FOLLOW US: facebook twitter

«Για λίγα λεπτά χάθηκαν οι ζωές τους…»

Ημερομηνία: 16-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία στο Πλουτοχώρι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για το ζευγάρι που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Αχέροντα

-Νεκρή εντοπίστηκε το πρωί η 38χρονη Γεωργία Μπάντιου, συνεχίζονται οι έρευνες
για τον 45χρονο αγνοούμενο Νίκο Αναστόπουλο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Η ώρα πρέπει να ήταν 8:30 περίπου το βράδυ και είχε ρίξει πολλή βροχή στο Πλουτοχώρι. Τα παιδιά φτάσανε με το αυτοκίνητο περίπου 20 με 30 μέτρα μακριά από το γεφύρι, ενώ πιο πίσω ήταν κι άλλα αυτοκίνητα σταματημένα. Ήθελαν να περάσουν για να μπουν στο χωριό, όμως όταν είδαν ότι δεν γίνεται, έκαναν όπισθεν αλλά ο κινητήρας έσβησε γιατί μάλλον μπήκε νερό στη μηχανή και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στην αριστερή πλευρά.

Ο Νίκος προσπάθησε να ανοίξει την αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου, αλλά δεν μπορούσε γιατί ήταν μια μάντρα εκεί, που μάλλον δεν έπρεπε να έχει φτιαχτεί σε εκείνο το σημείο. Την ίδια στιγμή πάει η κοπέλα από δεξιά να ανοίξει την πόρτα, αλλά ήταν τόσο ορμητικό το νερό, που πήρε τη “μούρη” του αυτοκινήτου και μέσα σε δευτερόλεπτα το τούμπαρε και το παρέσυρε. Το βλέπαμε από τα φώτα να φεύγει προς τα κάτω, καμιά πενηνταριά  μέτρα, βάλαμε τις φωνές για βοήθεια, μέχρι που το χάσαμε από τα μάτια μας. Το τραγικό είναι ότι στα 600 μέτρα μακριά ερχόταν δικός του άνθρωπος με τρακτέρ να τον τραβήξει… Πέντε λεπτά νωρίτερα να τον είχε καλέσει, τώρα θα είχε σωθεί και θα ζούσε. Δυστυχώς δεν υπολόγισε τη δύναμη του ρέματος, γιατί κι εγώ 49 χρόνια στο Πλουτοχώρι, δεν είχα δει ποτέ το νερό από το ρέμα να μπαίνει μέσα στο χωριό…»

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην «Πρωινή» ο Γιώργος Γεωργικόπουλος το τραγικό συμβάν που εκτυλίχθηκε στην είσοδο του Πλουτοχωρίου του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προχθές το βράδυ και το οποίο στοίχισε τη ζωή της 39χρονης Γεωργίας Μπάντιου και ενδεχομένως και του 45χρονου Νίκου Αναστόπουλου, του οποίου η τύχη ακόμα αγνοείται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, ο χείμαρρος Αχέροντας –γνωστός στην περιοχή ως Κόβιτσα- υπερχείλισε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, με συνέπεια τα νερά να μετατρέψουν τον δρόμο σε επικίνδυνη λίμνη. Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, το Ταξί στο οποίο επέβαιναν ο Νίκος Αναστόπουλος και η σύντροφός του Γεωργία Μπάντιου, παρασύρθηκε από την ορμή του χειμάρρου, χωρίς οι ίδιοι να προλάβουν να αντιδράσουν.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η ομάδα ορμητικών νερών της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα και το ΕΚΑΒ, για να τους εντοπίσουν. Η ολονύχτια έρευνα είχε δυσάρεστη έκβαση λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης.

Πρώτα βρέθηκε στα 300 μέτρα το αυτοκίνητο διαλυμένο και στη συνέχεια το άψυχο κορμί της άτυχης Γεωργίας στα λασπόνερα του χειμάρρου, περίπου ενάμισι χλμ. μακριά από το γεφύρι.

Αφότου ερευνήθηκε εξονυχιστικά το αυτοκίνητο για τον εντοπισμό και του Νίκου, οι έρευνες συνεχίστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με εντατικό ρυθμό κατά μήκος του χειμάρρου, με τη συνδρομή drone από την Ομάδα Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, αλλά αποδείχθηκαν άκαρπες μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.


Η τραγωδία στο Πλουτοχώρι – Τι δηλώνει ο πρόεδρος του χωριού

«Ζητούσε βοήθεια, αλλά δεν προλάβαμε να πάμε να τον βγάλουμε!»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Πλουτοχωρίου, Μιχάλης Πυρλής, περιέγραψε σοκαρισμένος τις δύσκολες στιγμές που έζησε το ζευγάρι μέσα στο αυτοκίνητο, τονίζοντας ότι ζήτησε βοήθεια αλλά ήταν ανέφικτη η προσέγγιση από οποιοδήποτε μέσο εκείνη τη στιγμή.

«Όπως έρχονταν προς το χωριό, είχε ξεχειλίσει το ποτάμι. Συνέχεια αυτό γίνεται. Τον βλέπαμε απέναντί μας στα 40 μέτρα. Πήγε να περάσει από την άκρη που δεν ήταν τόσο ορμητικά τα νερά. Αλλά τον γύρισε το νερό στο πλάι. Ήταν ένα τέταρτο σε εκείνο το σημείο. Ζητούσε βοήθεια. Έπαιρνε τηλέφωνο έναν φίλο του και κάτι παιδιά εδώ στο καφενείο, αλλά δεν μπορούσε κανείς να τον πλησιάσει. Ούτε με τα τρακτέρ. Έβρεχε καταρρακτωδώς και είχε ανέβει πολύ η στάθμη του νερού. Καλέσαμε σε βοήθεια, όμως όταν είδαμε από μακριά τους φάρους της Πυροσβεστικής, το νερό πήρε το όχημα. Η κατάσταση στο χωριό είναι δραματική, θρήνος», ανέφερε.

Ο Γιώργος Γαλανόπουλος, κάτοικος του χωριού και γνωστός του ζευγαριού, ανέφερε ότι η υπερχείλιση του ρέματος είναι συχνό φαινόμενο και πρόσθεσε ότι μαζί με άλλους κατοίκους επιχείρησε να πάει με τρακτέρ να τον βοηθήσει, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και δεν πρόλαβε…

«Οκτώμισι η ώρα χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ έγινε το συμβάν. Είχε βγει το ρέμα έξω. Υπερχειλίζει αυτό συνέχεια όταν βρέχει υπερβολικά. Είναι 2-3 οικισμοί γύρω-γύρω και μαζεύονται σε αυτό το ρεύμα τα νερά από τους χειμάρρους και κάνει υπερχείλιση. Τώρα, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του, δεν το είδε, δεν ξέρουμε για ποιον λόγο. Ήταν τρία αυτοκίνητα πίσω, τα οποία του είπαν να σταματήσει αλλά προχώρησε. Όταν είδε τον κίνδυνο, φώναξε για βοήθεια, αλλά δεν προλάβαμε με τα τρακτέρ να πάμε να τον βγάλουμε. Και τον πήρε το ορμητικό νερό παρασύροντας το αυτοκίνητο. Τον πήρε μέσα ο κεντρικός όγκος του νερού που έτρεχε και τους πήρε και τους δύο ανθρώπους μαζί του», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως το κλίμα στο χωριό είναι πένθιμο μετά από αυτό το συμβάν.

«Την κοπέλα την πήρανε το πρωί μόλις τη βρήκαμε, 9:30 η ώρα, και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω. Τώρα η προσοχή έχει στραφεί στο να βρουν και το παλικάρι. Είναι ζωντανό; Δεν είναι; Κανείς δεν ξέρει. Το αυτοκίνητο το βρήκαμε, το σήκωσε ο γερανός. Είχαμε πιθανότητες να τον βρούμε μέσα, αλλά δεν τον βρήκαμε. Τώρα ψάχνουν και γύρω στα χωράφια μήπως τον εντοπίσουν εκεί. Ήταν γύρω στα 50 έτη ο Νίκος, και η αρραβωνιαστικιά του λίγο μεγαλύτερη από τα 30. Το παιδί δούλευε ταξί, είχε έδρα τον Πύργο, αλλά ζούσε στο χωριό το δικό μας» ανέφερε.

Οι κίνδυνοι της Κόβιτσας

Η «Κόβιτσα» είναι χείμαρρος πολύ γνωστός στην περιοχή για την επικινδυνότητά του, καθώς τα νερά γίνονται ορμητικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους. Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, στην Κόβιτσα συναντιούνται τρία ρέματα επί της ουσίας.

«Είναι πολύ επικίνδυνος χείμαρρος, γιατί ενώ το καλοκαίρι είναι πολύ χαμηλά η στάθμη, τον χειμώνα ανεβαίνει απότομα. Κατεβάζει νερό από την αγροτική περιοχή των Διασέλλων, κατεβάζει νερό από το βουνό του Γκραίκα και κατεβάζει και νερό από την αγροτική περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στον Γρύλλο. Και στο παρελθόν είχαμε παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα κοντά στο γεφύρι, αλλά όχι ανθρώπινα θύματα. Τώρα δυστυχώς βιώνουμε μια τραγωδία…» υπογράμμισε.

Θρήνος στην οικογένεια της 38χρονης Γεωργίας

Βαρύ είναι το πένθος στην οικογένεια της 38χρονης Γεωργίας, καθώς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πώς χάθηκε τόσο άδικα. Η αδελφή της άτυχης κοπέλας μίλησε στο livenews χθες:

«Το μόνο που λέμε είναι ότι χάσαμε την Γεωργία. Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, πώς, πού πήγαιναν. Κοντά είναι το σπίτι τους στο Πλουτοχώρι. Έχω μάθει από site ότι κάποιος τους είδε από πίσω. Αυτός ήξερε τον Νίκο και ότι είναι οδηγός ταξί και έτσι και κάλεσε την πυροσβεστική που πήγε κατευθείαν στο σημείο. Η μαμά μου είναι χάλια και ο μπαμπάς μου προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του. Ήταν η αδερφή μου, ήταν τόσο καλή αγαπούσε τόσο πολύ τα παιδιά» είπε με τρεμάμενη φωνή η αδερφή του θύματος. «Είναι πάρα πολύ έμπειρος οδηγός ο Νίκος, δηλαδή για να βρέθηκε σε κίνδυνο σημαίνει ότι πραγματικά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Εισαγγελική εντολή για τη δικογραφία

Τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία στο Πλουτοχώρι διερευνούν οι πυροσβέστες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», από σήμερα θα ξεκινήσει η συλλογή καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, ενώ έχουν ήδη οριστεί πραγματογνώμονες για την έρευνα και τη συλλογή στοιχείων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας είναι να συγκεντρωθούν το συντομότερο δυνατόν όλα τα αναγκαία στοιχεία για τη δικογραφία και να έχουν παραδοθεί ως το τέλος της εβδομάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος