FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Στη Βουλή τα προβλήματα του εμβολιασμού στην Ηλεία

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Υγεία

Κρίσιμη παράμετρος και απαραίτητη συνθήκη εξόδου από την υγειονομική κρίση είναι ο ορθός σχεδιασμός και η απρόσκοπτη υλοποίηση του εγχειρήματος του εμβολιασμού.

Δυστυχώς, ακόμα και σε αυτό το σοβαρό ζήτημα εμφανίζονται αστοχίες και ανεπάρκειεςαπό το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση συνολικά.

Θυμόμαστε τις αρχικές εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες έκαναν λόγο για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη Xώρα και γρήγορα διαψεύστηκαν. Αυτή τη στιγμήστην επικράτεια λειτουργούν πολύ λιγότερα.Θυμόμαστε,επίσης, τις αναφορές τους για 2.000.000 εμβολιασμούς το μήνα και στη συνέχεια για 2.000.000 εμβολιασμούς έως το Μάρτη, που επίσης διαψευστήκαν.

Από αυτή τη γενικότερη αρνητική εξέλιξη δεν έχει ξεφύγει και η Ηλεία καθώς από τα έντεκα αρχικά εμβολιαστικά σημεία που είχαν ανακοινωθεί, σήμερα είναι ενεργά μόλις τα πέντε.

Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νομού, το δυσπρόσιτο και ορεινό χαρακτήρα πολλών κοινοτήτων και οικισμών, αλλά και τη γεωγραφική κατανομή των κατοίκων εντός του.

Αποτέλεσμα των λιγοστών εμβολιαστικών κέντρων, που επιχειρούν στηνΗλεία, είναι πολλοί πολίτες να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, καθώς καλούνται να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο που εδρεύει αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αλλάζοντας όχι μόνο Δήμο, αλλά αρκετές φορές νομό και Περιφέρεια. Τα παραδείγματα με πολίτες που διαμένουν στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και καλούνται να μεταβούν στα Τρόπαια του Δήμου Γορτυνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να εμβολιαστούν, είναι χαρακτηριστικά. Εξάλλου, έχουν καταγραφεί περιστατικά, πολιτών που διαμένουν στον Πύργο και καλούνται να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που υπάρχουν μονάδες υγείας κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς τους πολίτεςείναι  ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν δυσκολία μετακίνησης, αλλά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με φορέα του ιού και να νοσήσουν. Μάλιστα, αρκετοί, επειδή δεν έχουν μέσο μεταφοράς ή δεν έχουν να το πληρώσουν ή προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης, αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Διονύση Καλαματιανού,Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Θα προχωρήσει στην άμεση λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σωστά οι πολίτες της Ηλείας, καθώς πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στον ίδιο το νομό, είτε ακόμα και εκτός αυτού, προκειμένου να εμβολιαστούν;
  • Θα μεριμνήσει, ώστε να στελεχωθούν τα εμβολιαστικά αυτά κέντρα με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  • Πόσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο της Ηλείας έως σήμερα, και πόσοι συνολικά σε ολόκληρο το νομό;
  • Πότε προβλέπεται από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ηλεία;

Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εμβολιασμού πάσχει. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνεται εύκολα, με ασφάλεια και όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κοντά στον τόπο της κατοικίας τους. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η ταλαιπωρία με μακρινές μετακινήσεις, μέσα στην πανδημία και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Είναι αναγκαίο επίσης να υλοποιηθείσχεδιασμός κατ’οίκονεμβολιασμού για τους κατάκοιτους και τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης να διορθώσει τις αστοχίες και να μεριμνήσει για ασφαλή, προσβάσιμη και τάχιστη διαδικασία εμβολιασμού για ολόκληρητηνΗλεία και τη Χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων