FOLLOW US: facebook twitter

Πανδημία – οικονομική κρίση: Η οδύσσεια του φθινοπώρου

Ημερομηνία: 10-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117547″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Ταξιδεύοντας ανάμεσα στη Σκύλα και την Χάρυβδη της εποχής»

Η αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19 οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα Φθινόπωρο όπου θα συνυπάρξουν οξυμμένες η πανδημία και η οικονομική κρίση. Πρόκειται για μια κατάσταση σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα περιέγραφαν μέχρι και πριν λίγες ημέρες, τα στελέχη της κυβέρνησης

Ενώ η χώρα  διανύει τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου και του καλοκαιριού, δύο είναι τα μη-αναστρέψιμα δεδομένα με τα οποία θα εισέλθει στο Φθινόπωρο: Ακόμη και αν η κατάσταση δεν χειροτερέψει, οι δείκτες της πανδημίας του Covid – 19 θα είναι κατά πολύ δυσμενέστεροι από αυτούς του Μαΐου και του Ιουνίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία οικονομική ύφεση που ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταγραφεί το μέγεθός της. Πρόκειται δηλαδή για μία εικόνα που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία, με τις εκτιμήσεις, τις περιγραφές και την γενικότερη αίσθηση που έδωσαν στην αρχή του καλοκαιριού με τις τοποθετήσεις τους οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Την τρέχουσα περίοδο, η ανησυχία για το άμεσο μέλλον έχει αντικαταστήσει την θριαμβολογία για την  αντιμετώπιση της διάδοσης του Covid 19 στις αρχές του καλοκαιριού. Με τον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) να έχει πενταπλασιαστεί συγκριτικά. Την ίδια στιγμή το «πείραμα» του «ανοίγματος του τουρισμού» παρότι αφετηριακά συνοδεύθηκε με μια εντυπωσιακή καμπάνια κάθε άλλο παρά έχει οδηγήσει στην ανάσχεση του Νο 1 προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας, την ανεργία.

Η άσκηση πολιτικών με βασικό γνώμονα την επιστημονική προσέγγιση, όλη την προηγούμενη περίοδο, συνυπήρξε με την πολιτική διαχείριση της διπλής κρίσης (υγειονομικής-οικονομικής). Όμως απο ένα σημειό και μετά, ιδίως όταν οι επιδόσεις στην αντιμετώπιση της νόσου ήταν θετικές, η πλάστιγγα έκλινε πρoς την πολιτική διαχείριση.

Η εικόνα αυτή καταγράφεται εύγλωττα στον δημόσιο λόγο των υπουργών. Είτε αυτός εκφράστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, είτε ακόμη και στο τέλος του Ιουλίου. Τότε που τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για την πανδημία είχαν ήδη διαφανεί.

«Στην υγειά μας»

«Η ευχή που συνοδεύει τη χώρα μας στο πέρασμα των αιώνων να ακουστεί αυτή τη φορά, μέσα στο Ελληνικό καλοκαίρι δυνατότερα: «Ευοί – Ευάν». Στην υγειά μας». Τα λόγια αυτά του υπουργού Τουρισμού Χαρη Θεοχάρη στην παρουσίαση της καμπάνιας για τον ελληνικό τουρισμό στις 4 Ιουνίου στο Ζάππειο, ακούγονται μάλλον ειρωνικά με βάση την σημερινή εικόνα της πανδημίας.

Επίσης οι κατά καιρούς αναφορές του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με το θέμα της αύξησης της πληρότητας των πλοίων, είναι ενδεικτικές της απουσίας σχεδιασμού αλλά και συντονισμού της κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης των μετακινήσεων του πληθυσμού. Μιλώντας για το ενδεχόμενο αύξησης της πληρότητας ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στις 30 Ιουλίου πώς το θέμα «συζητήθηκε πριν δέκα μέρες στην επιτροπή και η επιτροπή απέρριψε το αίτημα». Αργότερα όμως όταν τελικά λήφθηκε η σχετική απόφαση, σημείωσε ότι «άν υπάρχει κάποιος που το ζητούσε είναι οι πολίτες.». Μάλιστα υπερασπίστηκε το μέτρο λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του πως «τα πλοία, σε γενικές γραμμές έχουν ανοιχτούς χώρους. Έχουν τα καταστρώματα. Υπάρχει και η μάσκα. Το ζήτημα δεν είναι τόσο ένας συγχρωτισμός για 2-3 ώρες, όσο εάν τηρούμε τους κανόνες και εάν βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας ως ένα κόσμο ο οποίος δυνητικά μπορεί να έχει τον ιό».

Χάος για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Εντελώς διαφορετικό από τις αρχές του καλοκαιριού είναι το κυβερνητικό ύφος στο χώρο της παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως που τον Ιούνιο επέκρινε όσους αμφισβητούσαν την απόφασή της να λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα δημοτικά. Υποστήριζε ότι η κίνηση αυτή είναι υγειονομικά ασφαλής και πραγματοποιείται προκειμένου να υπάρξει απόλυτη ετοιμότητα και εμπειρία για το άνοιγμα των σχολείων το Φθινόπωρο. Επισήμαινε μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σήμερα όμως μερικές εβδομάδες πριν το άνοιγμα των σχολείων το υπουργείο Παιδείας, παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει ούτε εάν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία ή εάν ανοίξουν με ποιους όρους θα συμβεί αυτό. Μάλιστα καταγράφονται πληροφορίες ότι το άνοιγμα των σχολείων – ιδίως των δημοτικών – θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου και μάλιστα με το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Εξωραϊσμός για την ανεργία

Ενδεικτική περίπτωση προσπάθειας εξωραϊσμού της κατάστασης είναι αυτή του υπουργείου Εργασίας. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη έσπευσε να δημοσιοποιήσει στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που δείχνουν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων για τον μήνα Ιούλιο στον κλάδο που πλήττεται περισσότερο από όλους αυτό το καλοκαίρι: Τον τουρισμό. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης είναι «Θετικό το ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ Ιουλίου με +67.911 θέσεις εργασίας λόγω «ανοίγματος» του τουρισμού.».

Πλην όμως η εικόνα αναστρέφεται πλήρως, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, αν εξετάσει κανείς τα ισοζύγια των ροών τους για το πρώτο 6μηνο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη: Διαπιστώνεται πως το ισοζύγιο είναι αισθητά μειωμένο αφού αφορά για το 2020 111.305 θέσεις εργασίας, έναντι 281.775 το 2019 και 289.561 το 2018. Αυτά σε έναν κλάδο που απασχολεί συνολικά 700.000 εργαζόμενους και έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά άτυπης εργασίας και ημιαπασχόλησης που προφανώς δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την πραγματική εικόνα. Όλα αυτά σε μία περίοδο που η ανεργία καταγράφει εκρηκτική άνοδο κι έως το τέλος του χρόνου θα κυμανθεί σε επίπεδα μεταξύ του 20 και 30%.

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia