FOLLOW US: facebook twitter

Γκογκί, από την Αμαλιάδα στην Πόλη!: Το βιβλίο των ρομά μέσω του Ν. Μπατζαλή ταξίδεψε την γενέτειρα των προγόνων τους

Ημερομηνία: 29-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Πραγματικότητα έκαναν το όνειρό τους, οι δύο συγγραφείς του βιβλίου «ΓΚΟΓΚΙ – Μνήμη- Οι Ρομά από την Πόλη στην Ελλάδα», ο Αμαλιαδίτης ρομά Νίκος Μπατζαλής και ο Κώστας Χηνάς, να ξεκινήσουν το ταξίδι αυτού του σπάνιου συγγραφικού έργου που παρουσιάζει τα ήθη και έθιμα των ορθόδοξων τσιγγάνων, από την πατρίδα των παππούδων τους, την Πόλη!  Από κει από όπου ξεκίνησαν εκείνοι,  για να φτάσουν σήμερα οι απόγονοί τους σε διάφορα μέρα της Ελλάδας και στην προκειμένη περίπτωση των δύο συγγραφέων του βιβλίου, η νέα πατρίδα ήταν η  Αμαλιάδα.

Έτσι,  ο Νίκος Μπατζαλής, ταξίδεψε ως την Κωνσταντινούπουλη όπου είχε μια πολύ ζεστή και φιλική συνάντηση με τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου, χαρίζοντας του ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου ΓΚΟΓΚΙ, Ιδιαίτερα συγκινημένος, τόνισε ότι ότι ως γνήσιοι απόγονοι των παππούδων τους από την Πόλη, νοιώθουν περήφανοι που δεν πρόδωσαν την πίστη τους και προτίμησαν να πάρουν τους δρόμους της προσφυγιάς και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες.

Ο κ. Δερμιτζόγλου συνεχάρη τους συγγραφείς του βιβλίου επισημαίνοντας ότι αυτή η ιστορία του βιβλίου από την πρώτη στιγμή τον επηρέασε αφάνταστα γιατί πρόκειται για ένα λαογραφικό και ιστορικό έργο που  εξηγεί την αγνωστη πλευρά των Ρομα. Με  με πολλές  αδημοσίευτες μεχρι στιγμής φωτογραφιες των μελών της φυλής τους που  παρουσιάζει τα ηθη τα εθιμα τη γλωσσα τους , τις προσπάθειες τους τους αγώνες τους το πως απο απατριδες με μεγάλο αγωνα απέκτησαν την Ελληνική ιθαγενεια.  Τους Ορθοδοξους τσιγγάνους της Τουρκίας και το πως έφτασαν απο την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και κυρίως στην περιοχη της Αμαλιάδας.

Μάλιστα στο Ζωγράφειο επρόκειτο να γίνει και η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην Πόλη, αλλά λόγω κορονοϊού αναβλήθηκε για μετά το τέλος της πανδημίας.

Πάντως ο Νίκος Μπατζαλής ταξίδεψε το βιβλίο σε όλα τα ιστορικά μέρη της Πόλης…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος