FOLLOW US: facebook twitter

Γυναίκες μάχιμες αλλά… λίγες

Ημερομηνία: 18-10-2023 | Συντάκτης:

Ανδροκρατούμενα τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηλείας- Μόλις στο 15% οι εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Εξαιρετικά χαμηλός είναι, ο αριθμός των γυναικών που εκλέγονται σε όλη την χώρα, στη θέση Δημάρχου, κατιτίς περισσότερες από τον αντίστοιχο αριθμό των δημοτικών εκλογών του 2019, γεγονός που δείχνει ότι η ανάδειξη των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρότι παρουσιάζει με πολύ αργούς ρυθμούς αυξητική τάση, παραμένει ακόμα εξαιρετικά προβληματική. Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να ανδροκρατείται…

Και μπορεί οι γυναίκες του 2023 να έχουν κατακτήσει στην αγορά εργασίας υψηλές θέσεις, στο χώρο της πολιτικής η συμμετοχή τους είναι πολύ χαμηλή, ένδειξη ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να είναι συντηρητική και το πολιτικό σύστημα να παραμένει ανδροκρατούμενο και να βρίσκεται δεκαετίες πίσω σε σχέση με την κοινωνία.

Μόλις 22 γυναίκες Δήμαρχοι σε σύνολο 332 Δήμων της χώρας αναδείχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις οποίες δέκα κέρδισαν την επανεκλογή τους για την επόμενη πενταετία ενώ 12 αναλαμβάνουν καθήκοντα για πρώτη φορά. Το 2019 είχαν αναδειχθεί 16 γυναίκες Δήμαρχοι και το 2014 μόλις 15.

Όσον αφορά την Ηλεία, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εκλεγεί γυναίκα Δήμαρχος ενώ και η συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια πάντα ήταν περιορισμένη… γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι γυναίκες ψηφοφόροι δεν ενισχύουν το ρόλο τους, επιλέγοντας άνδρες υποψηφίους…

Στην Ηλεία

Τη θέση του Δημάρχου και στους εφτά Δήμους της Ηλείας διεκδίκησαν 25 άνδρες και μόλις μια γυναίκα, η Ελένη Τσίγκλα στην Αρχαία Ολυμπία με την Λαϊκή Συσπείρωση η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει έδρα. Στα ψηφοδέλτια όμως όλων των συνδυασμών υπήρχαν αρκετές γυναίκες (ελέω και της ποσόστωσης, μίνιμουμ στο 40% για την κατάρτιση συνδυασμού), ωστόσο αυτό, ελάχιστα λειτούργησε στην πράξη, δεδομένου ότι η συμμετοχή τους στα νέα Δημοτικά Συμβούλια βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Συνολικά στα έδρανα των Δημοτικών Συμβουλίων της Ηλείας θα βρεθούν 173 Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ των οποίων μόλις 25 ή 26 γυναίκες (δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατανομή των εδρών), δηλαδή μόλις ένα 15% του γυναικείου φύλου καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι άνδρες (148 ή 149). Εξαίρεση παρουσιάζει μόνο ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων όπου απο τους 25 Δημοτικούς Συμβούλους οι εννέα (9) είναι γυναίκες.

Δήμος Πύργου: Μόλις δυο γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι σε σύνολο 29

Έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου σε σύνολο 29 δημοτικών συμβούλων οι γυναίκες είναι μόλις… δυο (2) και αυτές μόνο από τον συνδυασμό «Μπορούμε» του Στάθη Καννή που κέρδισε τις εκλογές, και πρόκειται για την πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου και την Οικονομολόγο Ελένη Μπαγιώργου Κλωνάρη.


Μειοψηφία οι γυναίκες και στο ΔΣ Ήλιδας

Στο Δήμο Ήλιδας το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι 25μελές και το γυναικείο φύλο θα εκπροσωπούν και εδώ μόλις δυο γυναίκες. Η πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου που βγήκε πρώτη σε σταυρούς (1.124) από τον συνδυασμό του νέου Δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και ακόμα μια γυναίκα από την παράταξη Ήλιδα36 του Ανδρέα Παπαδάκου ανάλογα με το ποια έδρα από τις δύο Δημοτικές Ενότητες επιλέξει. Στα έδρανα λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας θα καθίσει ή η Παναγιώτα Κολοβού (ΔΕ Πηνείας) ή η Στρατιωτικός Άννα Κορτέση (ΔΕ Αμαλιάδας).


Δήμος Ζαχάρως

Στο Δήμο Ζαχάρως το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι 19 μελες και σε αυτή την περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκπροσωπήσουν μόνον δυο γυναίκες. Η ιδιωτική υπάλληλος Μαρίνα Αντωνοπούλου από τον συνδυασμό του νέου Δημάρχου «ΖαχάρΩ-φΙΓΑΛΕΙΑ» Κώστα Μητρόπουλου και ακόμα μια από την παράταξη «ΝΕΔΑ» του απερχόμενου Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου και πρόκειται για την πρώην αντιδήμαρχο Δήμητρα Σκαλτσά Καλογεροπούλου (ΔΕ Ζαχάρως).


Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν  25 Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ των οποίων τρείς γυναίκες. Η Νηπιαγωγός Αθηνά Ηλιοπούλου (ΔΕ Αρχ. Ολυμπίας) από την παράταξη του νέου Δημάρχου Άρη Παναγιωτόπουλου καθώς και η Δικηγόρος, πρώην αντιδήμαρχος Ροιδούλα Αντωνοπούλου (ΔΕ Φολόης) και η Θεοδώρα Μαρκοπούλου (ΔΕ Λασιώνος) από τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου.


Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης

Εικοσιπέντε (25) Δημοτικοί Σύμβουλοι και στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και θέση καταλαμβάνουν 4 ή 5 γυναίκες, θα εξαρτηθεί από την ανακήρυξη των εδρών. Από τον συνδυασμό του επανεκλεγέντος Δημάρχου Γιάννη Λέντζα, η πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Κακαλέτρη που σάρωσε σε σταυρούς προτίμησης (1.469!), η Γεωπόνος- πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρα Γιαννίτση αλλά και η εκπαιδευτικός Βάσω Σωτηροπούλου (και οι τρεις στην ΔΕ Βουπρασίας). Επίσης στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου θα βρεθεί και η Διονυσία Κουτσούκου Ζησιμοπούλου από την παράταξη της αντιπολίτευσης του Βασίλη Τσιρίκου ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέση θα πάρει και η εκπαιδευτικός Διατσέντα Φανού (ΔΕ Βουπρασίας).


Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας Κρεστένων: Το 36% είναι γυναίκες

Στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων εκλέχθηκαν 25 Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκ των οποίων 9 γυναίκες, οι περισσότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους γυναίκες. Συγκεκριμένα, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθίσουν η Δικηγόρος Αθανασία Κουσκουρή, η ιδιωτική υπάλληλος Σταυρούλα Δημητρακοπούλου, η επιχειρηματίας Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου,  η Δικηγόρος- Εργατολόγος Δήμητρα Ζαφειροπουλου, η Αγρότισσα Τόνια Νανοπουλου, η εκπαιδευτικός Βασιλική Κοτσοπούλου από τον συνδυασμό του επανεκλεγέντος Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου. Επίσης η Μηχανολόγος- Μηχανικός Ελένη Κουφωλιά η Δικηγόρος Δώρα Καλάκου και  η ιδιωτική υπάλληλος Κλειώ Γρίβα από την παράταξη της αντιπολίτευσης του Τάκη Δημητρουλόπουλου.


Τρείς γυναίκες στο Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού

Τρείς γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι σε σύνολο 25 μελών θα συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού. Η Μαία Αρετή Τσερεμέ (ΔΕ Βαρθολομιού) και η Δικηγόρος Βάντα Κοντούλη (ΔΕ Γαστούνης) από την παράταξη του νέου Δημάρχου Αλέξη Καστρινού και η πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Μαρία Μητσοπούλου Τσιόγκα (ΔΕ Γαστούνης) από την μείζονα μειοψηφία του Ανδρέα Μαρίνου.

«Μηδέν» γυναίκες από την Ηλεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η Ηλεία θα εκπροσωπείται από έντεκα (11) Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά καμία γυναίκα…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος