Γλυκές τιμές και αποδόσεις μέσα στον χειμώνα για την φράουλα στην Ηλεία – Χαμόγελα ικανοποίησης από τους παραγωγούς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53069″ img_size=”full”][vc_column_text]Mε χαμόγελα ικανοποίησης, τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα της φετινής παραγωγής της φράουλας Fortuna, συνεχίζουν τη συγκομιδή οι παραγωγοί της Ηλείας.
Μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά το πρώτο μάζεμα, καθώς φέτος ήταν μία από τις πρωιμότερες χρονιές, οι αποδόσεις έχουν φτάσει τα 1.000 κιλά το στρέμμα, ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τα αναμενόμενα. Σε ό,τι αφορά δε την τιμή παραγωγού, αυτή κυμαίνεται στα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ η συγκεκριμένη ποικιλία θα «κόβεται» μέχρι και τον Μάη.
Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τακτικός, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών στον Νομό Ηλείας, αλλά και παραγωγός φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, η Fortuna αντικαθιστά σταδιακά την Camarosa, η οποία αποτελούσε το 80% της παραγωγής, καθώς είχε μεγάλη ζήτηση στη Ρωσία. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και, λόγω του εμπάργκο, οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλες ποικιλίες. Έτσι, και φέτος οι εκτάσεις της Camarosa είναι μειωμένες, δίνοντας τη θέση τους στη Fortuna, η οποία από τα 11.000 αυξήθηκε στα 13.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικός παράγοντας στην καλή ποιότητα του προϊόντος είναι η συμβολή της Berryplasma, η οποία παρέχει πολλαπλασιαστικό υλικό δικής της παραγωγής για τη δημιουργία ποιοτικότερης φράουλας, ενώ πειραματίζεται συνεχώς με νέες ποικιλίες.
Και πράγματι, όπως μας λέει ο κ. Τακτικός, τα φυτά αυτά έχουν κάνει τη διαφορά και σε σύγκριση με άλλες χώρες «παράγουμε προϊόν υψηλής ποιότητας και από πλευράς εμφάνισης και γεύσης και από οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας παράγεται το 99% της φράουλας. Εφαρμόζουμε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε τις υπάρχουσες αγορές», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μεγάλες προσδοκίες
Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον εν αναμονή της συγκομιδής των ποικιλιών Victory και Rosiera, για τις οποίες έχουν μεγάλες προσδοκίες. Είναι νέες, εξειδικευμένες ποικιλίες, που έχουν ξανθό χρώμα και παρουσιάζουν ομοιομορφία και μεγάλο μέγεθος. Από τότε που βγήκαν στην αγορά κερδίζουν συνεχώς έδαφος και είναι περιζήτητες στις αγορές της Ευρώπης και λιγότερο στη Ρωσία, όπου οι καταναλωτές προτιμούν πιο έντονο κόκκινο χρώμα.
«Εκτιμούμε ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά φέτος, αν βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Τώρα τα πράγματα είναι σχετικά υποτονικά. Μετά τις 20 Φλεβάρη και μέχρι τον Απρίλιο, δεν θα σταματάμε να συσκευάζουμε και να φορτώνουμε τα φορτηγά», επεσήμανε ο κ. Τακτικός.
Αναφερόμενος στον πρόσφατο χιονιά και στα προβλήματα που τυχόν δημιούργησε στην καλλιέργεια, υπογράμμισε ότι το μόνο που προκαλεί είναι καθυστέρηση στην ωρίμανση του προϊόντος.
«Η καλλιέργεια φράουλας θέλει τον ήλιο. Δεν έχει σημασία η χαμηλή θερμοκρασία. Οι συνεχείς εναλλαγές του καιρού κάνουν τη ζημιά και δεν ωφελούν ούτε τον άνθρωπο ούτε τις καλλιέργειες.
Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των βροχών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των εντόμων και ασθενειών που έπληξαν την φράουλα. Να φανταστείτε, η παραγωγή ήταν κατά 50% και πλέον μειωμένη εξαιτίας αυτής της κατάστασης».
Εξαγωγές
Το μεγαλύτερο κομμάτι της εγχώριας παραγωγής φράουλας εξάγεται στο εξωτερικό.
Οι χώρες εξαγωγής της ελληνικής φράουλας είναι η Ευρώπη με κυρίαρχες την Σερβία, τη Βουλγαρία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχία.
Η Ισπανία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καθώς έχει μειωμένα κόστη μεταφοράς σε σχέση με τη χώρα μας, ενώ έχει φυσικά περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις.
«Είναι φυσικό όταν κλείνονται εμπορικές συμφωνίες από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να προτιμάται η Ισπανία που αν και έχει χαμηλότερης ποιότητας προϊόν από ότι το δικό μας, διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες φράουλας. Όταν τελειώνουν τα αποθέματα οι έμποροι απευθύνονται στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Τακτικός.
Πηγή: ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]