FOLLOW US: facebook twitter

Γιβραλτάρ: Το πιο εμβολιασμένο κράτος στον πλανήτη πάει σε “εορταστικό lockdown” – Τι πραγματικά ισχύει

Ημερομηνία: 19-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129710″ img_size=”full”][vc_column_text]Όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων ακύρωσε το Γιβραλτάρ λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού.


Τις τελευταίες ώρες έχει κυκλοφορήσει η είδηση πως το Γιβραλτάρ, η “πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου”, πάει σε “ήπιο lockdown” και ακύρωση των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών.

Η αλήθεια είναι πως η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ που ανήκει στη Βρετανία, αποφάσισε να κάνει πιο αυστηρά τα μέτρα για την επιτήρηση της πανδημίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται στη περιοχή.

Την περασμένη Παρασκευή, οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες για να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές, όσο γίνεται περισσότερο.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να “κρίνουν μόνοι τους” σχετικά με το αν θα πραγματοποιήσουν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και “συμβουλεύει σθεναρά να μην το κάνουν”, με έμφαση στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Το Γιβραλτάρ καταγράφει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχοντας 66 κατά μέσο όρο ανά ημέρα. Ακόμη, έχουν χορηγηθεί 95.407 δόσεις εμβολίου μέχρι στιγμής, οι οποίες είναι αρκετές για να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 118% του πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 33.000 μόνιμους κατοίκους του “βράχου” και των εργαζομένων που πηγαινοέρχονται καθημερινά.

“Δεδομένης της εκθετικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση σκοπεύει να ακυρώσει μια σειρά από δικές της εκδηλώσεις, όπως τα επίσημα χριστουγεννιάτικα event, δεξιώσεις και λοιπές συγκεντρώσεις”, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

“Οι πολίτες καλούνται να λειτουργήσουν με δική τους κρίση πλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συμβουλές που δίνονται”, συνεχίζει.

Αναφέρεται ακόμη πως οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις αναβάλλονται για μεταγενέστερες ημερομηνίες, όταν και θα εκτονωθεί η κρίση του τέταρτου κύματος που πλήττει όλη την Ευρώπη.

Οι επίσημες οδηγίες συμβουλεύουν τους κατοίκους να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, όσο είναι αυτό εφικτό, ή σε εσωτερικούς έχοντας τα παράθυρα ανοιχτά, να φορούν μάσκες όπου κρίνεται απαραίτητο (δηλαδή σε εσωτερικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς) και να διατηρούν αποστάσεις κατά τις συναντήσεις τους.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όλα τα καταστήματα λιανικής και τα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ιατρικά κέντρα, σε οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται σε εσωτερικό χώρο και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ.

Αυτή την περίοδο το Γιβραλτάρ άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα ενισχυτικής τρίτης δόσης. Συνολικά ο “βράχος” έχει καταγράψει 6,780 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, με 98 θανάτους.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το Γιβραλτάρ δεν πάει μεν σε εθνικό lockdown τύπου Αυστρίας, (που θα θύμιζε βέβαια τοπικό λόγω μεγέθους), αλλά προχωρά σε “αυστηρές συστάσεις” καθώς όπως φαίνεται υπάρχει μέρος του πληθυσμού με λιγότερη ανοσία μεταξύ των δόσεων, μέχρι να προχωρήσει το πρόγραμμα της τρίτης δόσης. Φυσικά και στην περιοχή πηγαινοέρχονται ξένοι επισκέπτες στις εταιρείες που στεγάζονται εκεί, πλην των εργαζομένων.

“Η δραστική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι ενεργός και διαδεδομένος στην κοινότητά μας και ότι είναι ευθύνη όλων μας να λάβουμε κάθε εύλογο μέτρο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Samantha Sacramento.

Σημειώνεται πως το Γιβραλτάρ δεν αξιώνει απαραιτήτως πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπει κανείς στη χώρα, αλλά δέχεται και επισκέπτες με PCR 48 ωρών. Από τον έλεγχο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να εμφανίζεται ιδιαιτέρως σε αυτές τις ηλικίες. Για αυτό το λόγο άλλωστε ο ΕΜΑ αναμένεται να δώσει την έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Σε ο,τι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, το Γιβραλτάρ ακολουθεί τη νομολογία της Βρετανίας, με το εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό σε εργαζομένους σε τομείς υγείας, και σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Δυστυχώς, η είδηση ότι το Γιβραλτάρ “κλείνει” παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένο, έγινε “σημαία” σε πολλά site με αντιεμβολιαστικές θέσεις, τα οποία όμως αποσιωπούν το γεγονός πως η χώρα αυτή καταγράφει μηδενικούς θανάτους από τα μέσα Αυγούστου. Μάλιστα, οι περισσότεροι θάνατοι που κατέγραψε σε μία ημέρα, ήταν στις 17 Ιανουαρίου, με 9 θανάτους. Από τις 25 Ιανουαρίου και μετά καταγράφει μηδενικές απώλειες ζωών, ή μία απώλεια με πολύ μεγάλη χρονική απόσταση στα περιστατικά θανάτων.

Κοινώς, η χώρα προσπαθεί να “κερδίσει χρόνο” μέχρι τη πλήρη κάλυψη με τρίτη δόση, ενώ συνεχίζει να επισημαίνει τη σημαντικότητα των εμβολιασμών που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει επιβαρυνθεί το σύστημα Υγείας της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως καθόλη τη διάρκεια επιστροφής στη κανονικότητα, η κυβέρνηση επανεξετάζει τα μέτρα ανά εβδομάδα, ενώ η χρήση μάσκας δε σταμάτησε να συνίσταται ποτέ. Καθοριστικός παράγοντας φυσικά στη πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, ήταν η άμεση παράδοση σκευασμάτων από τη κυβέρνηση της Βρετανίας, αλλά και το μικρό μέγεθός του μόνο 6,5 τ.χλμ.[/vc_column_text][vc_column_text]Χρήστος Δεμέτης

 

news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot