Γ. Λαμπρόπουλος: Κινήσεις πραγματικής στήριξης της υπαίθρου και των αγροτών μας
Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργος Λαμπρόπουλος για τις επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων στον γεωργικό τομέα
Τόσο η ενέργεια, όσο αυτό που συμβαίνει με τα λιπάσματα, αλλά και το κόστος του φυσικού αερίου αποτελούν σίγουρα καθοριστικούς παράγοντες που έχουν μάλιστα, αλυσιδωτές επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό και αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
Εκεί ακριβώς η κυβέρνηση δίνει και οφείλει να δίνει συνεχώς τη «μάχη» απέναντι στην εικόνα των αυξήσεων που επηρεάζουν την ελληνική αγορά για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργος Λαμπρόπουλος, τονίζοντας ακόμη ότι η παραγωγή μας στην Ηλεία και το αγροτικό εισόδημα επηρεάζονται αισθητά όχι μόνο από την εξέλιξη στην ενεργειακή κρίση, αλλά και από την κλιματική αλλαγή και τους επιτήδειους που κάθε φορά θεωρούν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις ως… «ευκαιρία» για να οδηγήσουν τα αγροτικά χέρια σε αδιέξοδο και να κερδοσκοπήσουν.
Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς- συνεχίζει ο κ. Λαμπρόπουλος- ότι ενώ οι τιμές λιανικής τροφίμων και άλλων αγαθών αυξάνονται, οι παραγωγοί και γενικότερα οι αγρότες μας πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμές που σταδιακά μειώνονται;
Κατά τον ίδιο η παρέμβαση του Κράτους είναι επιβεβλημένη με την στήριξη των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων να είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα διαπιστώνεται ότι είναι αναγκαία και η αναθεώρηση στην αγροτική πολιτική για να μπορέσει να μείνει «ζωντανή» η ύπαιθρος και να συμβάλλει ουσιαστικά η γη μας στην οικονομία του τόπου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και ήδη πιστεύω ότι κινείται στη θετική κατεύθυνση για να βοηθήσει τον αγροτικό μας κόσμο σε αυτή την περίοδο όχι μιας αλλά πολλών διαδοχικών κρίσεων μαζί…
Οι έκτακτες ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ενισχύουν αυτή την άποψη- προσθέτει ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ- για να υπάρξει μία έστω και προσωρινή ανακούφιση, αλλά θα απαιτηθούν και νέες πρωτοβουλίες όσο οι τιμές σε λιπάσματα, ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια, παραμένουν υψηλές.
Και άλλα μέτρα «ανακούφισης»
Η πίεση προς την Ε.Ε. για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει να συνεχισθεί επίμονα ενώ η «ελάφρυνση» αγροτών και κτηνοτρόφων από φορολογικά βάρη, θέματα ΦΠΑ κλπ. ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα είναι ευεργετική στον κλάδο που πλήττεται.
Οι δυνατότητες του αγροτικού μας τομέα παραμένουν μεγάλες και λόγω ποιότητας μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές και να φέρουν αποτελέσματα. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάζεται πρώτα η διάσωση της εγχώριας παραγωγής μας και η εξασφάλιση της επάρκειά τους, και εδώ ο ρόλος των αρμοδίων πολιτικών, διοικητικών και επιστημονικών υπηρεσιών είναι μεγάλος.
Ας δρομολογήσουμε λοιπόν συνθήκες ανθεκτικές γεωργίας- κτηνοτροφίας, να αντιμετωπίσουμε πέραν των άλλων και δομικά προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και να ακολουθήσουμε θετικά παραδείγματα γεωπολιτικών, ουσιαστικών και περιβαλλοντικών δράσεων και παρεμβάσεων. Έτσι θα διευκολύνουμε ένα νέο σχεδιασμό απέναντι στις δυσκολίες και θα πετύχουμε πραγματική στήριξη των αγροτών μας.