FOLLOW US: facebook twitter

Η ανάπλαση του κέντρου Αμαλιάδας και το σχέδιο πόλης

Ημερομηνία: 02-07-2021 | Συντάκτης:
Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός

Στην Αμαλιάδα εκτελείται έργο ανάπλασης του κέντρου με εκτεταμένη ανάπλαση των πεζοδρομίων[ σε αρκετές περιπτώσεις για πολλοστή φορά]καθώς και διαπλάτυνση αυτών σε αρκετά σημεία.

Εκ πρώτης όψεως σωστά, ομορφαίνει το κέντρο, διευκολύνεται η κυκλοφορία των πεζών, γίνεται πιό άνετη η κυκλοφορία τους. Είναι όμως έτσι; Τι γίνεται με την κυκλοφορία των οχημάτων; Συμβαδίζουν τα στενέματα των δρόμων με το σχέδιο πόλης;

Ξεκινώντας με τα υποτιθέμενα οφέλη, η εμπειρία δείχνει ότι όπου έγιναν διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, καλύφθηκαν από τραπεζοκαθίσματα και οι μόνοι που ωφελήθηκαν ήταν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την άνοδο ενοικίων. Ηδη και στο σημερινό έργο όπου έχει προχωρήσει γίνεται το ίδιο. Το επιχειρούμενο σμίκρυσμα του πλάτους των δρόμων, φαινομενικά σκοπεύει στην απομάκρυνση των οχημάτων από το κέντρο,θ α μεταφέρει όμως την κίνηση παραδίπλα και θα δυσκολέψει την κυκλοφορία των οχημάτων και σε πολλές περιπτώσεις θα δημιουργεί προβλήματα. Αυτά θα φανούν πληρέστερα εάν κάποτε φτιαχτεί η Εθνική Οδος και διοχετευθεί η κυκλοφορία από Ανατολάς.

Το σχέδιο πόλης γιά την μείωση των οχημάτων στο κέντρο προβλέπει την Περιμετρική δηλαδη τις οδους Ευαγγελιστρίας, Οινομάου, Δροσίνη, Αγίου Τρύφωνος-Κολοκοτρώνη οι οποίες έχουν μεγάλο πλάτος ικανο γιά διπλή κυκλοφορία, αλλά χρειάζονται κάποιες διανοίξεις .

Ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν προχώρησε στις διανοίξεις ΑΛΛΑ μείωσε το πλάτος της οδού Κολοκοτρώνη, ακυρώνοντας το σχέδιο πόλης . Για ουσιαστική αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης το σχέδιο προβλέπει την Περιφερειακή οδό, άκρως αναγκαία με την λειτουργία της Εθνικής Οδού. Αυτή  την περιφερειακή οδό όμως, ο Δήμαρχος  Γ. Λυμπέρης φρόντισε να την ΘΑΨΕΙ, με δύο προσωπικές του επιλογές.

Μία δωρίζοντας το οικόπεδο που είχαμε πολεοδομήσει γιά ‘ τράπεζα γης’ στο πανεπιστήμιο Πατρών και δεύτερη χαρίζοντας την εισφορά γης στους ευνοούμενους από το σχέδιο πόλης Η ΕΠΙΛΟΓΉ κατασκευής δευτερευόντων έργων έναντι βασικών και πρωτευόντων και κυρίως δρομολογημένων από άλλες δημοτικές αρχές, δεν , είναι άξια κριτικής σαν έργα βιτρίνας[ που είναι] , ούτε τι γίνεται με τις μελέτες και τις αναθέσεις.

Κυρίως είναι θέμα συγκεκριμένης πολιτικής που αναβαθμίζει συγκεκριμένα συμφέροντα στο κέντρο [ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ] υποβαθμίζοντας την ζωή και την περιουσία της περιφέρειας αφήνοντας την με αδιάνοικτους δρόμους, χωρίς δυνατότητα οικοδόμησης ή αξιοποίηση της περιουσίας τους. Ανισότητα με ακούς;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος