FOLLOW US: facebook twitter

Για 7η συνεχόμενη χρονιά η Αμαλιάδα υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ημερομηνία: 11-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93741″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο Τατάνη με δωρεάν είσοδο για το κοινό

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ουσιαστικά ανοίγει την αυλαία των μεγάλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην Αμαλιάδα, μετά από μια μακρά παύση πολιτιστικών δραστηριοτήτων  που επέβαλε η πανδημία.  Έτσι στην πόλη της Αμαλιάδας φιλοξενείται για έβδομη συνεχή χρονιά, από την Παρασκευή 25 έως τη Δευτέρα  28 Ιουνίου στο αύλειο χώρο του κτηρίου Τατάνη, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο οποίο συνολικά θα προβληθούν οκτώ ξένα ντοκιμαντέρ, σε δύο προβολές καθημερινά,  με ώρες έναρξης 9 και 11 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Ήλιδας, θα προβληθούν, κάποιες από τις καλύτερες και σημαντικότερες ταινίες ντοκιμαντέρ, ορισμένες σε πρώτη προβολή.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης, ταξιδεύοντας τους θεατές σε νέους κόσμους, μέσα από αφηγήσεις και σκηνοθετικές οπτικές για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Η διεκδίκηση της ελευθερίας και η εδραίωση της ισότητας, η αναγκαιότητα του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, του ξένου «άλλου», προσφέρουν μια μεγάλη θεματογραφία των πολιτιστικών και κοινωνικών εμπειριών  που προσφέρουν οι ταινίες του Φεστιβάλ.

Λόγω της πανδημίας το Φεστιβάλ δεν διεξήχθη τον Ιανουάριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά  πραγματοποιήθηκαν προβολές διαδικτυακά  από τις 5 έως 14 Φεβρουαρίου 2021. Έτσι το Φεστιβάλ πρόκειται να διεξαχθεί με φυσική παρουσία σε δέκα πόλεις της Πελοποννήσου( Καλαμάτα, Σπάρτη,  Πάτρα, Αμαλιάδα, Ακράτα, Γύθειο, Δημητσάνα, Δερβένι, Ξυλόκαστρο, Λεβίδι) από τις 18 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2021 . Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Η Αμαλιάδα είναι μέλος του δικτύου πόλεων από την αρχή του Φεστιβάλ από το 2014.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες στο κοινό.

Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Τζίνα Πετροπούλου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Ο Τζουσέππε Μπάσσι, ένας ζωηρός άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του για τον πόλεμο και το ότι ήταν κρατο... Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Παρασκευή 25 Ιουνίου 9μ.μ.

BASSIL’ORA

Σκηνοθέτης: Rebecca Basso

Παραγωγός: Rebecca Basso

Σενάριο: Rebecca Basso, Luca Bozzato

Διάρκεια:84’

Ιταλία 2019

Awards/Βραβεία: Canfod Prize@Cardiff Italian Film Festival 2019

Ο Τζουζέπε Μπάσσι, ένας αεικίνητος άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του από τον πόλεμο και το ότι ήταν κρατούμενος στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1942 έως το 1946 ο Τζουζέπε ήταν κρατούμενος σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ταμπόφ, Οράνκι και Σούζνταλ. Κατάφερε να γνωρίσει πολύ κόσμο και έμαθε πολλές ιστορίες. Η αφηγήτρια και δεύτερος χαρακτήρας της ιστορίας είναι η ηθοποιός Καρίνα Αρουτιούνιαν, που υποδύεται το ρόλο μιας Ρωσίδας που ζει χρόνια στην Ιταλία, της οποίας ο παππούς πολέμησε στο πλευρό της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σ’ αυτήν την ιστορία οι δύο χαρακτήρες είναι πολύ κοντά συναισθηματικά,  ωστόσο είναι διαμετρικά αντίθετοι. Ενώ τόσο ο Τζουζέπε όσο και η ιστορία του είναι αληθινοί, η Κατερίνα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας∙ με αυτόν τον τρόπο η φαντασία και η πραγματικότητα είναι συνυφασμένες σε όλη την ιστορία. Ο Τζουζέπε είναι ένας ηλικιωμένος που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σοβιετικό μέτωπο, ενώ η Κατερίνα είναι μία γυναίκα που δεν είχε άμεση σχέση με τον πόλεμο, που έζησε μία εντελώς διαφορετική ζωή, αλλά που προέρχεται από τη χώρα όπου ο Τζουζέπε υπέμεινε πολλά βασανιστήρια.

A Language of Equality

Παρασκευή 25 Ιουνίου 11 μ.μ.

A Language of Equality– Μια γλώσσα για την ισότητα

Σκηνοθέτης: Marko Kumer

Παραγωγός: Tina Grošelj, Katja Lenarčič

Σενάριο: Tina Grošelj

Διάρκεια: 49’

Σλοβενία 2019

 Τι συμβαίνει όταν η μόνη γλώσσα που ξέρεις απειλείται με εξαφάνιση; Τρεις κωφοί πρωταγωνιστές που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές παλεύουν για να κρατήσουν ζωντανή τη νοηματική γλώσσα, τη μόνη γλώσσα στην οποία μπορούν να εκφράσουν αγάπη, φιλία, δυσκολίες και θλίψη.

Ο ξεχασμένος θησαυρός

Σάββατο 26 Ιουνίου 9μ.μ.

The Forgotten Treasure– Ο ξεχασμένος θησαυρός

Σκηνοθέτης: Tom Ehrhardt

Παραγωγός: Tom Ehrhardt, Katharina Weser, Dácio Pinheiro

Σενάριο:  Tom Ehrhardt

Διάρκεια: 78’

Γερμανία 2019

Σε μία μυστική τοποθεσία στην Μπραζίλια βρίσκεται ένας θησαυρός, η μεγαλύτερη συλλογή αιρετικής τέχνης της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την πτώση του τείχους. Ο συλλέκτης, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σάγκας Φρέιτας, είναι το κλειδί γι’ αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας.

Return to Epipo

Σάββατο 26 Ιουνίου 11μ.μ. 

Return to Epipo– Επιστροφή στο Επίπο

Σκηνοθέτης: Judit Oláh

Διάρκεια: 84’

Ουγγαρία 2020

Την τελευταία δεκαετία της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, μία φανταστική δημοκρατική χώρα, το Επίπο, ήταν η καλοκαιρινή κατασκήνωση που κάθε παιδί ήθελε να πάει. Πίσω όμως από τις σκιές της δικιάς του γλώσσας του Επίπο, του διαβατηρίου του, του ύμνου του και των κανόνων του, το Επίπο ήταν ένα μέρος ταπείνωσης και κακοποίησης. Πέρασαν 25 χρόνια σιωπής μέχρι ένα σκάνδαλο να ταρακουνήσει την ουγγρική ελίτ. Όταν η κόρη της Τζούντιτ,  σκηνοθέτιδας και πρώην παιδιού του Επίπο, ζητάει την άδειά της, για να πάει σε μία καλοκαιρινή κατασκήνωση, αυτή νιώθει την ανάγκη να λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος. Ξεκινάει, λοιπόν, την αναζήτηση για τους μοναδικούς δεσμούς της ταυτότητας του Επίπο, που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την τότε κοινότητα της κατασκήνωσης.

Σάββατο 6 ΦΕΒ.

Κυριακή 27 Ιουνίου 9μ.μ.

Alexander the Fool– Αλέξανδρος ο τρελός

Σκηνοθέτης: Pedro Pires

Παραγωγός: Pedro Pires

ΣενάριοPedro Pires, Josiane Lapointe

Διάρκεια: 65’

Καναδάς  2019

Δεκαπέντε χρόνια μετά το ψυχωτικό επεισόδιο στην θάλασσα της Νότιας Κίνας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του, ο Άλεξ, που είναι ευαίσθητος, ευγενικός και πάσχει από σχιζοφρένεια, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η γιαγιά κι έμπιστη φίλη του, που θέλει να πεθάνει ήσυχη, επιμένει ότι πρέπει να προσπαθήσει να βρει μία κοπέλα. Η συνάντησή του με μία ψυχοπαθητική γυναίκα γεννά μία θερμή και παθιασμένη σχέση που αργά τον κάνει να παραστρατήσει από τα συνήθη συναισθηματικά όριά του. Όταν στο μυαλό του επιστρέφουν οι φουρτούνες της θάλασσας της Νότιας Κίνας, σταδιακά απομονώνεται με κίνδυνο να τον καταπιεί η απύθμενη άβυσσος της παράνοιας. Μια προσωπική οδύσσεια, συνάμα ανησυχητική και μεγαλειώδης.

March for Dignity (2020) - IMDb

Κυριακή 27 Ιουνίου 11μ.μ.

March for Dignity– Πορεία αξιοπρέπειας

Σκηνοθέτης: John Eames

Παραγωγός: Cassandra Roberts

Διάρκεια:74’38’’

Ηνωμένο Βασίλειο 2020

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο «Πορεία για την αξιοπρέπεια», ακολουθεί μια μικρή ομάδα ακτιβιστών της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας στο Τμπίλισι της Γεωργίας, στην προσπάθειά της να διεξάγει το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας

(Pride Festival). Η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη εχθρότητα από ακροδεξιές ομάδες, από την κυβέρνηση και από την ορθόδοξη εκκλησία της Γεωργίας. Αποτέλεσμα της εχθρότητας αυτής, μια μακρά ιστορία επιθέσεων στην ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα με συχνό φαινόμενο την υποκίνηση αντιδιαδηλώσεων με χιλιάδες βίαιους συμμετέχοντες. Με τη Γεωργία να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιρωσικά αισθήματα σταθερά στην πολιτική ατζέντα, οι Γεωργιανοί βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην πρόοδο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αλλιώς, να ενδώσουν στην ευρύτερη ρωσική επιρροή. Καταμεσής αυτής της γεωπολιτικής κρίσης, οι αφοσιωμένοι στον σκοπό τους οργανωτές του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας του Τμπίλισι, πασχίζουν με γενναιότητα να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους σε μια χώρα, όπου οι εξελίξεις τρέχουν.

 

Δευτέρα 28 Ιουνίου 9μ.μ.

On the front line – Στην πρώτη γραμμή

Σκηνοθέτης: Matteo Balsamo, Francesco Del Grosso

Παραγωγός: Matteo Balsamo, Francesco Del Grosso

ΣενάριοFrancesco Del Grosso

Διάρκεια: 85’

Italy, 2020

Η πρώτη γραμμή, όπως απεικονίζεται μέσα από τον φακό δεκατεσσάρων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι μέσα από τις λήψεις τους δείχνουν την κόλαση, τη φρίκη, τον σπαραγμό και τις ανεξίτηλες πληγές του πολέμου. Οι φωνές, οι φωτογραφίες και οι μνήμες των αντρών και των γυναικών μετατρέπονται σε σκηνικό ενός σωματικού και συναισθηματικού ταξιδιού μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Γιατί η πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο εκεί που πέφτουν οι βόμβες, αλλά παντού, όπου «πολεμάς» καθημερινά για την επιβίωση

Notes, Imprints (On Love): Part II, Carmela | Between You and Me | 2021 Philadelphia Latino Film Festival

Δευτέρα 28 Ιουνίου 11μ.μ.

Mother-Child – Μητέρα- Παιδί  (Α΄ Πανελλήνια προβολή)

Σκηνοθέτης:  Andrea Testa

Παραγωγός:

Writer/Συγγραφέας:

Διάρκεια:66’

Αργεντινή 2019

Στις αίθουσες συμβουλευτικής ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Αργεντινή, οι κοινωνικοί λειτουργοί συζητούν με νεαρές εγκύους, γυναίκες που μόλις γέννησαν ή που νοσηλεύονται λόγω επικίνδυνης άμβλωσης. Προερχόμενες από ένα περιβάλλον ακραίας φτώχιας πολλές από αυτές είναι θύματα έμφυλης βίας. Έτσι, η εγκυμοσύνη τις αποθαρρύνει περισσότερο από το να φανταστούν ένα ελπιδοφόρο παρόν ή μέλλον. Το «Μητέρα και Παιδί» αντανακλά τις επιθυμίες, τις εντάσεις και τους φόβους γύρω από την καταναγκαστική μητρότητα και τις παράνομες αμβλώσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia