FOLLOW US: facebook twitter

Γέλιο μέχρι δακρύων από την ερμηνεία του Γ.  Γαλανόπουλου ως Nona!

Ημερομηνία: 02-08-2022 | Συντάκτης:

Κέρδισε το κοινό η παράσταση “La Nona» της Θ.Ο “Υπερφωτισμένοι” δήμου Φυλής την Κυριακή στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ Σταφιδοκάμπου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με μια καταπληκτική ερμηνεία και μια εντυπωσιακή εμφάνιση, ο Σταδιφοκαμπίτης Γιάννης Γαλανόπουλος ως Nona,  υποδυόμενος μια βουλιμική αιωνόβια γιαγιά που καταβροχθίζει τα πάντα, “ξαναχτύπησε” στον “τόπο του εγκλήματος”, στο χωριό του το Σταφιδόκμαπο στον κατάμεστο από κόσμο ειδυλλιακό  θερινό κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ  το βράδυ της Κυριακής, μαζί με την ταλαντούχα θεατρική ομάδα του, “Υπερφωτισμένοι”  δήμου Φυλής! Η ομάδα πραγματικά αποθεώθηκε, με παρατεταμένα χειροκροτήματα στην μαύρη κωμωδία του Αργεντίνου Roberto Cossa,, με το διαβρωτικό γέλιο της αρχής να μεταλλάσσεται σταδιακά σε πικρό, και το κωμικό να παραχωρεί τη θέση του στο τραγικό, σε μια  παράσταση που καθρεφτίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και την κοινωνική αποσύνθεση σε ένα κόσμο που καταρρέει και μοιάζει πιο οικείος παρά ποτέ.

Την παράσταση παρουσίασε το Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο Σταφιδοκάμπου  με την υποστήριξη του δήμου Φυλής με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, τον  Γιάννη Γαλανόπουλο, ο οποίος μάλιστα την  χαρακτήρισε “παράσταση αφύπνισης”, αφού συνεχίζει και δίνει τον δικό του αγώνα εδώ και πολλά χρόνια για την αποπεράτωση του ημιτελούς θεάτρου Σταδιφοκάμπου. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το κοινό στην Ηλεία απόλαυσε τον Γιάννη Γαλανόπουλο στο μοναδικό ρόλο της γιαγιάς που τρώει τα πάντα αλλά και …τους πάντες, αφού ο ίδιος είχε πρωταγωνιστήσει παίζοντας τον ίδιο ρόλο και το καλοκαίρι του 2011, συμμετέχοντας στον πολύ επιτυχημένο θίασο του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Πετρούπολης που ανέβασε το έργο σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ με τον τίτλο «Σαρντέλα». Τότε, η ομάδα εκείνη ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που παρουσίασε παράσταση μέσα σε θέατρο – γιαπί, ως αφύπνιση στην Πολιτεία για την ολοκλήρωση του ημιτελούς κινηματοθεάτρου στον Σταφιδόκαμπο, το οποίο ρημάζει σχεδόν 30 χρόνια, παρά τις παραστάσεις που διοργανώνει ο Γιάννης Γαλανόπουλος ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι στο χωριό εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια.

Ο καπιταλισμός που τρώει τα πάντα!

Το «La nonna» είναι ιστορία μιας βουλιμικής γιαγιάς που τρώει ακατάπαυστα εξαθλιώνοντας κοινωνικά και ηθικά μια ολόκληρη οικογένεια. Τοποθετημένη στην Αργεντινή του καπιταλισμού και της χρεοκοπίας μιλάει για την αδηφάγα εξουσία που γιγαντώνεται και συνθλίβει το άτομο ηθικά και κοινωνικά. Μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών, υποφέρει από την ακατάσχετη λαιμαργία της εκατόχρονης γιαγιάς, η οποία καταναλώνει απίστευτες ποσότητες φαγητού, σε σημείο που να οδηγήσει την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο. Η οικογένεια επιχειρεί να την ξεφορτωθεί με διάφορους τρόπους οι οποίοι προκαλούν τρελό γέλιο, φτάνουν στο σημείο να την… παντρέψουν, μετά προσπαθούν να την δολοφονήσουν με ένα μαγκάλι κάρβουνα, αλλά όλο το σχέδιο αποτυγχάνει και, στο τέλος, ξεκληρίζεται η οικογένεια, ενώ η Νόνα συνεχίζει ακάθεκτη να καταβροχθίζει γλυκοπατάτες και σοκολάτες!

Εκτός από τον Γιάννη Γαλανόπουλο που έδωσε ρεσιτάλ ηθοποιίας, εξαιρετικές ήταν και οι ερμηνείες των άλλων ηθοποιών της παράστασης που λειτούργησαν ως μια καλοκουρδισμένη ομάδα. Ο Τσίτσο- Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου, ο Καρμέλο- Σπύρος Μαυρής, η Μαρία Σοφία Γκαραβέλα,  ο Δον Φρανσίσκο- Μιχάλης Οικονομάκος, η Μάρτα- Γεωργία Τσώνη και η Ανυούλα: Ισιδώρα Τούντα, ενώ τις εντυώσεις έκλεψε στο  ρόλο της αφηγήτριας η μικρή κόρη του Γιαννη Γαλανόπουλου Διονυσία – Ιωάννα Γαλανοπούλου που έλαμψε επί σκηνής! Εξαιρετικά σχόλια απέσπασαν και οι υπέροχες μελωδίες της κιθάρας, του βιολιού και του ακορντεόν του συνθέτη Νίκου Γκουβίτσα, ο οποίος κατάγεται από τη Βάρδα, και τα σκηνικά που κατασκεύασε ο Δημήτρης Δάλλης με τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Εξαιρετικό το μακιγιάζ της Ελίνας Τρύφων, ειδικά σε αυτό της Nona. Να σημειώσουμε ότι κατά την έναρξη της παράστασης, ακούμε τον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη  Πιατά που ερμήνευε για χρόνια τον ρόλο της Νοna να μιλά για τον Γ. Γαλανόπουλο, την ομάδα και το έργο.

Οι στιγμές βεβαίως που ξεχώρισαν ήταν ο χορός της Nona με μια σακούλα ποπ κορν και η συνεχής ακατάσχετη βουλιμία και απαίτησή της για φαγητό, καθώς και η συγκίνηση για το χορό των ηρώων του έργου προς το φινάλε, με μια νοσταλγική χορογραφία σε ρυθμό τάνγκο της βραβευμένης χορογράφου Μαρίας Μπούκουρη.

Μετά το τέλος της παράστασης, ο Γιάννης Γαλανόπουλος κάλεσε στη σκηνή τον υπεύθυνο περιοδείας και Γ.Γ  Δήμου Φυλής Αργύρη Αργυρόπουλο που τόνισε ότι απο χρόνια που έρχονται στο Σταφιδόκαμπο οι “Υπερφωτισμένοι” έχουν γίνει Σταφιδοκαμπίτες “εξ αγχιστείας”, αλλά και τον Γιώργο Αλεβιζόπουλο τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Σταφιδοκάμπου που με έναν επαναστατικό λόγο κάλεσε το κοινό να αντιδράσει σε όλα αυτά που ζούμε στη χώρα μας, γιατί πολυ φοβάται ότι θα έχουμε το τέλος των ηρώων του Ρομπέρτο Κόσα.

Τα 50 κεράκια!

Ωστόσο ο Γιάννης Γαλανόπουλος επιφύλαξε και μια έκπληξη, αυτή τη φορά στους γονείς του, τους οποίους κάλεσε στη σκηνή για να γιορτάσουν μαζί με τους ηθοποιούς της παράστασης και το κοινό την «χρυσή” επέτειο των 50 χρόνων γάμου τους και να σβήσουν τα κεράκια της τούρτας, εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων και ευχών! Να πούμε ωστόσο ότι το κοινό προερχόταν από όλη την Ηλεία, μεταξύ αυτών και μέλη θεατρικών ομάδων που έσπευσαν να συγχαρούν τους πρωταγωνιστές.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η ταλαντούχα ομάδα των Υπερφωτισμένων επιλέχθηκε να λάβει μέρος στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Θερμαϊκού, ανάμεσα σε 6 από τις 32 συμμετοχές  στην Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος