FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Μανιάτης: «Η χώρα είναι αθωράκιστη σε νέες πλημμύρες και πυρκαγιές»

Ημερομηνία: 08-05-2024 | Συντάκτης:

-Κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρία από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ανάγκη θωράκισης της ανθεκτικότητας των υποδομών υπογραμμίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, στηλιτεύοντας την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως τόνισε μιλώντας στην «Πρωινή», το ελληνικό κράτος παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επειδή η κυβέρνηση δεν επικαιροποίησε τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών που ο ίδιος είχε αφήσει έτοιμα ως υπουργός από το 2014.

«Ως Περιβάλλοντος & Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής υπέγραψα και δημοσίευσα τα πρώτα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών για την Ελλάδα το 2014. Αυτά τα σχέδια πρέπει κάθε 6-7 χρόνια να επικαιροποιούνται. Δυστυχώς, παρά τις οχλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση δεν τα επικαιροποίησε. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν επικαιροποίησε τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, που τα είχα αφήσει έτοιμα και υπογεγραμμένα το 2014.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και για τις πυρκαγιές και τις ξηρασίες. Πρέπει να γίνει αντιπαράδειγμα του τι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. Επειδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαθέτει πολλά δις. ευρώ για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και την κοινωνία μας, νομίζω ότι πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δώσει έμφαση σε αυτό που ονομάζουμε θωράκιση της ανθεκτικότητας των δημοσίων υποδομών και της ζωής τους και της περιουσίας των πολιτών», επισήμανε ο κ. Μανιάτης σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα με πολύ καταστροφικά αποτελέσματα και η χώρα είναι ακόμα αθωράκιστη.

«Κάποτε λέγαμε ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει εμάς και τα εγγόνια μας. Πια επηρεάζει εμάς. Αυτό που συνέβη με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, είναι γεγονότα τα οποία δεν είναι καθόλου τυχαία», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα κοιτάσματα στο Κατάκολο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για ολιγωρία σε ένα εγχείρημα ώριμο, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή και οικονομική πολιτικής της χώρας.

«Είναι γνωστό ότι πριν από δέκα χρόνια ξεκινήσαμε αυτήν την όμορφη περιπέτεια, να κάνουμε αυτό που κάνει η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, και δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Ας αποφασίσουν αυτοί που κυβερνούν σήμερα, αν θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε κάθε χρόνο δέκα δις. Ευρώ για να κάνουμε εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ή θα βγάζουμε το δικό μας πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αυτά τα δέκα δις. Ευρώ θα μένουν στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών», σχολίασε με νόημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot