FOLLOW US: facebook twitter

«Γαλάζιος» στα… χαρτιά, «πολύχρωμος» στην πράξη

Ημερομηνία: 19-10-2023 | Συντάκτης:

-Πανελλαδική πρωτιά για τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μια ενδιαφέρουσα πρωτιά καταγράφει ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπως προκύπτει από τη μελέτη και την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου.

Με το 59% που συγκέντρωσε από την πρώτη Κυριακή, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των περιφερειαρχών που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία αλλά συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε το κυβερνών κόμμα στην περιφέρειά τους στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία στη Δυτική Ελλάδα πήρε το χαμηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, φτάνοντας το 36%, αφού σε Ηλεία και Αχαΐα τα κεντροαριστερά κόμματα παραδοσιακά καταγράφουν αξιόλογες εκλογικές επιδόσεις.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατάφερε να πάρει 22,74 περισσότερες μονάδες από ό,τι η ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα και να φτάσει το 59%, αριθμός που αποδεικνύει τη υπερκομματική του αποδοχή και το γεγονός ότι ψηφίστηκε τόσο από το ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, παρότι είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, συγκρότησε πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, εντάσσοντας πρόσωπα που έχουν πολιτικές αναφορές ακόμα και σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός αυτού, στις προεκλογικές του περιοδείες στις πόλεις και στα χωριά δεν συνοδεύτηκε από υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που είδαμε κατά κόρον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου συμμετείχαν ενεργά και πρώην πρωθυπουργοί.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης άφησε στη 2η θέση τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος πήρε 60,2%, ποσοστό κατά 21,5 μεγαλύτερο από της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές (38,78%) και στην 3η θέση τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, που πήρε 66,3% ενώ η ΝΔ είχε πάρει 46,86% στις εθνικές εκλογές.

Είναι προφανές ότι από τη συγκεκριμένη συζήτηση εξαιρείται ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος πήρε 78,31%, αφενός γιατί στηρίχθηκε επίσημα και από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη ΝΔ, και αφετέρου οι πολιτικές του καταβολές είναι κεντροαριστερές.

Αν προχωρήσουμε σε επιμέρους ανάλυση ανά νομό, θα διαπιστώσουμε πως ο Φαρμάκης κατέγραψε ασύλληπτη επίδοση στην Ηλεία, με 62,72%, δηλαδή 25,27 μονάδες περισσότερες από το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (37,45%).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia