FOLLOW US: facebook twitter

Η ανθρωπολόγος, Ν. Χριστοπούλου από την Ζαχάρω για το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους

Ημερομηνία: 08-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Η ανθρωπολόγος από την Ζαχάρω και συνιδρύτρια του δικτύου «Μέλισσες» που έχει αφιερωθεί σε πρόσφυγες και μετανάστριες προτάθηκε για το βραβείο από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ


Μια διεθνή Ελληνίδα που έχει αφιερωθεί σε πρόσφυγες και μετανάστριες, την ανθρωπολόγο Ναντίνα Χριστοπούλου, συνιδρύτρια του δικτύου Μέλισσα που κατάγεται από την Ζαχάρω, πρότεινε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (International Women of Courage Award). Η ανακοινωση έγινε στην εναρκτήρια εκδήλωση για τον Μάρτιο ως μήνα της ιστορίας των γυναικών, που πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα βεβαίως στραμμένο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τις συνθήκες, «ο λόγος που θέλαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση ήταν για να τιμήσουμε μια γυναίκα και έναν συγκεκριμένο οργανισμό», την Ναντίνα Χριστοπούλου και το δίκτυο γυναικών Μέλισσα. Κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί πρέσβεις παντού στον κόσμο μπορούν να προτείνουν προς βράβευση πρόσωπα για το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους. Έτσι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ αποφάσισε να προτείνει την κ. Χριστοπούλου για «την εξαιρετική δουλειά της και της ομάδας της στην Μέλισσα για να φροντίσουν για την ευημερία και την ασφάλεια εκατοντάδων Αφγανών γυναικών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την απίστευτη βία που ξέσπασε στην Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο». Η κ. Χριστοπούλου ήταν ένα πρόσωπο κλειδί στην εκκένωση της Καμπούλ για περισσότερες από 600 επιφανείς γυναίκες (πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστές, ακτιβίστριες) οι οποίες λόγω της κοινωνικής τους δράσης βρίσκονται σε λίστες θανάτου των Ταλιμπάν. Μαζί με την ομάδα της και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις κίνησαν τις διαδικασίες ώστε οι γυναίκες αυτές που βρίσκονταν σε άμεσο και κρίσιμο κίνδυνο να φτάσουν νόμιμα στη χώρα μας.


Η Ναντίνα και το μελίσσι των γυναικών από 45 χώρες

«Η Μέλισσα είναι ένα μελίσσι γυναικών που διαθέτουν θάρρος, γυναίκες από περισσότερες από 45 χώρες» είπε η Ναντίνα Χριστοπούλου αναφερόμενη στο δίκτυο του οποίου είναι συνιδρύτρια και στην πρόταση για την βράβευσή της. Η οργάνωση περιλαμβάνει «γυναίκες που φεύγουν από παρατεταμένους πολέμους και καταπίεση, που επιζούν από το είδος της έμφυλης βίας που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια μέχρι τις θαρραλέες γυναίκες πολιτικούς με τις οποίες έχουμε μοιραστεί τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας δεσμούς ισχυρότερους από την οικογένεια. Γυναίκες που ο αγώνας τους για τα δικαιώματα των γυναικών, την ειρήνη, την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν έβαλε τα ονόματά τους στις λίστες θανάτου των Ταλιμπάν και οι οποίες αμέσως μόλις έφτασαν σε ασφαλές έδαφος άρχισαν να κινητοποιούνται και να υπερασπίζονται τον λαό τους και εργάζονται ακούραστα για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μέσω του οποίου θα μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους, να ευαισθητοποιήσουν και να διεκδικήσουν ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον της χώρας τους» είπε η κ. Χριστοπούλου προσθέτοντας «μέχρι τις Ουκρανές γυναίκες και τη νεολαία που ενώνουν τις δυνάμεις τους και κινητοποιούνται για την υποστήριξη της χώρας τους και τον προσφύγουν που δραπετεύουν από αυτό τον απροσδόκητο και αδικαιολόγητο πόλεμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσες στην εκδήλωση ήταν Αφγανές βουλευτίνες από το «Δίκτυο Βουλευτών και Ηγετών Αφγανών Γυναικών» και η Romana Lobach από την Trembita, μια οργάνωση της ουκρανικής κοινότητας στην Αθήνα.

«Αυτή η αναγνώριση είναι η αναγνώριση του δικού τους αγώνα και των δικών τους κατορθωμάτων» είπε η κ. Χριστοπούλου. «Είναι επίσης αναγνώριση για όλο το έργο βάσης που γίνεται από τις κοινότητες και τις οργανώσεις στο πεδίο, για τους πολύτιμους εταίρους και συμμάχους μας, και ανάμεσά τους, για τους δικούς μας ανθρώπους, τις σοφές γυναίκες μας, τους πυλώνες της κοινότητάς μας. Το έργο μας βασίζεται στη συλλογική σοφία γυναικών από όλο τον κόσμο που διασταυρώνονται εδώ στην Ελλάδα και συνδυάζει δυνατές φωνές με ταπεινές και ήσυχες πράξεις, στο πεδίο, στη βάση, στόμα με στόμα: η θεραπεία, η αποκατάσταση και η δουλειά που τρέφει την ψυχή και μετατρέπει το τραύμα σε πηγή δύναμης για τους ανθρώπους και τις κοινότητές τους. Γι΄ αυτό αυτή η αναγνώριση και όλη η υποστήριξή σας μετράνε τόσο πολύ για εμάς» κατέληξε η κ. Χριστοπούλου.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot