FOLLOW US: facebook twitter

Η Αμαλιάδα τίμησε το Ν. Μπελογιάννη

Ημερομηνία: 02-04-2023 | Συντάκτης:

71 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Δέος και συγκίνηση προκάλεσε στους θεατές η παράσταση “ «Νίκος Μπελογιάννης: Στο μπόι των ονείρων» στον Πολυχώρο δήμου Ήλιδας

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Το κοινό της Ηλείας υποκλίθηκε στη μεταφυσική συνάντηση του Νίκου Μπελογιάννη και της συντρόφου του Έλλης Παππά στη θεατρική σκηνή της γενέτειράς του.

«Νίκος Μπελογιάννης: Στο μπόι των ονείρων» μια παράσταση που προκάλεσε δέος και συγκίνηση στους θεατές που έφτασαν από κάθε γωνιά της Ηλείας.

Ο Σωτήρης Τασούλας, η Σταυριάνα Καδή και η Θεατρική Ομάδα 2510 παρουσίασαν τους τελευταίους 15 μήνες της ζωής του Νίκου Μπελογιάννη, από τη στιγμή που συλλαμβάνουν τον ίδιο και την σύντροφο του, Έλλη Παππά. Ένα ζευγάρι που το ένωσε ο έρωτας και η κοινή ιδεολογία. Με αναδρομές στο παρελθόν από το ξεκίνημα της δράσης του αγωνιστή στην Αμαλιάδα, την ολόψυχη αφιέρωσή του στους λαϊκούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και προκοπή το κείμενο και η σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη αποτελεί ζώσα ι παρακαταθήκη για την οικουμενικότητα του Μπελογιάννη.

Η ερμηνευτική απόδοση των δυο νεαρών ηθοποιών ανέδειξε το μπόι των ονείρων στα οποία αταλάντευτα τάχθηκαν οι δυο ιστορικές προσωπικότητες και η ιστορία τους έγινε κατανοητή από όλους αφού παραδόθηκε με απλότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα στους θεατές που εξωτερίκευσαν αυθόρμητα τη συγκίνησή τους χειροκροτώντας στη διάρκεια της παράστασης και κάτι περισσότερο πολύτιμο, τα δάκρυα σεβασμού για τον άδικο χαμό του αγωνιστή που ολόκληρη η ζωή του ήταν ένα χαμογελαστό νεύμα στη ζωή.

Με την εξαιρετική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο του Πολυχώρου Ήλιδας και την αμέριστη υποστήριξη του δήμου Ήλιδας και προσωπικά του κ. Βασίλη Καψή ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Φίλων Μόνιμης Έκθεσης ” Νίκος Μπελογιάννης” ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Αμαλιαδίτη αγωνιστή και τους τρεις συντρόφους του, με αφορμή τα 71 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των τριών συγκατηγορούμενών του Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκαν στις 30 Μαρτίου 1952 παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και κατακραυγή.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης ” Νίκος Μπελογιάννης” τίμησε την μνήμη του, με κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Μπελογιάννη και ξενάγηση. Το βράδυ της ίδιας μέρας, έγινε φωταγώγηση της πρόσοψης του κτηρίου του μουσείου με το σκίτσο του Πικάσσο «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με το πρόσωπο του Μπελογιάννη, από τον Δήμο Ήλιδας.

Ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης ” Νίκος Μπελογιάννης” έχει αναλάβει την υποχρέωση να επεξεργαστεί τις προκλήσεις για το μέλλον αυτού του εξαιρετικού χώρου, με πνεύμα συνεργασίας με πρόσωπα και φορείς που έχουν τη γνώση και τη διάθεση υποστήριξης στην διοργάνωση εκδηλώσεων, την υποστήριξη ερευνητικού έργου, το άνοιγμα και την επικοινωνία του μουσείου στο κοινό όλων των ηλικιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος