FOLLOW US: facebook twitter

«Για πέντε λεπτά δεν θρηνήσαμε θύματα»

Ημερομηνία: 14-12-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154116″ img_size=”full”][vc_column_text]-Η Χρυσούλα Δελοπούλου από τα Καλυβάκια μιλάει στην «Πρωινή» για το πώς έζησε την προχθεσινή κατολίσθηση
-Τις πρώτες εργασίες στο σημείο επέβλεψε χθες το πρωί ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Παρ΄ ολίγον να εξελιχθεί σε τραγωδία η προχθεσινή κατολίσθηση που σημειώθηκε στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αφού οι κορμοί δέντρων έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιά σε σπίτι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

Το φαινόμενο εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 7:30 προχθές το απόγευμα και, όπως δηλώνει στην «Πρωινή» η Χρυσούλα Δελοπούλου, αν είχε συμβεί πέντε λεπτά νωρίτερα, πολύ πιθανόν να θρηνούσαμε ανθρώπινη ζωή σήμερα.

«Ο γιος μου μόλις πριν από πέντε λεπτά είχε μπει στο σπίτι επιστρέφοντας από το καλοριφέρ. Από καθαρή τύχη δεν σκοτώθηκε. Αν είχε καθίσει έξω λίγη ώρα ακόμα, θα τον είχαν λιώσει οι πεύκες. Άλλο να σου λέω κι άλλο να το βλέπεις. Εγώ ήμουν μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα και άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο και πετάχτηκα. Αυτό έγινε στις 7:30 το απόγευμα, δηλαδή σε ώρα που θα μπορούσαμε να είμαστε έξω να κάνουμε δουλειές στην αυλή. Κόντεψα να πεθάνω, τίποτε άλλο δεν σου λέω. Τα αυτοκίνητα έγιναν πλάκα από τα δέντρα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο τόσα χρόνια. Τώρα ζούμε με τον φόβο μην ξανασυμβεί κατολίσθηση και είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε εμφανώς τρομαγμένη η κ. Δελοπούλου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154115″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο εγγονός της, Σωτήρης Δελόπουλος, ήταν στο σπίτι όταν αντιλήφθηκε τον κρότο της κατολίσθησης και αμέσως βγήξε έξω για να δει τι έχει συμβεί.

«Βύθισε το βουνό, πέσανε πεύκες και είχαμε κατολίσθηση. Τα αυτοκίνητα και το σπίτι έπαθαν ζημιές, καθώς έσπασαν τζάμια και καθρέφτες. Ευτυχώς ήρθαν τα παιδιά από το χωριό και βοήθησαν να βγάλουμε τα ξύλα κα το αμάξι επειδή έβρεχε. Αυτό έγινε στις 7:40μ.μ. περίπου και ο πατέρας μου, πέντε λεπτά νωρίτερα ήταν έξω και κοιτούσε το καλοριφέρ. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα και δεν κινδύνεψε άνθρωπος. Στις 10:40μ.μ. έπεσε και το άλλο βουνό. Ήρθε ο δήμαρχος και είδε την κατάσταση, είναι επικίνδυνα τα πράγματα γιατί μπορεί να ξαναγίνει. Είμαστε ανήσυχοι και για αυτό προσέχουμε όσο μπορούμε, για να μην κινδυνέψει κανένας μας. Έριξε πάρα πολλά νερά και πλημμύρισε κι ο δρόμος που οδηγεί στα Μακρίσια», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154113″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος επίσης μένει σχεδόν στους πρόποδες του βουνού, από χθες το πρωί προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές και να προφυλαχθεί –στο μέτρο του εφικτού- από πιθανή νέα κατολίσθηση.

«Η κατολίσθηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα. Ήμουν τυχερός γιατί ήμουν στο σπίτι εκείνη την ώρα, όμως θα μπορούσα να βρίσκομαι έξω. Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος και βγήκαμε έξω και είδαμε δέντρα με λάσπη να έχουν πέσει κάτω. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε άνθρωπος, αλλά είχαμε ζημιές στα αυτοκίνητα και στον φράχτη. Αναγκαστικά ζούμε με τον φόβο μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο», δήλωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154114″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο σημείο της κατολίσθησης χθες ο Μπαλιούκος

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί στα Καλυβάκια για να επιβλέψει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς από συνεργείο του δήμου, δήλωσε πως ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι υπαρκτός για αρκετές τοπικές κοινότητες του δήμου.

«Εδώ μας “έκατσε” μια κατολίσθηση και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι η μόνη, θα είναι και σε άλλα χωριά. Και η υπηρεσία μας αλλά και πάλι εδώ με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Π.Ε. θα το δούμε πώς πρέπει να ενεργήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ούτως ώστε να μην έχουμε πάλι το ίδιο. Φαίνεται όμως ότι όπου μπαίνει δάκτυλο ανθρώπου, δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Και βέβαια συν την κλιματική αλλαγή και τα έντονα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλυβακίων, Πάνος Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Eίχαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα. Από τα καιρικά φαινόμενα φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κατολίσθηση γύρω από το χωριό. Η φύση εκδικείται γιατί μετά την φωτιά που είχε μπει στο βουνό δίπλα, ήρθε η κατολίσθηση. Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές. Ο δήμος, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκαν άμεσα και έκλεισαν τον δρόμο. Είδαμε ότι ευτυχώς δεν έχει χτυπήσει κάποιος άνθρωπος, γιατί ήταν και νύχτα».[/vc_column_text][vc_single_image image=”154120″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot