FOLLOW US: facebook twitter

Η αλήθεια για την ύδρευση

Ημερομηνία: 05-03-2024 | Συντάκτης:

Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός – Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήμου Ήλιδας


Ο λόγος για την Ύδρευση: Αρχικά είχαμε τις γεωτρήσεις 9-10 τον αριθμό που παρείχαν αρκετό νερό όχι ποιοτικό καθόσον κάποιες είχαν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγγάνιο. Προσφύγαμε στο Κακοτάρι καθαρό και σύμφωνα με τις μελέτες επαρκές [Νομαρχιακό έργο]. Αφελώς και χωρίς να εξασφαλιστεί η ύδρευση των κοινοτήτων του δήμου, μοιράστηκε το νερό [οι κοινότητες της Αχαίας παίρνουν πάνω από το 20 τοις 100 χωρίς να πληρώνουν.

Δεν λάβαμε υπόψιν την κλιματική αλλαγή που μειώνει την παροχή των πηγών. Δεν λάβαμε υπόψιν ότι ένα μεγάλο έργο θέλει συντήρηση και προστασία διαφορετικά θα έχει απώλειες. Παραβλέψαμε όλα αυτά και προχωρήσαμε στη λύση ΄νερό από το φράγμα’. Ένα έργο που είναι δυσλειτουργικό με μεγάλο κόστος λειτουργίας [Τέτοια έργα και επειδή αναφέρονται σε μεγάλα πληθυσμιακά μεγέθη είναι τουλάχιστον περιφερειακά ] Και παρότι το έργο είναι του συνδέσμου “Πηνειός” για να έχουμε την διαχείριση επίβλεψη “διευκολύνσεις διακανονισμούς” αναλάβαμε την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας [οι άλλοι δήμοι δεν συμμετέχουν και δεν πληρώνουν]. Σήμερα έχουμε τις γεωτρήσεις ασυντήρητες σε αχρηστία, τις δεξαμενές αποθήκευσης στο Γεράκι ημιτελείς, την υδρομάστευση στο Κακοτάρι ακαθάριστη , απροστάτευτη και με μεγάλες απώλειες, τον αγωγό απροστάτευτο [η Τριταία παίρνει περισσότερο νερό] και με απώλειες. Το εργοστάσιο στο Φράγμα να μην λειτουργεί γιατί χρωστάμε μόνο στη ΔΕΗ 2.800. 000 [Εμείς αδυνατούμε και να το προστατεύσουμε, από τα διάφορα ΝΤΑΤΣΙΟΥΝ που γυροφέρνουν για να το σηκώσουν και να το πουλήσουν- μας το φυλάει η εταιρεία-. Και την υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης διαλυμένη-υποστελεχωμένη [από τους 36 εργαζόμενους έχει σήμερα 15 και σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντα της- συντήρηση, βλάβες, έκδοση βεβαίωση λογαριασμών κτλ.

Χωρίς να χρειάζεται να επεκταθώ, είναι κατανοητό ότι ο κίνδυνος έλλειψης νερού όταν σταματήσουν οι βροχές [αυξάνεται η παροχή νερού] είναι ΟΡΑΤΟΣ. για να αποφευχθεί χρειάζεται να γίνουν ,σε μικρό χρονικό διάστημα ΠΟΛΛΑ, και όλα έχουν ένα κοινό παρανομαστή. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δυνατότητα του δήμου. Όλα αναφέρονται στη δημοτική αρχή, αλλά εξαρτώνται από την θέληση των δημοτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων και των με καθυστέρηση βεβαίωσης λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ. Οι δικαιολογίες περί ευθυνών είναι διαφορετικό θέμα , εξάλλου η πλειοψηφία των πολιτών επικροτούσε και χειροκροτούσε τις πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ. Και για τους προτείνοντες μη νόμιμες διαδικασίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα πω ότι εκτός από τον κίνδυνο έλλειψης νερού , υπάρχει και ο κίνδυνος του κυβερνητικού σχεδιασμού [λόγω ανικανότητας διαχείρισης] να μεταβιβαστεί η διαχείριση στη περιφέρεια και στους ιδιώτες και να δούμε το ύψος των λογαριασμών να εκτοξεύεται.

Το νερό είναι αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν “λέει κάποιος στο δημοτικό συμβούλιο , κρύβοντας για λαϊκισμό την μισή αλήθεια. Εάν θέλει κανείς δωρεάν νερό το έχει. Πηγαίνει στο Λατίφι και παίρνει αλλά δεν είναι καθαρό, Εάν το θέλει καθαρό πηγαίνει στις πηγές του Λάδωνα ή στη Δίβρη και παίρνει δωρεάν αλλά πληρώνει 50 ευρώ βενζίνη. Τι γίνεται όμως εάν το θέλει καθαρό και στο σπίτι του; Εδώ μεσολαβούν κάποιες δαπάνες-υλικά καθαρίσματος, ρεύμα και ΔΕΗ, εργαζόμενοι που πρέπει να πληρωθούν. Τι εννοούν δωρεάν, να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τους οποίους “κόπτονται”. Διαφωνούν λέει με την τιμολογιακή πολιτική. Ποιοι, αυτοί που πίνοντας το καφεδάκι τους πληρώνουν, αγόγγυστα και με πουρμπουάρ 0,5 ευρώ το νερό [μισό λίτρο] δηλαδή 1.000 ευρώ το κυβικό και διαμαρτύρονται γιατί ο δήμος το χρεώνει 0,65 ευρώ το κυβικό. Νισάφι με τον λαϊκισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia