Γεωργία Ρωτίδη: Να Ψηφίσουμε με βάση το Δικαίωμα ή την «Υποχρέωση»;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87049″ img_size=”full”][vc_column_text]Την 26η Μαΐου θα ασκήσουμε το «εκλογικό μας Δικαίωμα». Για τις Δημοτικές εκλογές, η άσκηση του δικαιώματος αυτού, θα έχει καθοριστική σημασία για τον καθένα μας χωριστά, αλλά και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να δούμε από την επόμενη κιόλας μέρα, το αποτέλεσμα της επιλογής μας, είτε να συντηρεί την στασιμότητα και το Δήμο μας στην τελευταία θέση ανάπτυξης, ανάμεσα σε όλους τους άλλους Δήμους στην Ελλάδα, είτε να αποτελέσει αφετηρία για ένα εντελώς ελπιδοφόρο μέλλον!
Το καίριο ερώτημα, στο οποίο Πρέπει να απαντήσουμε όμως, πριν μπούμε στην κάλπη, είναι το «Γιατί?» θα ψηφίσουμε. Η απάντηση αυτή θα οδηγήσει σε μια ορθότερη επιλογή του «Τι?» θα εκλέξουμε. Κλασικές «απαντήσεις» σε αυτό το «Γιατί», μας φέρνουν πολύ πίσω στα χρόνια, και δυστυχώς παραμένουν οι ίδιες έως σήμερα: «ρουσφέτι» και τελικά, «υποχρέωση» προς κάποιον «τοπικό παράγοντα» ή και στον ίδιο τον «πολιτικό», που έχει ήδη φροντίσει να μας κάνει «δικούς του», με κάθε είδους προσωπικές εξυπηρετήσεις: «ταχτοποιώντας το παιδί μας», το «μαγαζί μας», το «δρομάκι μας», το «χωράφι μας» κλπ., ή που «τάζει» απλά! Και μη μου πείτε πώς δεν είναι και δεν ήταν αυτές οι απαντήσεις που οδήγησαν ένα λαό σαν τους Έλληνες, με παράδοση αιώνων στη Δημοκρατία, στην πολλαπλή σημερινή κρίση? Οδήγησαν στην «ανταλλαγή», του ιερότερου Δικαιώματός μας ως πολιτών, με την «Υποχρέωση»: πρώτα προς το δικό μας συμφέρον, και μετά, αν μείνει χρόνος και πόροι, και για την εξυπηρέτηση της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας!
Ποιος φταίει που σήμερα, λέμε ακόμα το ίδιο «τροπάρι» για το Δήμο μας (?): «δεν έχουμε νερό, δρόμους, μαραζώνουμε, κλείνει το σχολείο, φεύγουν τα παιδιά μας, έταξαν αλλά μας ξέχασαν…!». Μήπως φταίει η προσωπική μας «Υποχρέωση» που βάλαμε ως απάντηση στο «ΓΙΑΤΙ ψηφίζω»?
Μήπως η αντίληψη της ψήφου μας ως «Δικαιώματος» είναι το μόνο που μας κάνει να είμαστε ελεύθεροι να Απαντάμε σωστά στο «ΓΙΑΤΙ» ψηφίζω, και επομένως, και το «ΤΙ» & στο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που θα επιφέρουμε για εμάς και τον τόπο?
«Συλλογάται καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα» είπε ο Ρήγας Φεραίος, κι ο Μακρυγιάννης, τόνισε «είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ»! Αυτό που κατάλαβαν εκείνοι οι πραγματικοί Έλληνες 200 χρόνια πριν, ΓΙΑΤΙ δεν το εννοούμε εμείς ακόμα σήμερα? Κουράστηκα να ακούω, μετά από όσα δεινά αναγνωρίζει ο πολίτης στο Δήμο μας: «έχω υποχρέωση στον τάδε γιατί…κλπ», μιλώντας πάντα για κάτι ή κάποιον «δικό του», που εξυπηρετήθηκε ή θα εξυπηρετηθεί! Κουράστηκα να ακούω για «σωτήρες του τόπου», που τους «οφείλουμε» για υπηρεσίες που εκείνοι, είτε διάλεξαν να προσφέρουν με αμοιβή, ή ενίοτε και «χωρίς αμοιβή», ή που, ενώ έπρεπε να τις προσφέρουν, τις «πέρασαν» ως προσωπική εξυπηρέτηση στον πολίτη, για να δημιουργούν «Υποχρέωση» και να «μεταλλάξουν» το «Δικαίωμά του», σε Σχέση Εξάρτησης από αυτόν!
Εμείς στην «Απόφαση Δημιουργίας» με το Γιώργο Παναγιωτόπουλο, προτείνουμε μια άλλη, ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ απάντηση στο «ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΨΊΣΩ?»:
1. Γιατί ο πολίτης έχει το Δικαίωμα κι εμείς την Υποχρέωση να τον Εξ-Υπηρετούμε!
2. Γιατί ο πολίτης είναι Ελεύθερος κι εμείς είμαστε Υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τη βούλησή του, δίνοντάς του ξανά τη δυνατότητα να την εκφράσει, μέσα από την επαναλειτουργία και την αναβάθμιση των τοπικών θεσμών!
3. Γιατί ο πολίτης έχει ένα δικό του «Γιατί» στη Σκέψη κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, να Συ-ζητάμε μαζί του, με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ & με ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που Απαντάει στο «ΓΙΑΤΙ» Όλων, να ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΜΕ & ΟΧΙ να τον «ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΜΕ» να μας Ψηφίσει!
Εσείς τελικά, αγαπητοί συμπολίτες έχετε Δικαίωμα ή Υποχρέωση για την ψήφο σας? & «ΓΙΑΤΙ» θα ψηφίσετε στις 26 του Μάη?
Δρ. Γεωργία (Ζέτα) Ρωτίδη,
Καθηγήτρια-Σύμβουλος ΕΑΠ, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΔΠΘ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με την «Απόφαση Δημιουργίας» του Γιώργου Παναγιωτόπουλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]