FOLLOW US: facebook twitter

Η Αυτοδιοίκηση πυλώνας ανθεκτικότητας

Ημερομηνία: 05-10-2023 | Συντάκτης:

Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ


Οι συνεχείς καταστροφές του καλοκαιριού που πέρασε αποδεικνύουν τη σημασία και την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών που έρχονται. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες απέδειξαν ότι η Πολιτεία, το Κράτος, απέτυχε, για μια φορά ακόμη, να προστατεύσει ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον. Μέρος αυτού του αναποτελεσματικού οργανισμού ήταν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε εκείνες τις επιλογές που θα την ενισχύσουν και θα τη θωρακίσουν για να συμμετέχει ενεργά στη συνολική ανθεκτικότητα της Πολιτείας.

Το βέβαιο είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαχείρισης της καθημερινότητας και ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των πολιτών. Είναι ζητούμενο, λοιπόν, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και η ανάδειξη στα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια πολιτών με πολιτική αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δίχως ιδιοτέλεια και τραμπούκικες συμπεριφορές, με επάρκεια και γνώση, προκειμένου να διαχειριστούν και να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα, σχεδιάζοντας, ταυτόχρονα, το αύριο. Αυτούς τους ανθρώπους επιλέγουμε και στηρίζουμε, στο πλαίσιο των κοινωνικών συμμαχιών, από τη μικρότερη Τοπική Κοινότητα έως τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας.

Δεν θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ένα ακόμα γρανάζι του κομματικού και πελατειακού κράτους, που θα εξαρτάται από τις βουλές των εκάστοτε κυβερνώντων. Λέμε όχι σε μια χειραγωγούμενη Αυτοδιοίκηση, ως μέρος μικροκομματικών συναλλαγών.

Αυτό που επιδιώκουμε και προσδοκούμε είναι μια Αυτοδιοίκηση παρεμβατική, με όρους πραγματικής αποκέντρωσης, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Μια Αυτοδιοίκηση με διακριτές αρμοδιότητες, με επάρκεια πόρων και προσωπικού.

Μια Αυτοδιοίκηση  που θα διασφαλίζει -στον βαθμό που της αναλογεί- την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών και την ασφάλεια των πολιτών, που θα προετοιμάζεται με έργα ουσίας και θα μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μια Αυτοδιοίκηση που θα αποτελεί πυλώνα σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Μια Αυτοδιοίκηση που θα δίνει προτεραιότητα στην παιδεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Μια Αυτοδιοίκηση που θα συμμετέχει ενεργά και ισότιμα στον βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην παραγωγική ανασυγκρότηση, με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Με βάση αυτές τις προσεγγίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει υποψηφιότητες με ευρύτερη απήχηση και αναφορά στον προοδευτικό χώρο, όπως του Κώστα Καρπέτα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ευελπιστούμε στην όσο το δυνατόν θετικότερη αποδοχή τους από τους πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που συνδέεται άρρηκτα με τον πολίτη. Είναι ο άμεσος δέκτης του κοινωνικού παλμού. Δίνουμε, λοιπόν και αυτή την κρίσιμη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με δυναμισμό και αισιοδοξία για την αποτελεσματική διαχείριση των νέων προκλήσεων που ήδη αντιμετωπίζουμε. Για να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο την ωφέλιμη πολιτική στις τοπικές κοινωνίες, να την ενισχύσουμε και να την αναδείξουμε σε πραγματικό πυλώνα υποστήριξης και διαμόρφωσης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος