FOLLOW US: facebook twitter

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γιάννη Λυμπέρη: «Η δουλειά του τελευταίου 1,5 χρόνου αποφέρει καρπούς»

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συγγραφέας:
-«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει τη σχολή Γεωπονίας από την Αμαλιάδα –
-Λειτουργεί πλέον το διυλιστήριο ενώ παραδόθηκε η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και παλεύουμε για τη στελέχωση του ιδρύματος»

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, παραχώρησε  χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης που αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως επεσήμανε, έργο που έχει υλοποιηθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο και θα βελτιώσει δραστικά την εικόνα όλου του Δήμου, λύνοντας παράλληλα όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους.

Ο κ. Λυμπέρης, στη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι πολίτες δεν θα «επιτρέψουν σε κανέναν να υφαρπάξει τη σχολή Γεωπονίας από την Αμαλιάδα» επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία, όπως είπε «πανηγύριζε τη στιγμή που η τότε Κυβέρνηση άφηνε ένα «ορφανό» τμήμα στην πόλη, μεταφέροντας την έδρα της σχολής στην Αιτωλοακαρνανία». Μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ανέφερε ακόμα πως έχουν εγκριθεί  σημαντικά έργα εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, όπως και στην τεράστια προσπάθεια που υλοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει το διυλιστήριο στο φράγμα του Πηνειού και να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση του «σαθρού αγωγού ύδρευσης». Τέλος ο κ. Λυμπέρης ανακοίνωσε το μεγάλο έργο ύψους 6,5 εκ ευρώ που λύνει επιτέλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πηνείας και όλων των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας.

Ο δήμαρχος Ηλιδας υπογράμμισε πως «σε αυτήν την θητεία ζήσαμε την πιο δύσκολη περιοδο της ζωής μας»  και αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, στην ουσιαστική κατάργηση της σχολής Γεωπονίας, τα  μεγάλα έργα εκατομμυρίων που απεντάχθηκαν, -όπως η κατασκευή του δεύτερου κτιρίου του ΑΕΙ-,παράκτια προστασία της Κουρούτας και στην στασιμότητα των υποδομών που όπως είπε καταγράφηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

« Θα είμαστε ξανά εκ των πρωταγωνιστών των έργων στη Δυτική Ελλάδα»

Πριν λίγο καιρό, είπε  ο κ. Λυμπέρης : «όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι … ειδήσεις παραιτήσεων των δυο αντιδημάρχων μου, είχα δηλώσει πως εμείς, ως Δημοτική Αρχή, δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα εντατικά και προχωράμε με μοναδικό στόχο να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των κατοίκων όλου του Δήμου Ήλιδας. Σήμερα είμαστε στη θέση να πούμε πως θα είμαστε ξανά εκ των πρωταγωνιστών των έργων στη Δυτική Ελλάδα».

Εμείς, συνέχισε : «παραδώσαμε τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Για να υλοποιηθεί όμως μια τέτοια κίνηση χρειάστηκε μεθοδική δουλειά από όλους μας και προσήλωση στον κοινό στόχο. Παράλληλα ασκήσαμε και ασκούμε πιέσεις για να προσληφθεί ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Δυστυχώς,  αυτή η απόφαση δεν είναι δική μας, αλλά του εκάστοτε Υπουργού Υγείας και των Διοικήσεων. Ως Δήμαρχος και γιατρός φώναζα πως ήταν μεγάλο λάθος να αποψιλώνονται τα νοσοκομεία. Δεν εισακούστηκα και τα αποτελέσματα τα ζούμε στην Ηλεία. Ας δουν την κατάσταση οι διοικήσεις, τόσο σε επίπεδο νομού, περιφέρειας όσο και η κεντρική στο Υπουργείο Υγείας».

 «Από το 2019 επισημάναμε τον κίνδυνο για τη σχολή Γεωπονίας»

Μιλώντας για τη θέμα της σχολής Γεωπονίας, ο κ Λυμπέρης επεσήμανε : «Μέχρι το Μάιο του 2019 μας έλεγαν λαϊκιστές όταν φωνάζαμε πως θα καταστραφεί το τμήμα της Αμαλιάδας. Λέγαμε από τότε πως, με ένα «ορφανό» τμήμα στην πόλη που άφησαν «για να κοροϊδέψουν τους ιθαγενείς», μαθηματικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο της σχολής και τη μεταφορά της στην Αιτωλοακαρνανία όπου δημιουργήθηκε campus και μάλιστα η μια κατεύθυνσή του επικάλυπτε την Αμαλιάδα». Τους κατηγόρησα τότε, συνέχισε, «με βαριές κουβέντες πως «εάν έχουν συνειδητοποιήσει τι κάνουν τότε είναι προδότες» . Προφανώς και δεν τους θεωρώ «προδότες», εάν δεν το είχαν καταλάβει. Εάν όμως άφησαν να προχωρήσει μια τέτοια κατάσταση σε βάρος της πόλης, απλά και μόνο για να ξαναγίνουν Δήμαρχοι, τότε μιλάμε για τον ορισμό της λέξης «προδοσία».

Τώρα τι λένε όλοι; Ένα τμήμα που υπάρχει και στο Μεσολόγγι, όπου είναι η έδρα της σχολής, δεν έχει νόημα ύπαρξης».

«Λοιπόν κύριοι, αυτό δεν θα περάσει », ανέφερε με έμφαση ο Δήμαρχος για να συνεχίσει λέγοντας: «Όποιο έλλειμμα και να έχει ο νομός Ηλείας στα πολιτικά λόμπι, δεν θα μας αποτρέψει να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα. Εμείς θα ξαναφέρουμε πίσω τα 7 εκ ευρώ που «πέταξαν στα σκουπίδια» για να κατασκευαστούν τα κτίρια που απαιτούνται και στη συνέχεια θα επεκταθούμε στο ΕΘΙΑΓΕ του Κοροίβου. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη – με όλες τις κατευθύνσεις – σχολή Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα».

«Ούτε και εγώ θυμάμαι πόσες φορές, σύμφωνα με τους … «αρουραίους» έχω μπει στη φυλακή»

Ακολούθως ο Δήμαρχος είπε «Μόλις προχθές εντάχθηκε, με το ποσό των 2,380 εκ ευρώ η κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου της πόλης. Ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2000 όταν αναθέσαμε τις μελέτες. Γι’ αυτές τις μελέτες ο προκάτοχός μου πήγε και ζήτησε ελέγχους. Δηλαδή εάν οι μελέτες, όπως και οι πληρωμές ήταν νόμιμες. Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια».

Δεν είπε, τόνισε «πως αυτός τους έστειλε να πάνε δικαστικά και τώρα να προχωρούν σε κατασχέσεις σε βάρος του Δήμου Ήλιδας. Ξέχασε να πει πως οι έλεγχοι έγιναν το 2015 και προχώρησε σε καταγγελία το 2018. Δεν είπε πως αυτός που συνέταξε – υπέγραψε το πρακτικό για να ανατεθούν οι μελέτες στο συγκεκριμένο γραφείο ήταν ο ίδιος, αφού ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στο διάστημα 2008 – 2009. Είπε ψέματα γιατί τη νομιμότητα των πληρωμών ενέκρινε το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ο επίτροπος που υπέγραφε τα εντάλματα για τις μελέτες των τόσο μεγάλων έργων που υλοποιούνταν. Από την προηγούμενη πενταετία που δεν ήμουν δήμαρχος μέχρι και σήμερα, ούτε και εγώ θυμάμαι πόσες φορές ανακοινώνουν οι … «αρουραίοι» πως θα μπω φυλακή» και σημείωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε μυνήσεις εναντίον του.

«Το διυλιστήριο πλέον λειτουργεί. Αυτοί οι κάποιοι πάλι εξέθεσαν τον εαυτό τους»

Είχα δεσμευτεί, ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας : «πως το διυλιστήριο θα λειτουργήσει ώστε για τα επόμενα 50 χρόνια όλη η Βόρεια Ηλεία να πίνει καθαρό νερό από ένα έργο που κόστισε 20 εκ ευρώ. Το διυλιστήριο λειτουργεί πλέον. Τα προβλήματα,  ωστόσο στη διανομή του νερού από το διυλιστήριο υπάρχουν και είναι πολλά, οπως είπε: « Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 5,5 εκ ευρώ για να αντικαταστήσουμε 10 χιλιόμετρα αυτού του σαθρού αγωγού. Παράλληλα ετοιμάζουμε το μεγάλο εγχείρημα:  να καταργήσουμε τις γεωτρήσεις με τα συχνά προβλήματα που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται. Δεν θα περάσει αυτή η θητεία χωρίς να έχει λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα. Και για να μην λένε πως δεν αναγνωρίζω τα σωστά έργα του προκατόχου μου, να πω ότι δημοπρατείται με το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ η κατασκευή του αγωγού από τη δεξαμενή του Γερακίου έως αυτή της Αμαλιάδας».

