FOLLOW US: facebook twitter

Γίναμε… Ντουμπάι!

Ημερομηνία: 24-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Κεντρική πλατεία Πύργου χθες (φωτογραφία από Χάρη Μικελόπουλο)

-Η Αφρικανική σκόνη σκέπασε την Ηλεία! Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

-Οδηγίες από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους πολίτες και κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες

Η αφρικανική σκόνη καλύπτει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα. Οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι το φαινόμενο που χθες  Τρίτη ήταν  σε έξαρση θα υποχωρήσει σταδιακά από σήμερα. Βαριά και αποπνικτική  ήταν και η ατμόσφαιρα και στην Ηλεία, καθώς γύρω μας τις δύο τελευταίες τουλάχιστον μέρες,  αιωρούνται τεράστιες ποσότητες αφρικανικής σκόνης και το λεγόμενο κοκκινόχωμα έχει σκεπάσει τα πάντα.  Αυτοκίνητα, μπαλκόνια, δρόμους, καλλιέργειες , ενώ  το σημαντικότερο είναι ότι οι ήδη επιβαρυμένοι οργανισμοί παρουσίασαν  έντονα  αναπνευστικά επεισόδια.

Στο Νοσοκομείο Πύργου έχουν παρουσιαστεί αρκετά περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα συνωστισμού, ενώ χθες  πύκνωσαν και οι επισκέψεις στους πνευμονολόγους.  Βεβαίως,  πολλοί ήταν εκείνοι που κυκλοφορούσαν χθες στην πόλη του Πύργου με μάσκα, θυμίζοντας εποχές πανδημίας ενώ ακόμα λιγότεροι αυτοί που κυκλοφορούσαν έξω λαμβάνοντας προφυλάξεις για να μην έχουν συνέπειες με το αναπνευστικό τους.  Ειδικά μετά το μεσημέρι, που η ατμόσφαιρα έξω θύμιζε… Συντέλεια του κόσμου, όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τα χειρότερα, καθώς μετά δυσκολίας ανέπνεες! 

Σύμφωνα με τον ο MSc Φυσικών Καταστροφών – Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Μετεωρολογίας και Κλιματικής Αλλαγής, Θοδωρή Κονδύλη «Πιθανότατα  πρόκειται για την  ισχυρότερη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε αψήφιστα τις επικρατούσες συνθήκες.»

Οδηγίες προφύλαξης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το καιρικό φαινόμενο της “Αφρικανικής σκόνης” που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα της περιοχής, επισημαίνει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

“Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ως εκ τούτου συστήνεται, ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα:

• Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση τι ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).

• Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους)  του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.

• Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας)

• Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.

• Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

• Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α.”

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου, με αφορμή το φαινόμενο, δήλωσε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σε οποιοδήποτε συμβάν δυσφορίας, δύσπνοιας και επίμονου βήχα, να απευθυνθούν άμεσα σε δομές υγείας ή να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος