FOLLOW US: facebook twitter

Γλυπτά Παρθενώνα: Μπορείς να δανειστείς αυτό που σου ανήκει;

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Σκίτσο: Ηλίας Μακρής

Η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα άνοιξε και πάλι με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και δυστυχώς όλα προμηνύουν πως η επιστροφή τους δε θα είναι η επιθυμητή.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Και είναι απολύτως λογικό. Θα έλεγε κανείς πως η βίαιη απόσπασή τους από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν και η έκθεσή τους στο Βρετανικό Μουσείο συνιστά μία μεγάλη εθνική πληγή.

Είναι σαφές πως τα λόγια της αξέχαστης Μελίνας, της πρώτης πολιτικού που σήκωσε ψηλά το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων τούς στοιχειώνουν. «Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Capella Sixtina». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ιστορική της ομιλία στην Οξφόρδη, καλεσμένη της Oxford Union, της ένωσης των φοιτητών που την είχε καλέσει σε ένα debate σχετικά με το φλέγον θέμα.

 Και η επιστροφή τους ένα μεγάλο όνειρο που διαρκώς διαψεύδεται, ακόμη και σήμερα, που ο κόσμος δείχνει πως προχωρά μπροστά, πως οι πολιτικές των μουσείων αλλάζουν, αλλά και πως τα βασικά ζητήματα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν πια λυθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia