Η δυστυχία του να είσαι ΑμεΑ στην Ελλάδα…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131576″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. ως προς τις δαπάνες στέγασης και το ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών που αυτές απαιτούν, αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους Έλληνες πολίτες με αναπηρία. Η Eurostat έχει διαμορφώσει έναν ειδικό δείκτη, τον δείκτη «υπερφόρτωσης» του κόστους στέγασης, ο οποίος μετρά τι ποσοστό του πληθυσμού ζει σε νοικοκυριά που διαθέτουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες στέγασης.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τα άτομα με αναπηρία, που οι ιδιαίτερες ανάγκες τους οδηγούν σε πρόσθετα κόστη βελτίωσης της προσβασιμότητας των κατοικιών τους, ο δείκτης αυτός είναι διπλά κρίσιμος. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2019 το 11,1% των ατόμων με αναπηρία στην Ε.Ε. ζούσαν σε νοικοκυριά με μεγάλη επιβάρυνση στις δαπάνες στέγασης, έναντι 9,1% για άτομα χωρίς αναπηρία.
Ηδη αυτό αποτελεί ένδειξη ανισότητας, αλλά για την Ελλάδα το κρίσιμο είναι ότι διαθέτει υπερτριπλάσιο του μ.ό. της Ε.Ε. ποσοστό ατόμων με αναπηρία που επιβαρύνονται με δυσβάστακτα κόστη στέγασης (33,7%), πάνω από τη Βουλγαρία (22,4%), τη Δανία (21%) και σε τεράστια απόσταση από την Κύπρο, όπου μόλις το 1,5% των ΑμεΑ επωμίζονται υψηλές στεγαστικές δαπάνες.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]