Για Αμαλιάδα και Κουρούτα

Αναφορικά με το σχέδιο του για την αλλαγή της εικόνας της Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης είπε ότι δημιούργησε υποδομές, όπως δημαρχείο, ο ραδιοφωνικός σταθμός, το κτίριο Τατάνη, το καλύτερο δημοτικό θέατρο της Δυτικής Ελλάδας και βέβαια η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων όπως το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο Λύκειο.

«Το κτίριο που σήμερα βρισκόμαστε από το 1990 χαρακτηρίζεται στο σχέδιο πόλης Αμαλιάδας, ως Διοικητήριο. Η πρόταση που καταθέσαμε και οσονούπω εγκρίνεται είναι η κατασκευή επιπλέον 4.000 τετραγωνικών μέτρων στα οποία θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 5 εκ ευρώ -3,5 για το Λαζαράκειο και 1,5 για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη – προκειμένου να γίνουν έργα που θα τα μετατρέψουν σε κτίρια αντάξια της πόλης και των κατοίκων που ζουν σε αυτή».

Παράλληλα ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα της πόλης όπως η ένταξη του Κέντρου εμπορίου που πεζοδρομεί το κέντρο της πόλης. Κυρίως όμως στο χώρο της Σοχιάς θα υλοποιηθεί ανάπλαση τριών χιλιομέτρων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα γραμμικά πάρκα της χώρας. Σε μια έκταση 300 στρεμμάτων θα υπάρχουν πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, δέντρα, ενώ θα έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες υποδομές για να υπάρχει συνεχής ροή νερού, που συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας. Αυτά που μόλις ανακοίνωσα είναι έργα που γίνονται». Σε ότι αφορά το Σχέδιο Πόλης Αμαλιάδας, τονισε ότι «Η δέσμευση περιουσιών για κοινωφελή έργα λύνεται, τα οικόπεδα θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες. Άρα λοιπόν δουλέψαμε και εντός της θητείας μας θα λυθεί οριστικά το θέμα του σχεδίου πόλης της Αμαλιάδας». Ακολούθως ο κ. Λυμπέρης ανέφερε: «Το Αθλητικό Κέντρο είναι μια διαφήμιση για την πόλη μας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εξασφάλισε μια χρηματοδότηση 2,5 εκ ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού, κάτι που σημαίνει  πως τα μεγάλα κόστη που καταβάλλαμε για την λειτουργία τους, μειώνονται. Εμείς προχωράμε όμως σε μια αναβάθμιση – σκούπα όλων των δομών του, προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο κέντρο».

Μιλώντας για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της Κουρούτας ο κ. Λυμπέρης είπε δημοπρατείται πάλι το έργο που είχε χαθεί, αυτό της παράκτιας προστασίας και σε αυτό   προστίθενται και οι τοπικές κοινότητες των Σαβαλίων και του Αμπελόκαμπου μαζί με τις αποστραγγιστικές τάφρους. Παράλληλα η Κουρούτα αποκτά δρόμους και  πεζόδρομους προκειμένου να δημιουργηθεί ένας παραλιακός πανέμορφος οικισμός. Καλώ τους κατοίκους της περιοχής να επισπεύσουν τη διαδικασία συνδέσεων με τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης αφού δεν είναι δυνατό να ξηλώνουμε τις υποδομές για όσους … ξεχάστηκαν.»

Στην Πηνεία και την Αμαλιάδα, συνέχισε, έρχεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ύψους 6,5 εκ ευρώ που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υποδομών στην ύπαιθρο. Καταλήγοντας ο κ. Λυμπέρης σημείωσε ότι «σήμερα θέλησα να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπατριώτες μου και να τους διαβεβαιώσω πως εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά και ό,τι έχουμε υποσχεθεί, το υλοποιούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