Γέφυρες-Ππουρτ: Καταπολεμάμε τις διακρίσεις, χτίζουμε δεσμούς εμπιστοσύνης
Κι αν μάς έλεγες: “Γύφτοι, θα / γυρίσετε η πρώτη σας / πατρίδα σάς προσμένει εκεί / να σάς δώσει τη δόξα την / απάντεχη” και τότε θα σού / κράζαμε: Δε θέλουμε, το / πανηγύρι μη χαλάς– / γιορτάζουμε το συντριμμό των αλυσίδων, / ό,τι και να’ ναι, από διαμάντια / ή από σίδερα· οι τρανοί / λυτρωμένοι είμαστε εμείς
Κωστής Παλαμάς – «Ο δωδεκάλογος του γύφτου»
Ακόμα και σήμερα, για κάποιους η εφημερίδα, ως μέσο ενημέρωσης, επιτελεί μια λειτουργία λίγο πολύ διαδικαστική. Είτε μέσω της αμεσότητας του διαδικτύου, είτε στην έντυπη μορφή της, εκπληρώνει την αποστολή της απλώς μεταφέροντας την είδηση. Στην Πρωινή, ωστόσο, δεν αρκεστήκαμε ποτέ στον ρόλο των αξιόπιστων έστω κομιστών, κι αυτό διότι πέρα από το «ποιος», «τι», «πού», «πότε», μας απασχολούσε ανέκαθεν και υπέρμετρα το «γιατί». Γιατί συνέβη ή γιατί συμβαίνει αυτό το οποίο συμβαίνει, και πως μπορεί να αλλάξει. Είναι και ο λόγος που παρά τις δυσκολίες, επιμένουμε να διοργανώνουμε ημερίδες, ώστε να αναδεικνύονται επαρκώς τα ζητήματα και να δρομολογούνται λύσεις.
Αυτή τη φορά,με αφορμή την 8η Απριλίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, επιχειρούμε, με τη συνδρομή θεσμικών εκπροσώπων, επιστημόνων, ερευνητών, εκπρόσωπων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και Ρομά συμπολιτών μας, να χτίσουμε Ππούρτ, να χτίσουμε δηλαδή γέφυρες,δεσμούς εμπιστοσύνης, καταπολεμώντας τις διακρίσεις.
Το ευτύχημα είναι ότι δεν ξεκινάμε αυτήν την οικοδόμηση από το μηδέν. Τα θεμέλια υπάρχουν και είναι καλά. Στην Ευρώπη ζουν 10 με 12 εκατομμύρια Σίντι και Ρομά, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια περίπου είναι πολίτες ή κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην χώρα μας, οι Έλληνες Τσιγγάνοι, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 118 χιλιάδες. Από αυτούς, σχεδόν 16.000 ζουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και είναι ίσως μόνο σε αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας όπου απαντώνται κοινότητες Ρομά ενσωματωμένες σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην τοπική κοινωνία.
Πρωτίστως, η συνοικία των τσιγγάνων του Παπακαυκά Αμαλιάδας, συνιστά μια μοναδική περίπτωση και παράλληλα το έδαφος πάνω στο οποίο έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες γέφυρες και βέβαια να δημιουργήσουμε μέσω του δημόσιου διαλόγου νέες γέφυρες συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης, με στόχο την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά, όπως και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
Ας σημειωθεί ότι ακόμα και η δημόσια διαβούλευση ενός κρίσιμου κοινωνικού ζητήματος, με ουσιαστικούς όρους, δεν είναι απλή υπόθεση. Γι’ αυτό, και σε αυτό το εγχείρημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε δημόσια και να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδοιπόρους μας, καθώς η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την «Πρωινή», το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Δήμο Ήλιδας και την Αέναον ΚοινΣΕπ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ειδικά σε σχέση με την πολύτιμη συνεισφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο εκπροσωπείται από την κ. Τσετσέκου, αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι διαπιστώνουμε ότι οι επίμονες προσπάθειές μας συναντούν όλο και ευρύτερη ανταπόκριση. Για μία κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική.
Ο εκδότης