FOLLOW US: facebook twitter

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας καινοτομεί και βάζει γερά θεμέλια στη Stem εκπαίδευση!

Ημερομηνία: 12-05-2023 | Συντάκτης:

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κυψέλη», στο οποίο περιγράφεται το STEAM εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;», αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, η κ. Ευαγγελία Βελλή, φιλόλογος MSc. και η κ. Ευανθία Κοντογούρη, μαθηματικός ΜEd., διευθύντρια του 8ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου.

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 τα μέλη του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» όπως οι μέλισσες και τα μελισσόπουλα τριγύριζαν στα πνευματικά λιβάδια της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, συγκέντρωσαν το νέκταρ από δέκα συνεργαζόμενα σχολεία και παρήγαγαν στη δική τους κυψέλη το πολύτιμο προϊόν τους, το μέλι. Το μέλι αυτό, εξαιρετικής ποιότητας, περιέχει ιστορίες, βίντεο, ζωγραφιές, κατασκευές, όλα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το παρόν σύγγραμμα «Η Κυψέλη» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έντεκα κεφάλαια, στα οποία παρουσιάζονται άρθρα βιβλιογραφικής ανασκόπησης σχετικά με τον ρόλο των δημοσίων βιβλιοθηκών στη σημερινή εποχή, τη STEM-STEAM φιλοσοφία, τη χρήση των ψηφιακών μέσων στα μουσεία και την εκπαίδευση. Επίσης, περιγράφεται αναλυτικά η μεθοδολογία υλοποίησης του STEAM εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;», η δημιουργία του Αγαθοφρόνειου Εικονικού Μουσείου, η συμβολή του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονος Νικολόπουλου στην Ελληνική Επανάσταση, η βιογραφία της ποιήτριας Έφης Αιλιανού-Κυριλλοπούλου, η συνεργασία με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Β. Γ. Καρέλια, με τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο και με το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας.

Τέλος, παρέχεται πρόσθετο υλικό για προέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος, χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμπλέξουν γνωστικά αντικείμενα όπως η Πολιτική Παιδεία, η Ιστορία, η Μουσική, η Αγγλική και η Γαλλική Γλώσσα, τα Θρησκευτικά κ.ά. Το υλικό αυτό προέρχεται από τα αρχεία των Συλλογών Νικολόπουλου και Καλλιανιώτη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, από τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και τα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα εκθέματα του Αγαθοφρόνειου Εικονικού Μουσείου που δημιούργησαν τα παρακάτω δέκα συνεργαζόμενα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς τους:

2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Αικατερίνη Ανδρέου
Νηπιαγωγείο Ανδρίτσαινας: Χριστίνα Πρίνου
Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας: Θεώνη Δούρου, Στυλιανή Θάνου, Ζωή Μακρή
8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς: Ευαγγελία Βελλή
Γενικό Λύκειο Κρεστένων: Μαρία Καούκη
8ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου: Ευανθία Κοντογούρη
1ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Παρασκευή Θεοφανίδου
3ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Πολυτίμη Θεοδωρίδου
8ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Ζαχαρούλα Μουρελάτου
Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Πύργου: Αργυρώ Ασβεστά

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας εύχεται στους αναγνώστες του βιβλίου να ταξιδέψουν στον χρόνο, στο παρελθόν και στο μέλλον, γιατί όπως αναφέρει και ο ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο:

«Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia