FOLLOW US: facebook twitter

Καθολική η ζημιά στην φθινοπωρινή πατάτα!

Ημερομηνία: 14-12-2021 | Συντάκτης:

Πνίγηκαν οι καλλιέργειες στον Κάμπο που βρισκόταν μάλιστα στο στάδιο της συγκομιδής

  • 1000 στρέμματα φράουλας στα λασπόνερα της Μανωλάδας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί στον Ηλειακό κάμπο και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης σε Βάρδα και Μανωλάδα, αφού από την νέα προχθεσινή κακοκαιρία και την σφοδρή βροχόπτωση, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πνίγηκαν στα λασπόνερα.  Σχεδόν καθολική είναι η ζημιά στην φθινοπωρινή πατάτα, στα κηπευτικά εποχής  και μικρότερης έκτασης στην φράουλα, όλα προϊόντα που βρισκόταν σε περίοδο συγκομιδής! Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός παραγωγών να μείνει γιορτάρες μέρες χωρίς εισόδημα, αφού τα προϊόντα τους θα τα διέθεταν για να καλύψουν τις ανάγκες της Χριστουγεννιάτικης και Πρωτοχρονιάτικης αγοράς. Ειδικά στην πατάτα, αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2021 όπου οι πατατοπαραγωγοί παθαίνουν τεράστια οικονομική καταστροφή και όπως μας λένε ακόμα δεν αποζημιώθηκαν από την πρώτη τον Γενάρη του 2021 και εκτός των άλλων τα πορίσματα που έχουν στα χέρια τους από τον ΕΛΓΑ είναι απογοητευτικά. Οι παραγωγοί έχουν ήδη απευθυνθεί στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για την υποβολή αιτήσεων ζημιάς, αλλά αυτό βεβαίως δεν αποτελεί λύση, αφού κανένας από τους πληγέντες δεν πρόλαβε τη συγκομιδή άρα μένει χωρίς εισόδημα.

Την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποτυπώνει ο πατατοπαραγωγός κ. Σπύρος Κούγιας από την Βάρδα που μιλώντας χθες στην Πρωινή τόνισε ότι παραμονές Χριστουγέννων ήρθε η απόλυτη καταστροφή για τους παραγωγούς.

«Όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις εδώ στην περιοχή, έχουνε πνιγεί στο νερό και το χειρότερο όλων ήταν ότι η πλημμύρα μας πέτυχε στην περίοδο συγκομιδής. Η πατάτα έχει όλη καλυφθεί από το νερό και σε 2-3 μέρες θα είναι τελείως άχρηστη. Μιλάμε για την φθινοπωρινή πατάτα όπου η συγκομιδή της ξεκινάει στα τέλη Νοέμβρη και ολοκληρώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τέλος Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη, οπότε οι περισσότεροι πατατοπαραγωγοί ήταν ακόμα στην αρχή της συγκομιδής και δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν γιατί τόσες μέρες μας εμπόδιζε και η κακοκαιρία. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι Χριστουγεννιάτικα κι ενώ ο κόσμος περίμενε να διαθέσει την πατάτα αλλά και τα άλλα του προϊόντα όπως τα κηπευτικά στην αγορά για τις γιορτές, θα μείνει χωρίς εισόδημα. Και μιλάμε για πάρα πολλές οικογένειες γιατί εδώ στον Κάμπο είμαστε αγροτική περιοχή όπως ξέρετε. Τα χωράφια μας είναι πλημμυρισμένα, δεν μπαίνεις με τίποτα μέσα, ούτε πεζός ούτε με μηχάνημα και όταν τα νερά απορροφηθούν που κι αυτό θα αργήσει να γίνει γιατί η κακοκαιρία συνεχίζεται, δεν θα έχει μείνει τίποτα, το προϊόν καταστράφηκε! Επικρατεί απελπισία! Σκεφτείτε ότι έχουμε ήδη πληρώσει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα γιατί βρισκόμασταν σε συγκομιδή και τώρα περιμέναμε να πάρουμε. Μέχρι πρότινος υπολογίζω ότι για κάθε στρέμμα πατάτας τα καλλιεργητικά έξοδα κινούνται από 700- 900 ευρώ, ενώ μετά τις τεράστιες αυξήσεις σε λιπάσματα και ΔΕΗ αυτά διπλασιάστηκαν. Οπότε έχουμε ήδη πληρώσει αυτά που τώρα χάνουμε από την μη συγκιμιδή και πρέπει να πληρώσουμε για νέες φυτεύσεις στην συνέχεια διπλάσια.»

Καταλήγοντας ο κ. Κούγιας τονίζει ότι ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις από την ζημιά που είχαν πάθει οι πατατοπαραωγοί με την εαρινή πατάτα τον Γενάρη του 2021 – δυο καταστροφές σε μια χρονιά- και καταγγέλει ότι τα πορίσματα που πήρε στα χέρια του από τον ΕΛΓΑ ήταν σκέτη απελπισία. « Τότε είχα πάλι ζημιά 100% και ο ΕΛΓΑ μου δικαιολόγησε μόνο το 60%, Τα υπόλοιπα ποιος τα πληρώνει; Πάλι εγώ; Αλλά αυτή είναι πάγια τακτική των εκτιμητών!»

Μεγάλη όμως ζημιά έχει υποστεί και η φράουλα που επίσης αυτήν την εποχή ήταν στο στάδιο της συγκομιδής. Όπως αναφέρει μιλώντας στην Πρωινή ο φραουλοπαραγωγός, ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου και εξαγωγέας κ. Γιάννης Αρβανιτάκης «εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή έχουν τεράστια ζημιά περίπου στα 1000 στρέμματα φράουλας από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, εδώ στην περιοχή της Μανωλάδας Νέας και Παλαιάς. Η  ποικιλία fortuna βρισκόταν σε πλήρη συγκομιδή και άλλες ποικιλίες φράουλας σε πρώιμα στάδια συγκομιδής και σίγουρα έχουν καταστραφεί εντελώς αφού όταν ένα προϊόν  ή ένα φυτό βυθίζεται στο νερό για 3-4 μέρες, αχρηστεύεται και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.  Ο Ηλειακός κάμπος έχει 20.000 στρέμματα φράουλας και η ζημιά που έγινε είναι σημαντική γιατί δεν αφορά έναν παραγωγό, αλλά πολλούς και αυτό είναι ένα οικονομικό πλήγμα για όλη την περιοχή.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος