FOLLOW US: facebook twitter

FT: Η Ελλάδα από τις πιο φτωχές χώρες της Ε.Ε., παρά το «θαύμα» της ανάκαμψης

Ημερομηνία: 26-04-2024 | Συντάκτης:

Σε κείμενο με τίτλο «Το επώδυνο πλαίσιο της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης» η ιστοσελίδα παραθέτει μερικές από τις πιο σημαντικές θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες που έρχονται ως απόρροια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

«Η χώρα είναι πραγματικά ανάμεσα σε εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, όμως έχει γίνει και η φτωχότερη» σχολιάζουν οι FT στην ανάλυσή τους.

Παραθέτοντας μερικές από τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σημειώνουν:

  • Η S&P αναθεώρησε σε θετικό το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους
     
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το χρέος έπεσε κατά 10,8% σε σχέση με το ΑΕΠ. 
     
  • Η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2% το 2023, ενώ από το 2019 σημειώνει ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. 
     
  • Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 2% και την επόμενη χρονιά
     
  • Ο τουρισμός είναι σε συνεχή άνοδο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επίσης βοηθούν. 
     
  • Η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση κατατάσσουν την Ελλάδα στους ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις, σε σχέση με το παρελθόν.

ADVERTISING

Και κάπου εκεί σταματούν τα θετικά και ξεκινούν τα «αλλά», με τους Financial Times να σημειώνουν ότι «η πρόσφατη ανάκαμψη έχει ανεβάσει ελάχιστα τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και δεν είναι αρκετά για να τους ανεβάσουν από την θέση του φτωχότερου πληθυσμού στην Ευρωζώνη». 

«Με το κενό με τη Βουλγαρία να μειώνεται σταδιακά, δεν είναι παράλογο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα σύντομα θα γίνει η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνουν οι FT και διερωτώνται «πως συνδέονται αυτές οι δύο αντίθετες ιστορίες;».

Κατά την ιστοσελίδα οι απαντήσεις βρίσκονται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας το μέγεθος των οποίων είναι πρωτοφανές για καιρό ειρήνης και οι επιπτώσεις μπορούν να συγκριθούν μόνο με την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%, το 2016 οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν 24% λιγότερες σε σχέση με το 2017 και οι κυβερνητικές δαπάνες 20%, ενώ οι επενδύσεις είχαν καταρρεύσει κατά 65%. Κατά την ίδια περίοδο η κατασκευαστική δραστηριότητα έπεσε στο μισό, με την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα να πέφτουν κατά ένα τρίτο. Παράλληλα η ανεργία έφτασε σε ιστορικά υψηλά σχεδόν 30%. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι σήμερα η ελληνική οικονομία είναι κατά 19% μικρότερη από το 2017, παρά την μεγάλη ανάκαμψη μετά την πανδημία, την ώρα που η οικονομία της Ε.Ε. συνολικά αυξήθηκε κατά 17%. 

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνοντας έως και το 2022, τη χρονιά που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ είναι μειωμένοι κατά 30% από την εποχή πριν την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει έναν από τους μικρότερους μέσους μισθούς ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο κατασκευαστικός τομέας, που αποτελούσε το 10% του ΑΕΠ το 2008, σχεδόν εξαϋλώθηκε και τώρα αποτελεί το 2% του ΑΕΠ, το πιο χαμηλό ποσοστό σε όλη την Ευρωζώνη. 

Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, οι γεννήσεις έπεσαν σε χαμηλό δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας το πρόβλημα γήρανσης και μείωσης του πληθυσμού, καθώς πολλοί νέοι φεύγουν από τη χώρα κάθε χρόνο.

Το ΔΝΤ, μάλιστα, στην τελευταία του έκθεση μιλάει και για την κλιματική αλλαγή ως σημαντικό κίνδυνο, καθώς το 90% των τουριστικών υποδομών και το 80% των βιομηχανιών είναι σε περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Και το συμπέρασμα των FT; «Γενικά θα έπρεπε να γιορτάζουμε για την οικονομική  ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να ερμηνευθεί στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που έχει βάλει τη χώρα σε μια τρύπα, από την οποία ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να βγει».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot