FOLLOW US: facebook twitter

Γνωριμία με το έργο της Χριστίνας Καραντώνη

Ημερομηνία: 12-03-2024 | Συντάκτης:

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας

Ήταν πράγματι μια ιδιαίτερη βραδιά εκείνη του Σαββάτου,  τόσο για την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας όσο και για την πόλη. Όχι μόνον γιατί πραγματοποιήθηκε η γνωριμία των συνδημοτών μας με το έργο μιας λογοτέχνιδας που κατάγεται από την πόλη Αμαλιάδα,  αλλά και γιατί υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Σωματείου της Π.Β.Α και αυτό δείχνει ότι συνιστά κοινή επιθυμία να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε την αξία και στην προκειμένη περίπτωση τη Χριστίνα Καραντώνη και το έργο της.

Η  επιτυχημένη εκδήλωση της Π.Β.Α πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Ήλιδας, που με πρώτη προσκεκλημένη την Χριστίνα Καραντώνη, η Βιβλιοθήκη άνοιξε τον κύκλο των αφιερωμάτων που έχει προγραμματίσει στους πνευματικούς ανθρώπους της Αμαλιάδας.

Η Χριστίνα Καραντώνη ασχολείται με το κριτικό δοκίμιο, την ποίηση και τη φιλολογική και εικαστική επιμέλεια λογοτεχνικών βιβλίων.

Η κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, (δρ. Ν.Ε. Λογοτεχνίας, πρ. Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων και ποιήτρια) με την προσέγγισή της στο κριτικό δοκίμιο «Νατάσα Κεσμέτη: Ευλόγως η χαρά» ανέδειξε συνοπτικά τα στοιχεία του συγγραφικού έργου της Νατάσας Κεσμέτη, τα οποία προσφέρουν χαρά και στα οποία εστιάζει το δοκίμιο της Χ. Καραντώνη.

Ακολούθησε η προσέγγιση της ποιητικής συλλογής «ΑΠΟ ΒΡΟΧΗ ΣΕ ΒΡΟΧΗ» από τον φιλόλογο και ποιητή κ. Νίκο Προσκεφαλά, ο οποίος, αφού παρουσίασε τη σημασία του νερού και της εικόνας στη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή και κατέληξε τονίζοντας ότι η ανάγνωση του έργου, γίνεται με 3 τρόπους: με το λόγο, με την εικόνα και με τη συνομιλία λόγου και εικόνας.

Ως προς το περιεχόμενο η ποίηση της Χ. Καραντώνη αποτυπώνει υπαρξιακές και κοινωνικές ανησυχίες εστιάζοντας στο ζήτημα του χρόνου και της φθοράς, της ματαιότητας, της μοναξιάς, της απουσίας, των σχέσεων, απεικονίζει κοινωνικές αδικίες και βεβαίως γίνονται φανερές οι επιρροές των Ιώνων φυσικών φιλοσόφων και ιδιαίτερα του Θαλή (νερό), του Αναξίμανδρου (άπειρον) και του Ηράκλειτου (γίγνεσθαι – εξέλιξη).

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του έργου της κ. Χ. Καραντώνη με την παρουσίαση των εικαστικών δημιουργημάτων από την ίδια τη δημιουργό, που αφορά στην εικαστική (ζωγραφική-φωτογραφία) επιμέλεια λογοτεχνικών βιβλίων. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, αποχώρησαν από το συνεδριακό κέντρο γεμάτοι ερεθίσματα και συναισθήματα.

Το τιμώμενο πρόσωπο της παρουσίαση, η  κ. Χ. Καραντώνη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας αναφέροντας «Με τη συγκίνηση να διαρκεί, ξανά και ξανά ευχαριστίες…»

Η Π.Β.Α, ευχαριστεί τη δημιουργό και τους εισηγητές (κ.Χ.Καραντώνη, κ.Χ.Σπυρέλη, κ. Ν. Προσκεφαλά), τους αρωγούς και χορηγούς αυτής της προσπάθειας (κ.Α. Δαλιάνη, κ.Π. Λαμπρινό, κ. Μ. Ψευδό) αλλά και την κ. Θ. Γεωργοπούλου για την προς τη Βιβλιοθήκη προσφορά της. Τέλος ευχαριστεί το δήμο Ήλιδας και τους ανθρώπους που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της ξεχωριστής βραδιάς


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia