FOLLOW US: facebook twitter

Για ανέμους… δεν αποζημιώνεστε!

Ημερομηνία: 29-02-2024 | Συντάκτης:

-Αρνητική η ΔΑΕΦΚ για τις καταστροφές των Φώτων στην Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Από δύσκολο έως απίθανο φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο αποζημίωσης των κατοίκων της Ηλείας που υπέστησαν ζημιές από ισχυρούς ανέμους στις 6 και στις 7 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως αναφέρει σχετικά, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας ενημέρωσε τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής (ΔΑΕΦΚ-ΚΕ), η οποία έχει την αρμοδιότητα για τη διενέργεια αυτοψιών και καταγραφών σε πληγέντα από φυσικές καταστροφές κτίρια, ότι στις 06.01.2024 εκδηλώθηκαν (ακραία καιρικά φαινόμενα) ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να πληγούν οι περιοχές των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύργου, της Δ.Κ. Βαρθολομιού του Δήμου Πηνειού, της Δ.Κ. Αμαλιάδος και της Δ.Κ. Δουνεΐκων του Δήμου Ήλιδας.

Ωστόσο, η ΔΑΕΦΚ-ΚΕ ενημέρωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ισχυροί άνεμοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις φυσικές καταστροφές αρμοδιότητάς της, διότι θα έπρεπε να έχουν χαρακτήρα φυσικής καταστροφής και να πλήττουν ευρύτερες περιοχές και όχι μεμονωμένες οικοδομές.

Εάν δεν αλλάξει κάτι, αυτό σημαίνει πως δεν θα προκύψει κάποιου είδους αποζημίωση για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές στις επιχειρήσεις του από το μπουρίνι που έπληξε την περιοχή, και θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι με δικά τους χρήματα την αποκατάσταση των ζημιών.

Yπενθυμίζεται ότι ειδικά στην περιοχή του Πύργου σημειώθηκαν μεγάλες  καταστροφές στην ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου και ειδικά στην οδό Αλφειού, μετά από ανεμοστρόβιλο τη νύχτα του Σαββάτου που παρέσυρε τα πάντα, από στέγες σπιτιών μέχρι και τα μάρμαρα μεγάλης επιχείρησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος