FOLLOW US: facebook twitter

201η επέτειος της Μάχης του Πύργου-Π. Αντωνακόπουλος: “Ημέρα μάχης, ισχυρής αντίστασης και νίκης απέναντι στον κατακτητή”

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, που όμως η συγκίνηση και η περηφάνεια για τους τοπικούς ήρωες περίσσευε, ο Δήμος Πύργου τίμησε την Κυριακή 3 Απριλίου, την 201η επέτειο της Μάχης του Πύργου. Ένα ηθικό χρέος απέναντι στην ιστορία μας, ξεκίνησε πέρυσι και θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν όλα τα ιστορικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο Πύργου για την πρωτοβουλία του και μίλησε για τους αγωνιστές, τον ξεσηκωμό και την πίστη που καθοδηγούσε τους επαναστατημένους Έλληνες πιο κοντά στην ελευθερία.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Όπως όλοι έχουν μια ταυτότητα με το όνομά τους, έτσι και κάθε πόλη έχει τα ισχυρά στοιχεία ταυτοποίησής της όπως ο Μητροπολιτικός Ναός της, οι ήρωές της, οι μεγάλοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οι αθλητές….Αυτή η πόλη ταυτοποιείται με την 3η Απριλίου του 1821 ως ημέρα μάχης, ισχυρής αντίστασης και νίκης απέναντι στον κατακτητή, στους Τουρκαλβανούς που έκαναν μεγάλες ζημιές αλλά τράπηκαν σε φυγή. Ήταν η πρώτη μάχη μετά τη σύσταση της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτό το γεγονός έχει αδικηθεί στις σελίδες της ιστορίας και είναι χρέος μας να το αποκαταστήσουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να οργανώσουμε μια ημερίδα συνάντησης Ιστορικών και να κηρύξουμε την 3η Απριλίου ως επίσημη ημέρα τοπικής εορτής στην πόλη μας. Επίσης ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο η στέγαση ενός Ιστορικού Μουσείου της πόλης και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με σταθερά βήματα….».

Συγκίνηση… δέος … και υπερηφάνεια

Στα συναισθήματα που δημιουργεί η ημέρα της 3ης Απριλίου, αναφέρθηκε στο λόγο της η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου. Όπως υπογράμμισε «Αισθανόμαστε συγκίνηση, για την τόλμη και την αποφασιστικότητα των πολεμιστών του τόπου μας που αντιστάθηκαν, αμύνθηκαν ηρωικά και έγιναν μία ακόμη φλογερή εστία του Επαναστατικού Αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Δέος, για αυτούς που έδωσαν με αυταπάρνηση την ιστορική μάχη. Χρέος μας είναι να τους μνημονεύουμε και να κρατάμε διαχρονικά «ζωντανή» την σπουδαία προσφορά τους σε κάθε γενιά που έρχεται και θέλει να μάθει και να ακούσει . Υπερηφάνεια γιατί η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή της μπήκε χωρίς δισταγμό από την αρχή στον Απελευθερωτικό Αγώνα και η μάχη στις 3 Απριλίου αποτέλεσε κομβικό σημείο για όσα ακολούθησαν».

Τα ιστορικά γεγονότα

Για το πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός της Μάχης του Πύργου την 3η Απριλίου του 1821 αναφέρθηκε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πύργου – Ιστορικός και Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος. Ο κ. Λάμπρος αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ιστορική ημέρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821 είναι ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της Ηλείας όπως και άλλες μάχες που έλαβαν χώρα στην Πελοπόννησο. Η σημασία της υπήρξε μεγάλη για την συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα στην Ηλεία αφού η γενναιότητα που επέδειξαν οι Έλληνες αγωνιστές με πρωταγωνιστή τον Πύργιο Χαράλαμπο Βιλαέτη έδωσε θάρρος και στους υπόλοιπους Ηλείους οπλαρχηγούς και αγωνιστές να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία τους. Η Μάχη αυτή είναι η πρώτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που έλαβε χώρα σε οικιστικό περιβάλλον και η μερική καταστροφή της πόλης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο ολοκαύτωμα του αγώνα».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η βουλευτής Ηλείας ΝΔ Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ενώ σύντομους χαιρετισμού απέστειλαν ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και ο Επικεφαλής ΚΟ ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Αναστάσιος Τσιρονίκος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής, ο εκπρόσωπος του ΕΕΣ Τάκης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου Θανάσης Δασκόπουλος, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ.α.

Πρωταγωνιστής η παράδοση

Το σκηνικό της εκδήλωσης συμπλήρωσαν Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί σύλλογοι με παραδοσιακές στολές που συνέβαλαν καταλυτικά στην όμορφη και άκρως παραδοσιακή εικόνα. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν ήταν το «Λύκειο των Ελληνίδων», ο «Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ηλείων Εσθήτα», ο «Πολιτιστικός σύλλογος Κατακόλου, Φάρος», ο «Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης», ο «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος» και η Φιλαρμονική Πύργου.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πομπή στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος