Η διαχείριση της απώλειας και του θανάτου για την στήριξη παιδιών προσχολικής ηλικίας
Ολοκληρώθηκε το ενδιαφέρον εργαστήριο του Κέντρου Πρόληψης για νηπιαγωγούς 11 σχολικών μονάδων της Ηλείας
- Υλοποιήθηκε και επιμορφωτικό πρόγραμμα από τον ΟΚΑΝΑ για την πρόληψη συντροφικής βίας σε εφήβους
Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου
Το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις» συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τα εργαστήριά του που αφορούν εκπαιδευτικούς, παιδιά και σχολές γονέων, ανάλογα κάθε φορά με το πρότζεκτ και το θέμα που διαχειρίζεται το επιστημονικό του προσωπικό, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε επιμορφωτικά προγράμματα, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα από τον ΟΚΑΝΑ για την συντροφική βία σε εφήβους.
Στη βάση αυτή, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ένα σημαντικό εργαστήριο για νηπιαγωγούς με τίτλο:« Δίνω λόγια στην απώλεια: το σχολείο ως χώρος υποστήριξης», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας- Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. όπου συμμετείχαν 11 νηπιαγωγοί από 10 σχολικές μονάδες.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούν ερωτήματα , προβληματισμοί και ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης και ευαισθητοποίησης στις έννοιες της απώλειας και του θανάτου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα διαμόρφωσης δικτύου υποστήριξης για τη διαχείριση του πένθους στο σχολείο. Ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο στη διαχείρισή του θέμα που συχνά αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες και που το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος υποστήριξης των παιδιών αυτών.
Τον συντονισμό του εργαστηρίου είχε η Μάσσαλα Κατερίνα , Ψυχολόγος- μέλος της διεπιστημονικής ομάδας.
Το Κέντρο Πρόληψης θα ήθελε να ευχαριστήσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων για τη συνεργασία και τη στήριξη και τις νηπιαγωγούς για τη συμμετοχή τους και κυρίως για το ενδιαφέρον τους να προσεγγίσουν και να διαχειριστούν θέματα, ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών.
« Εκείνο το βράδυ το μάθημα στο σχολείο της Ανοιχτωσιάς αφιερώθηκε στη χελωνίτσα, που είχε αποφασίσει να ξαναρχίσει να περπατά και να παίζει. Κουτάβια και γέροντας έδωσαν ένα χέρι και της ετοίμασαν μια όμορφη φωλιά δίπλα ακριβώς στο Σχολείο της Ανοιχτωσιάς, όχι μακριά από εκείνην της Χρυσής Χαίτης, κι έτσι αυτή ήξερε ότι είχε δίπλα έναν φίλο για τις στιγμές που ένιωθε μόνη ή γεμάτη φόβο»
Και σεμινάριο για την πρόληψη συντροφικής βίας σε εφήβους
Παράλληλα, υλοποιήθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ, ο Β’ κύκλος του διήμερου επιμορφωτικού προγράμματος «Πρόληψη της συντροφικής βίας σε εφήβους: Ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο και παρουσίαση προγράμματος πρωτογενούς παρέμβασης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση” στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.
Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από τον ΟΚΑΝΑ και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κατά της Βίας των Γυναικών της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Γ. Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας
Στόχος η πρόληψη της ολοένα αυξανόμενης βίας στις συντροφικές σχέσεις των νέων, που συνδέεται συχνά με την εμφάνιση εξαρτητικών συμπεριφορών και χρήσης.
Απώτερος σκοπός μέσα από αυτές τις συνέργειες η οικοδόμηση υγιών και λειτουργικών σχέσεων μεταξύ των νέων.
Από το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας “Παρεμβάσεις” συμμετείχε η κα Γιώτα Τσαπαρδώνη, ψυχολόγος, επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου