χρόνια στον ίδιο χώρο, ο δικός μας Στάθης, ο γνωστός Πυργιώτης σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, στα εγκαίνια της Αναδρομικής έκθεσής του με γελοιογραφίες και σκίτσα που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού. Ο Στάθης που με την αιχμηρή του πένα εδώ και τέσσερις δεκαετίας καυτηριάζει την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και δικαίως θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους και εκπροσώπους της πολιτικής γελοιογραφίας της Ελλάδας. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε στο πλευρό του σε αυτήν την σημαντική στιγμή της καλλιτεχνικής επιστροφής του στον Πύργο, βρέθηκαν και τρεις ακόμα κορυφαίοι σκιτσογράφοι, ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο Ηλίας Μακρής και ο Βασίλης Μητρόπουλος, τους οποίους θα μπορούσαμε μαζί με τον Στάθη να τους αποκαλέσουμε ως την «Dream team” της πολιτικής γελοιογραφίας της χώρας. Η παρουσία και των τεσσάρων, μόνο τιμή για την Πύργο!

Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν λίγο απ’ ολα. Χαρά, νοσταλγία, αλλά και έντονη συγκινησιακή φόρτιση , ενώ πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να δούνε από κοντά τα 30 σκίτσα της έκθεσης, να καλωσορίσουν τον δημιουργό, να συνομιλήσουν και να θυμηθούνε παλιές ιστορίες που έχουν μοιραστεί μαζί του.

Τον Στάθη, καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τονίζοντας ότι επί της ουσίας ο Στάθης δεν έλειψε ποτέ από τον Πύργο, έρχεται πάντα αθόρυβα και χωρίς επικοινωνιακές εξωστρέφειες.

“Ακόμη όμως και όταν λείπεις Στάθη, μέσα από τα γραπτά σου είσαι πάντα παρών στη σκέψη των συμπολιτών σου και μέσα από τους προβληματισμούς που θέτεις.

Ο Στάθης τιμά τον Πύργο, είναι περήφανος που είναι Πυργιώτης και το λέει παντού και νομίζω ότι είναι μια καλή συγκυρία να αξιοποιηθεί απο την κοινωνία μας με την ανάδειξη του έργου του. Το έργο του διαφωτίζει, προβληματίζει και δημιουργεί σκέψεις συλλογικότητας και στάσεις ζωής.”

Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορική αρχιτεκτονική της περιοχής που προδίδει τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιας άλλης εποχής σημειώνοντας πως “έχουμε την υποχρέωση ό,τι σπουδαίο έχουμε παραλάβει να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει αλλά να το κρατήσουμε ζωντανό. Είμαστε σε έναν χώρο πλούσιο σε νοσταλγία αλλά με παρόν και μέλλον. Με πολλά αποθέματα αξιοποίησης που οι πρόγονοί μας, μας άφησαν. Εδώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού”.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων “Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη του Πύργου τον αγαπητό Στάθη Σταυρόπουλο, Έναν δημιουργό, που ξεχωρίζει για το έξυπνο χιούμορ του και την κριτική σκέψη του. Πολυβραβευμένος σε ελληνικές και σε διεθνείς εκθέσεις, με εικονογραφήσεις σε παιδική και ενήλικη λογοτεχνία, με συνεργασίες με τις περισσότερες εφημερίδες και μέσα, είναι λογικό να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκιτσογράφους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης, γνώρισα έναν άνθρωπο σπουδαίο, με ευρύτητα πνεύματος και πολυπράγμονα”.

Τέλος, η κ. Σταθοπούλου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το εφαλτήριο για ανάλογες δράσεις προς τιμή άξιων συμπολιτών μας.

Τα… 7 θανάσιμα αμαρτήματα του Στάθη κατά τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο

Για τον Στάθη, μίλησε επίσης ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, λέγοντας ότι “οφείλω πριν απ’ όλα διευκρινίσω ότι είμαι φίλος του –το ακριβές είναι ότι με τιμά με τη φιλία του, που όπως τον ξέρω εγώ ελέγχεται για επτά θανάσιμα αμαρτήματα».
Επιγραμματικά λοιπόν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Στάθη κατά τον φίλο του Χρήστο Κωνσταντόπουλο είναι:

Πρώτον, είναι αριστερός. Πολύ αριστερός. Θέλω να πω, ήταν και παραμένει αριστερός, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές του….

Δεύτερον, είναι αριστερός με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, πράγμα που δεν το συναντάς κάθε μέρα, για να μην πω ότι είναι πολύ σπάνιο….

Tρίτον, είναι ανυπότακτος, δεν κινείται μέσα σε όρια, δεν θέτει αυτοπεριορισμούς, δεν τον ενδιαφέρουν οι ισορροπίες….
Tέταρτον, είναι αυθόρμητος και ως εκ τούτου γνήσιος και αυθεντικός. H προσποίηση και η επιτήδευση τού είναι έννοιες άγνωστες….

Πέμπτον, είναι ένας δηκτικός και ταυτόχρονα ευαίσθητος σχολιαστής των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η σάτιρα και μέσω αυτής η κριτική του πάνω στην επικαιρότητα είναι σκωπτική, ειρωνική, περιπαικτική, δριμεία, καυστική, πικρόχολη, σαρκαστική, ενίοτε χλευαστική. Δεν θωπεύει, δεν κολακεύει.

Έκτον, είναι καλλιτέχνης. Kαλλιτέχνης, που με τα μαύρα ή πολύχρωμα πενάκια του έχει τη δική του προσωπική και διακριτή συμβολή στην ανανέωση της πολιτικής γελοιογραφίας στη χώρα μας.
Έβδομον, ο ΣTAΘHΣ είναι ένας αμετανόητος Πυργιώτης….

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στον αθόρυβο όπως είπε ρόλο του Στάθη για την μετατροπή της δημοτικής αγοράς – ψαραγοράς σε Μουσείο, όταν στα 1994 ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Πύργου και το περιοδικό Αλφειός, είχαν πάρει την πρωτοβουλία να διοργανώσουν στο χώρο αυτό και μια έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας την οποία έφερε εις πέρας ο Στάθης με την συμμετοχή γνωστών σκιτσογράφων της εποχής. . Παράλληλα ο Στάθης, πήγε και εξέθεσε την κατάσταση στον πανίσχυρο, τότε, υπουργό Κώστα Λαλιώτη, κι εκείνος με τη σειρά του έκανε ο,τι χρειαζόταν ώστε το ΥΠΠΟ να επανεξετάσει τη στάση του και να εκδηλώσει ξανά το ενδιαφέρον του για το Μουσείο.

Ανδρέας Πετρουλάκης: “Καλλιτέχνης ολκής- εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς”

Ο γνωστός σκιτσογράφος και πολιτικός γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης ήταν αυτός που από το “συνάφι” τους, ανέλαβε να μιλήσει για τον Στάθη, ξεκινώντας από την δυνατή φιλία που τους συνδέει , καυτηριάζοντας με χιούμορ το γεγονός της πολιτικής τους διαφωνίας που ωστόσο γρήγορα αποδέχθηκαν ως συνθήκη και εγκατέλειψαν την προσπάθεια να την γεφυρώσουν γιατί είχαν άλλα σπουδαιότερα μεταξύ τους. Τόνισε ότι ο Στάθης έχει ένα μεγάλο υπόβαθρο γνώσεων τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού που καθρεφτίζονται και στη δουλειά του. Πάντα έχει έναν τρόπο να πει απρόσμενα αυτό που θα θέλανε πολλοί να είχαν βρει τα λόγια να περιγράψουν. “Αμφισβητεί το ορατό, το mainstream, τον κοινό τόπο και με μαεστρία δίνει την άλλη οπτική, την ανατρεπτική, την αλληγορική αλλά με μια τέχνη χιουμοριστική, σουρεαλιστική και εξαιρετικής καλλιτεχνικής δεινότητας”.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης χαρακτήρισε τον Στάθη ως “έναν από τους κορυφαίους σκιτσογράφους της Μεταπολίτευσης, έναν καλλιτέχνη ολκής, έναν δεινό γραφιά, μια εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς” και μάλιστα στην ροή του λόγου του συμπλήρωσε ότι “ είπα πριν εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς και δεν το είπα τυχαία. Έχω γνωρίσει πολλούς αριστερούς, ήμουν κι εγώ κάποτε. Σε κανέναν δεν είδα τον αυθεντικό πόνο για τα πράγματα, την γνήσια εσωτερική φλόγα την πληγωμένη αισιοδοξία ότι το αύριο υπάρχει ακόμα και όταν όλα φαίνεται ότι καταρρέουν. Δεν είναι η συνέπεια σε ένα ιδεολογικό περίγραμμα, είναι η ακατάβλητη πίστη σε ένα σύστημα αξιών και αρχών. Ο Στάθης δεν είχε καριέρα την αριστερά, το αντίθετο, αρκετές φορές υπονόμευσε την καριέρα του εξαιτίας της αριστεράς. Καταλήγοντας τόνισε ότι “Στο τέλος, τα ανθρωπάκια του νικούν, ζουν ανάμεσά μας και θα ζουν πάντα σπουδαία και επιβλητικά και θα μας θυμίζουν οτι αυτή η αρχαία τέχνη γνώρισε στο πρόσωπο του Στάθη Σταυρόπουλου έναν ξεχωριστό και βαθιά επιδραστικό υπηρέτη της…

Ο Στάθης και ο Ερμής

Λίγο πριν ξεναγηθεί ο κόσμος στο χώρο της έκθεσης, ο Στάθης μοιράστηκε με το κοινό και με τρεμάμενη φωνή, μια ιστορία των παιδικών του χρόνων με τον πατέρα του και μετέπειτα μια παράλληλη ιστορία με το γιο του , εστιάζοντας προφανώς στην διαφορετική ματιά δυο παιδιών σε άλλες εποχές. Κι ήταν ίσως μια από τις σπάνιες φορές που η συγκίνηση ανάκοψε τον χειμαρρώδη λόγο στον οποίο μας έχει συνηθίσει. Όπως είπε, όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον πήγε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και δείχνοντας του τον Ερμή του Πραξιτέλους, του είπε οτι αν τον παρατηρήσει από τ’ αριστερά, φαίνεται λυπημένος ενώ , από τα δεξιά φαίνεται γελαστός. Αυτό βέβαια είναι ένας μύθος που λέγεται. Μετά από αρκετά χρόνια, ο Στάθης λοιπόν πήγε έναν άλλο πιτσιρικά να δει τον Ερμή, ως πατέρας πια κι εκείνος. “ Ο πιτσιρικάς αυτός ήταν ο γιος μου, Πήγαμε, είδαμε τον Ερμή και μετά βγήκε στον αγρό, μάζεψε κόκκινες παπαρούνες και τις έδωσε στο φύλακα του Μουσείου. Να τις βάλεις το βράδυ δίπλα του, του είπε, για να μην νοιώθει μοναξιά τη νύχτα…»

– Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

  • Η αναδρομική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου 2022 και θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10.00 έως 13.00 μ.μ. και 19.00 έως 21.00
    Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος