FOLLOW US: facebook twitter

Η “αρχαία” Ηλεία συνεχίζει να αποκαλύπτεται και να μας εκπλήσσει…

Ημερομηνία: 14-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Άκρως διαφωτιστική η συνάντηση Ανδρέα  Νικολακόπουλου με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Ηλείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με την προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη Κόλλια.

Μία συνάντηση που δεν έγινε διόλου τυχαία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς αποτελεί κατά μία έννοια συνέχεια της συνάντησης που είχε ο κ. Νικολακόπουλος με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στην διάρκεια της οποίας δρομολογήθηκαν αρκετά ζητήματα που αφορούν μνημεία του νομού.

Τα βασικά σημεία εκείνης της συνάντησης αποτέλεσαν σημείο συζήτησης και με την κα Κόλλια, ενώ παρών στην συνάντηση ήταν και ο νέος Συντονιστής ποιότητας ζωής και εθελοντισμού της ΝΔ για το νομό Ηλείας κ. Νίκος Λαϊνόπουλος.

Εκτενής ήταν η αναφορά σε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, αλλά και σε όσα δρομολογούνται, με τον κ. Νικολακόπουλο να εξάρει το πολυποίκιλο και αποτελεσματικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. 

Μεταξύ αυτών, το υπό εξέλιξη έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της Ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία και η περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που αποτελεί την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Στην ατζέντα υπήρχε και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ήλιδας και όπως και στην κα Μενδώνη έτσι και στην κα Κόλλια ο Ηλείος κοινοβουλευτικός επεσήμανε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο ανάδειξης της Αρχαίας Ήλιδας και σύνδεσής της με την Αρχαία Ολυμπία, μέσω του μονοπατιού της εκεχειρίας που δίνει ισχυρό μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, καθώς είναι σε εξέλιξη το έργο αναστήλωσης ενώ τονίστηκε ότι θα προχωρήσει και τρίτο στάδιο εργασιών, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για το έργο πυρασφάλειας και φωτισμού του Κάστρου Χλεμούτσι, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης εντατικοποίηση της προσπάθειας για να προχωρήσει η δεύτερη φάση ανάδειξής του αλλά και η ενίσχυσή του με επιπλέον προσωπικό για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά του και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.

Αναφορά έγινε και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δαφνιώτισσα, καθώς μετά την έγκριση μελέτης αναστήλωσης, απαιτείται η εξασφάλιση χρηματοδότησης για να προχωρήσει το έργο, για το οποίο έχει ήδη συζητήσει με την Υπουργό για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο Κλειδί του Σαμικού, όπου το ερευνητικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη διερεύνηση της τοπογραφίας της περιοχής και στον εντοπισμό του ιερού του Ποσειδώνα και του λιμανιού του Σαμικού, αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπό την διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης Κόλλια, με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση της Δρ. BirgittaEder.

Το έργο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον και αισιοδοξία η πορεία της ανασκαφικής έρευνας, για το τι θα αποκαλύψει η Ολυμπιακή γης της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος