FOLLOW US: facebook twitter

«Φρέναρε» η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 20-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

-Οι σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη του έργου η αιτία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου  


«Φρένο» μπήκε στην ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κατακόλου, καθώς χθες επισημοποιήθηκε η διακοπή των εργασιών με την απόδοχή  του περιεχομένου της Ειδικής Δήλωσης της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΑΕΤΕΘ ΑΕ του έργου.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας,  το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη του έργου, οι οποίες καθιστούν τη συνέχιση των εργασιών αδύνατη, ενώ απαιτείται πλέον νέα μελέτη και αδειοδότηση για το κτίριο Σένγκεν, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες υποχρεωτικής εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226 για την υλοποίηση του συστήματος εισόδου – εξόδου ΣΕΕ στα θαλάσσια Συνοριακά Σημεία Διέλευσης.

Από επιτόπια αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, από τους επιβλέποντες, στο χώρο κατασκευής του έργου διαπιστώθηκε επίσης δεν εκτελούνται εργασίες το τελευταίο εξάμηνο και δεν υφίσταται σε ανάπτυξη οποιοδήποτε εργοτάξιο/ ή και εγκαταστάσεις, παρά μόνον περίφραξη και σήμανση του χώρου.

Οι ελλείψεις στη μελέτη έχουν καταγραφεί αναλυτικά στη σχετική αίτηση του αναδόχου αλλά και σε υπηρεσιακά σημειώματα που έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία.

Η Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών, η οποία επιδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2022 από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία  στη Διευθύνουσα Υπηρεσία και κοινοποιήθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου ως Κύριο του Έργου,  περιλαμβάνει τα στοιχεία της που τεκμηριώνουν την υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής του έργου, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αναφέρει ότι είναι η καθυστέρηση πληρωμής της 2ης Εντολής Πιστοποίησης Εργασιών του έργου, και παραθέτει πλήρη και αναλυτικά περιγραφικά στοιχεία για το είδος των εργασιών που έχουν ήδη κατασκευαστεί στο έργο, μέχρι τη διακοπή των εργασιών.

«Δυστυχώς η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι φυσικό επακόλουθο για ένα έργο ανώριμο μελετητικά, όπως πιστοποιείται από τις υπηρεσίες, το οποίο εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ χωρίς να πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές με συνέπεια να καρκινοβατεί. Αυτά είναι τα περίφημα “έτοιμα” έργα που μας κληροδότησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Επειδή όμως πρέπει να βρούμε λύση για να σώσουμε το έργο, ήδη εξετάζουμε τις διαθέσιμες επιλογές και εργαζόμαστε για να ξαναφέρουμε το έργο σε τροχιά υλοποίησης», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος