FOLLOW US: facebook twitter

Γιατί μουσικοθεραπεία;: Νέο τμήμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαστούνης «Η Αρχαία Ήλις»

Ημερομηνία: 10-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98178″ img_size=”full”][vc_column_text]

Άρθρο από την Γεωργία Κουτσούμπα Καθηγήτρια Σύνθεσης με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, Υπεύθυνη του προγράμματος Μουσικοθεραπείας

Σύμφωνα με μελέτες, όταν χρησιμοποιείται η μουσικοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους με αυτισμό, αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής, καθώς και οι δεξιότητες επικοινωνίας (έκφραση, διατύπωση, χειρονομίες και λεξιλόγιο), μειώνεται το άγχος και βελτιώνεται η σωματική επίγνωση και ο σωματικός συντονισμός. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού ανταποκρίνονται θετικά σε μουσικά ερεθίσματα, ακόμα και όταν είναι δύσκολο να τραβήξει κάτι την προσοχή τους.

Τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (Asperger, Δ.Α.Δ., Rett, Αυτισμός/Kanner) αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αμοιβαία κοινωνική συναλλαγή, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να διαμορφώσουν διαπροσωπικές σχέσεις. Κι εδώ έρχεται η μουσική! Ο μουσικός αυτοσχεδιασμός με τη χρήση φωνής και τραγουδιού, απελευθερώνει τις σκέψεις της ψυχής τους, γεφυρώνοντας αυτόματα την εσωτερική τους πραγματικότητα με το εξωτερικό περιβάλλον. Με τη χρήση μουσικών οργάνων, τραγουδιού και κίνησης δημιουργούν μια μουσική γλώσσα που αντανακλά την ψυχοσυναισθηματική και σωματική τους κατάσταση, ενώ η ακρόαση τους απελευθερώνει από το αίσθημα άγχους.

Πώς βοηθάει η μουσικοθεραπεία τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού;

Η μουσική παρέχει πολύ-αισθητηριακή διέγερση

Πολλά από τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό έχουν περίπλοκες αισθητηριακές ανάγκες. Η μουσικοθεραπεία συμβάλλει στη μείωση των ανεπιθύμητων αντιδράσεων και στην ανάπτυξη της κατάλληλης για κάθε περίσταση, συμπεριφοράς. Με την τακτική έκθεση σε μουσική, το παιδί δέχεται ταυτόχρονα ακουστικά, οπτικά και απτικά ερεθίσματα.

Η μουσική ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική δεν γίνεται αντιληπτή μόνο από ένα από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, αλλά ενεργοποιεί και τη δεξιά και την αριστερή πλευρά. Απλά και μόνο ακούγοντας μουσική, ενεργοποιούνται νευρωνικά δίκτυα που συνδέονται με τα συναισθήματα, τη δημιουργικότητα και τον κινητικό έλεγχο.

Η μουσική παρέχει δομή

Η σταθερή δομή που παρέχει η μουσική δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας στα παιδιά. Συνήθως, τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού αισθάνονται καλύτερα όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να ακολουθήσει. Για τα παιδιά που αισθάνονται άνετα με τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, τα νέα τραγούδια μπορούν να εισάγονται σταδιακά, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι καθιερωμένες ρουτίνες στην υπόλοιπη συνεδρία.

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία

Πολλά από τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού είναι λιγομίλητα, ενώ πολλά από τα παιδιά χαμηλής λειτουργικότητας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν λεκτικές οδηγίες και να αποκωδικοποιήσουν επιτυχώς μη λεκτικά μηνύματα, όπως η γλώσσα του σώματος. Η μουσική λειτουργεί ως ένα μέσο έκφρασης που δεν απαιτεί λόγια. Μέσω αυτοσχεδιασμών στο πιάνο ή στα ντραμς για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να εκφράσει θυμό, λύπη, χαρά, ενθουσιασμό, κ.α. Η μουσική βελτιώνει την ικανότητα αντιστοιχίας ήχων με πράξεις, συνδέοντας το ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου με το κινητικό, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση λεκτικών οδηγιών. Συνδυάζοντας τη μουσική με πράξεις, μετά από πολλή εξάσκηση, ενισχύονται τα τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ομιλία.

Η μουσική προωθεί τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Τα παιδιά με αυτισμό εκφράζονται περισσότερο και είναι πιο επικοινωνιακά κατά τη διάρκεια των μουσικοθεραπειών απ` ότι σε συνεδρίες χωρίς μουσική. Επίσης τα παιδιά ανταποκρίνονταν πιο συχνά στις οδηγίες του θεραπευτή κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας απ` ότι σε συνεδρίες χωρίς μουσική. Τα παιδιά ανταλλάσσουν μεταξύ τους μουσικά όργανα, παίζουν μουσικά παιχνίδια, συγκεντρώνονται γύρω από ένα μουσικό όργανο και αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους τρόπους που μπορούν οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας να ενισχύσουν την επικοινωνία. Αναπτύσσονται βασικές κοινωνικές δεξιότητες όπως η εναλλαγή σειράς, η βλεμματική επαφή, η αναμονή και η ενεργή συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται το διαδραστικό παιχνίδι, κάτι που διευκολύνει τα παιδιά στο να δημιουργήσουν σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Σ.Σ Εγγραφές στο Τμήμα Μουσικοθεραπείας κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19:00-20:00
Κουρβισιανου 1- Γαστούνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6985971049[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia