Γ΄ Εθνική: Η σειρά της για επανεκκίνηση – Αρνητικές πολλές ομάδες λόγω οικονομικής δυσπραγίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130080″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά την επιστροφή στις προπονήσεις στην Football League, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου (27-28 Μαρτίου αιτήθηκαν οι ομάδες), σειρά έχει η Γ΄ Εθνική. Βέβαια, η Football League θεωρείται επαγγελματική κατηγορία, ενώ η Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική (αλλά δεν παύει να λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα) και μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί απόφαση να ξεκινήσει κάποιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, σε οποιοδήποτε άθλημα. Ούτε καν η Α2 Εθνική του μπάσκετ, που επίσης είναι ερασιτεχνική αλλά λειτουργεί επαγγελματικά. Όπως και να ’χει, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, οι λοιμωξιολόγοι τείνουν ως προς την απόφαση για άνοιγμα και της Γ΄ Εθνικής του ποδοσφαίρου, εφόσον είναι κάτι που έχει ζητήσει η Γ.Γ.Α. με την προϋπόθεση να τηρηθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στις επαγγελματικές κατηγορίες.
Το ζήτημα που τίθεται όμως, είναι αν και πόσες ομάδες θέλουν να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Και η επιθυμία τους ή όχι έχει να κάνει με το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις, χωρίς την στήριξη από την Πολιτεία ή την Ε.Π.Ο.. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες από τις μισές ομάδες δεν επιθυμούν την επανέναρξη, φοβούμενες πως δεν θα βρουν τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν επιτυχώς εις πέρας τις υποχρεώσεις τους προς τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τα πάγια έξοδα για τη διαιτησία και τις μετακινήσεις.
Τα αιτήματα των ομάδων
Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει στις 6 Δεκεμβρίου μεταξύ των προέδρων των 13 ομάδων του 9ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής, όπου συμμετέχει ο ΠΑΟ Βάρδας και ο Αίας Γαστούνης, είχε αποφασιστεί και είχαν υποβληθεί 5 συγκεκριμένα αιτήματα προκειμένου να «συναινέσουν» στην επανεκκίνηση. Συγκεκριμένα και σε κοινή ανακοίνωση που είχε δημοσιευτεί, οι ομάδες ζητούσαν τα εξής:
1) Την διεξαγωγή των αγώνων με παρουσία φιλάθλων στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων.
2) Οι γηπεδούχες ομάδες να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύψουν μόνο τα έξοδα της αμοιβής των διαιτητών και των παρατηρητών αγώνα και διαιτησίας και την ΕΠΟ να αναλάβει να καλύψει τα οδοιπορικά τους, καθώς και την αναστολή καταβολής προστίμων λόγω καρτών για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν.
3) Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των ομάδων μέσω των Περιφερειών και των Δήμων.
4) Οικονομική ενίσχυση ύψους 30.000 ευρώ, δεδομένης της απώλειας εσόδων (παύση εκδηλώσεων, αδυναμία εξεύρεσης χορηγών, απουσία κόσμου) λόγω της πανδημίας.
5)Την υποχρέωση για covid tests να την επωμιστεί η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και όχι τα ίδια τα σωματεία.
Τα αιτήματα των ομάδων είναι εύλογα μεν, δύσκολα δε στην μερική ή ολική ικανοποίησή τους από την Πολιτεία, καθώς μιλάμε για ένα μεγάλο οικονομικό ποσό που πρέπει να καλύψει το κράτος, ώστε τα σωματεία να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.
Κοντολογίς, προς το παρόν, τίποτα δεν είναι σίγουρο αναφορικά με τη Γ΄ Εθνική. Μπορεί η επιστροφή στις προπονήσεις να αποφασιστεί σε 10-15 μέρες, αναλόγως και το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά είναι άγνωστο αν και με ποιες προϋποθέσεις θα επανεκκινήσει η δράση στους 10 ομίλους. Μιλάμε άλλωστε για 136 ομάδες συνολικά και όχι απλά για 20 ομάδες σε δύο ομίλους όπως είναι στην Football League.
Κι ένα τελευταίο θέμα που πρέπει να διευθετηθεί (πέρα και από την οικονομική κάλυψη των τεστ, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα) είναι τι θα γίνει με την άνοδο και τον υποβιβασμό, αν και εφόσον από τη νέα σεζόν καταργηθεί η Football League, με βάση την αναδιάρθρωση που αποφάσισε το Υφυπουργείο Αθλητισμού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]