FOLLOW US: facebook twitter

Για να ζωντανέψει πάλι η Ηλεία

Ημερομηνία: 23-04-2023 | Συντάκτης:

Του Νίκου Καλάκου, υποψήφιου βουλευτή Ηλείας

Η συνεχής μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση των τελευταίων ετών. Ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται, χωριά ερημώνονται, σχολεία κλείνουν και η Ελλάδα γηράσκει.

Η Ηλεία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Μέσα σε μία δεκαετία έχασε επιπλέον 6,25% του πληθυσμού της, ως συνέχεια της συρρίκνωσης την οποία υπέστη ο Νομός και κατά την προηγούμενη απογραφή του 2011. Με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών, μία πόλη των 9.950 κατοίκων «έσβησε» από τον χάρτη της Ηλείας.

Την ανάγκη αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης ως προβλήματος που απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική και εθνική συνεννόηση, έχει επισημάνει η Νέα Δημοκρατία πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και παραμένει η στήριξη της οικογένειας και των νέων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως οικονομική ενίσχυση με 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25-39 ετών.

Μάλιστα, η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα νέα ζευγάρια διευκολύνονται για να έχουν πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη. Όσα νέα ζευγάρια ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν. Για παράδειγμα ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ.

Πολιτικές και μέτρα παρέχουν εχέγγυα και διευκολύνσεις και στα νέα ζευγάρια στην Ηλεία, ώστε να οδηγηθούν στην απόφαση για δημιουργία οικογένειας και ο νομός μας να αρχίσει σταδιακά να ζωντανεύει και πάλι. Πρόθεση και στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να στηριχθούν οι νέοι και οι οικογένειες που θα δημιουργήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη βούληση να σχεδιάσει μια δημογραφική πολιτική, προκειμένου να αποδώσει τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτευχθεί ανάσχεση του προβλήματος.

Το δημογραφικό, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα εθνικό, υπαρξιακό ζήτημα που απαιτεί την παραίτηση από κάθε κομματική οπτική και τη συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος